Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Στα "κάγκελα" οι δήμαρχοι Κεντρικής Μακεδονίας με τον "Κλεισθένη Ι"


Την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση της τοπικής αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης Ι» ζητά η Περιφερειακή Ένωση δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.Παράλληλα, όπως προέκυψε από τη σημερινή γενική συνέλευση της ΠΕΔ-ΚΜ οι δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας εκτός από την απόσυρση του σχεδίου νόμου ζητούν έναρξη ουσιαστικού διαλόγου τουλάχιστον δίμηνης διάρκειας στη βάση των αποφάσεων των συνεδρίων της ΚΕΔΕ για τη συνολική μεταρρύθμιση του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Όπως τόνισαν, οι σποραδικές επί μέρους θετικές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου οι οποίες συνιστούν αποδοχή αντίστοιχων επίμονων αιτημάτων και προτάσεων της αυτοδιοίκησης δεν καθιστούν το σύνολο του παρουσιασθέντος σχεδίου νόμου στέρεα βάση διαλόγου για την επιζητούμενη και επιβαλλόμενη καθολική μεταρρύθμιση του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης, γι’ αυτό και απαιτούν την άμεση απόσυρσή του.
Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, τονίζοντας πως είναι θεσμικά προσβλητική για την αυτοδιοίκηση και ζήτησε άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου τουλάχιστον δύο μηνών.
«Η κυβέρνηση από τις εκατοντάδες προτάσεις των δήμων πήρε τρεις - τέσσερις, τις έβαλε μέσα στο νομοσχέδιο, είναι το τυράκι και η φάκα όλη για να γελαστούμε είναι η απλή και άδολη αναλογική που ούτε άδολη ούτε απλή είναι. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ οτι δεν έχει λάβει στις δημοτικές εκλογές του 2014 τότε που ήταν καβάλα στο κύμα, θέλει τώρα να το πάρει μέσω ενός εκλογικού συστήματος για να διαδραματίσει ένα ρόλο στις τοπικές κοινωνίες έξω και μακριά από τα μάτια των πολιτών μετά τις εκλογές και οχι προεκλογικά με τον διορισμό και τις συναλλαγές που θα γίνουν σε επίπεδο αντιδημάρχων, με την θεσμοθέτηση της αποστασίας δημοτικών συμβούλων και ανεξαρτητοποίησης τους, με την μείωση των αριθμών των υποψηφίων, ενώ από την άλλη λέει ότι θέλει μεγάλη συμμετοχή.
Με ένα σύστημα συνολικά το οποίο δεν έχει ταίρι του σε κανένα από τα εκλογικά συστήματα που εφαρμόζονται στις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αναξιόπιστος και αντιφατικός ο κ. Υπουργός, είπε δεν θα ανοίξει το Χωροταξικό αλλά στο αναπτυξιακό συνέδριο και σε συνέντευξη του το άνοιξε.

Επίσης λέει ότι οι ευρωεκλογές νοθεύουν το αυτοδιοικητικό διακύβευμα όταν γίνονται μαζί όμως λέει οτι μπορούν να συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές και διερωτώμαι. Κύριε υπουργέ, πολλαπλασίως περισσότερο οι εθνικές εκλογές δεν νοθεύουν το αυτοδιοικητικό διακύβευμα;
Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου και τουλάχιστον δίμηνη διαπραγμάτευση και στη βάση όχι του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, στη βάση μιας συνολικής πρότασής μας για τη συνολική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για αποκέντρωση και μεταφορά πόρων», ανέφερε ο κ. Κυρίζογλου.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, υπογράμμισε πως «όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, η επικοινωνιακή πολιτική του υπουργείου είναι αυτή που έχει επηρεάσει την κοινωνία και πάρα πολλούς αυτοδιοικητικούς. Όμως αν μπούμε στην ουσία και λαμβάνοντας υπόψη τις πολύ ασφυκτικές προθεσμίες για την συζήτηση και την διαβούλευση του νομοσχεδίου, που ανακοινώθηκε ως μεγάλη μεταρρύθμιση νομίζω ότι δεν μπορεί η Αυτοδιοίκηση να ξεκινήσει συζήτηση τώρα. Η άποψή μου είναι να γυρίσει το νομοσχέδιο πίσω ή να δοθεί δυο μήνες παράταση ώστε η Τ. Α. να μπορέσει αφού συμφωνήσει κάποιες θέσεις να συζητήσει επί της ουσίας με το υπουργείο».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να έχει ζητήσει ένα πιο αναλογικό σύστημα αρκεί να μπει στην διαδικασία διαλόγου».
«Για δεκαετίες μας είχαν μάθει ότι δεν μπορούν να συγκλίνουν δύο παρατάξεις, δύο κόμματα. Η κρίση απέδειξε το αντίθετο και μάλιστα σε πόσο καταστροφικά αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσει η μονοκομματική λογική», σημείωσε ο εκπρόσωπος της παράταξης που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Αντωνούδης.
«Ένας θεσμός που είναι κοντά στον πολίτη όπως η Τ. Α. σαφώς μπορεί να συζητήσει και να συγκλίνει, να υπάρξει συνεννόηση για τα θέματα που αφορούν την κοινωνία», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Πρέπει να δοθεί χρόνος στη διαβούλευση, να δώσουμε χρόνο στο διάλογο, να δούμε ποια είναι αυτά που πρέπει να βελτιώσουμε. Δυστυχώς η ΚΕΔΕ κρατάει μια στάση συνολικής απόσυρσης του νομοσχεδίου που νομίζω οτι δεν βελτιώνει και δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα γιατί δεν θα μπορέσει να περάσει πάρα πολλά πράγματα που θεωρητικώς θα μπορούσε να περάσει», ανέφερε ο κ. Αντωνούδης.
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μιχάλης Κωνσταντινίδης, τόνισε από την μεριά του ότι «σε γενικές γραμμές θεωρούμε ότι είναι μια συνέχεια του Καλλικράτη, έρχεται τώρα και ο Κλεισθένης να συμβάλει στην ίδια λογική. Οι προβλέψεις που έχει, ήδη επιβεβαιώνουν αυτό το συμπέρασμα, όπως το Πράσινο στα ανταποδοτικά τέλη που θα σημαίνει αύξηση στα δημοτικά τέλη που θα πληρώνει ο πολίτης».
«Δυστυχώς», όπως είπε, «το ζήτημα της απλής αναλογικής είναι αυτό που απασχολεί τις παρατάξεις, είναι ένα δευτερεύων θέμα και θέμα πως θα αναδεικνύεται η δημοτική αρχή» και πρόσθεσε πως «είναι μια σκοπιμότητα από την κυβέρνηση, προφανώς επιδιώκονται συσπειρώσεις και αντισυσπειρώσεις στην γραμμή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Από εκεί και πέρα εμείς δεν θεωρούμε ότι τα παράπονα που υπάρχουν για την απλή αναλογική αφορούν κάτι πραγματικό».
Τέλος, ο αναπληρωτής του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, Νίκος Φωτίου, εξέφρασε την άποψη της διοίκησης του δήμου, η οποία «είναι ότι εάν δεν πούμε ότι αυτό το νομοσχέδιο αποτελεί βάση για συζήτηση και ζητήσουμε να αποσυρθεί και ξεκινήσει απο μηδενική βάση η συζήτηση, όχι δυο μήνες, ή δέκα δεν θα αρκέσουν για να συγκροτηθεί ένα νέο νομοσχέδιο. Είναι μια παραπομπή στις καλένδες και το εύλογο που μπορεί να συμπεράνει κάνεις είναι ότι οι δυνάμεις αυτοδιοικητικές μεταφέροντας απευθείας τις κομματικές γραμμές της Κεντρικής πολιτικής σκηνής ευελπιστούν ότι η επόμενη κυβέρνηση θα τα λύσει όλα».
«Δεν συμμεριζόμαστε αυτή την άποψη. Εμείς λέμε ότι είναι καταστροφή οι δημοτικές παρατάξεις και οι δήμαρχοι να αποτελούν τον ιμάντα μεταβίβασης των κομματικών εντολών στο τοπίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που όλοι ομνύουν ότι είναι ανεξάρτητο και αυτοτελές. Δεν είναι δουλειά της Τ. Α. να καταλύει κυβερνήσεις και να ανακηρύσσει άλλες», σημείωσε ο ίδιος.
 thestival

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου