Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Απάντηση του Νίκου Παπανικολάου σε δημοσίευμα σχετικά με την χρηματοδότηση του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών


Από τον επικεφαλή της δημοτική παράταξης του Δήμου Πέλλας  «Δημοτική Ενότητα» τον κ. Νικόλαο Παπανικολάου, λάβαμε και δημοσιεύουμε την επιστολή-απάντηση στην οποία μιλάει για απόλυτη προσωπική δικαίωση σχετικά με τα ΧΥΤΑ όπου σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο μιλούσαν για απώλεια 3 εκατ. ευρώ δείχνοντας ως κύρια υπεύθυνη την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του πρώην Δήμου Γιαννιτσών.


Έγγραφο της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας επισημαίνει ότι όχι μόνο δεν χάθηκαν κοινοτικά κονδύλια, αλλά, αντίθετα, υπήρξε εξοικονόμηση χρημάτων...




Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου που έχουν σχέση με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την υλοποίηση του έργου «Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων της 3η<; Διαχειριστικής Ενότητας (Ν.Α. τμήμα) Νομού Πέλλας (ΧΥΤΑ Γιαννιτσών)» και για την αποκατάσταση της αλήθειας, έχουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
1. Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2004 εγκρίθηκε, με συγχρηματοδότηση του Ταμείου Συνοχής II, η υλοποίηση του έργου «Έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας - Γιαννιτσά -Σέρρες- Κατερίνη» συνολικού προϋπολογισμού 18.287.823,00 €, το οποίο περιελάμβανε την κατασκευή των ΧΥΤΑ Γιαννιτσών. Με την απόφαση αυτή προσδιορίστηκε η Κοινοτική συνδρομή για την ολοκλήρωση κατασκευής του έργου, σε ποσοστό 75%, δηλαδή 13.715.867,00 €.
2. Σύμφωνα με τις νόμιμες διατάξεις, αναλήφθηκε δέσμευση ποσού 10.972.693,00 € (που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80% της κοινοτικής συνδρομής) από τον Κοινοτικό προϋπολογισμό του 2004 για το Ταμείο Συνοχής II, ενώ το υπόλοιπο ποσό της κοινοτικής συνδρομής επρόκειτο να αναληφθεί αργότερα, ανάλογα με την πρόοδο υλοποίησης του έργου, εντός της περιόδου επιλεξιμότητας για τον Κοινοτικό προϋπολογισμό του Ταμείου Συνοχής II, η οποία έληγε την 31/12/2006.
3. Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τροποποιήθηκαν συνολικά δώδεκα (12) Εγκριτικές Αποφάσεις της Ε.Ε. συγχρηματοδοτούμενων από το Ταμείο Συνοχής II έργων, μεταξύ των οποίων και η σχετική με το έργο του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών. Με την απόφαση αυτή, η οποία εκδόθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λόγω της καθυστέρησης που παρουσιάστηκε στην έναρξη υλοποίησης των δώδεκα (12) έργων, δεν πραγματοποιήθηκε η παραπάνω δέσμευση στον Κοινοτικό προϋπολογισμό των υπολειπόμενων ποσών κοινοτικής συνδρομής.


4. Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εγκρίθηκε, μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών, τροποποίηση της ισχύουσας απόφασης για το έργο «Έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας – Γιαννιτσά-Σέρρες-Κατερίνη», η οποία περιελάμβανε: α)μικρές διαφοροποιήσεις των δεικτών υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου των υποέργων και των σχετικών τους δαπανών, β)νέο σχέδιο χρηματοδότησης και γ)χρονική παράταση για την ολοκλήρωση των εργασιών και δαπανών των υποέργων μέχρι την 31/12/2011, που κρίθηκε απαραίτητη για την ολοκλήρωση και αποπληρωμή τους.
«Σύμφωνα με τα ανωτέρω, με την Ε(2011)8639 της 21-11-2011 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν προκλήθηκε απώλεια κοινοτικών πόρων γιο την Ελλάδα, η οποία να οφείλεται αποκλειστικά στην κατασκευή του υποέργου «Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας και διάθεσης απορριμμάτων της 3Ίζ Διαχειριστικής Ενότητας (Ν.Α. τμήμα) Νομού Πέλλας (ΧΥΤΑ Γιαννιτσών)».
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στο υπ΄ αριθμ. 1887/15-3-2012 έγγραφο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή) που εκδόθηκε μετά από σχετικό αίτημά μας.
Μάλιστα, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ακόμη ότι «στην αρχική εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο προϋπολογισμός που αφορούσε την κατασκευή του συγκεκριμένου έργου προσδιορίστηκε σε 4.674,414,30 €. Η κατασκευή του υποέργου έχει ολοκληρωθεί και έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία την 27/12/2010, με συνολικό κόστος 4.553.341,80 €.
Δηλαδή, αντίθετα με όσα υποστηρίζουν οι καταγγέλοντες, υπήρξε και μια εξοικονόμηση χρημάτων της τάξης των 120.000 ευρώ περίπου από τον αρχικό προϋπολογισμό.
Σύμφωνα με όλα αυτά γίνεται απολύτως σαφές σε όλους ότι δικαιώνεται η πρώην δημοτική αρχή Γιαννιτσών του Νίκου Παπανικολάου για τις διαδικασίες που τηρήθηκαν σχετικά με το έργο του ΧΥΤΑ. Παράλληλα, είναι ξεκάθαρο ότι η λασπολογία και η προσπάθεια σπίλωσης της προσωπικότητας του πρώην δημάρχου Γιαννιτσών και της δημοτικής αρχής ,«δεν απέδωσαν» τα αναμενόμενα για τους ‘’καταγγέλοντες’’ και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν.
Η διοίκηση του πρώην δήμου Γιαννιτσών από το Νίκο Παπανικολάου και την παράταξη «Δημοτική Ενότητα» αποδεικνύουν περίτρανα για μια ακόμη φορά ότι η χρηστή διοίκηση, η δίκαιη και έντιμη σχέση με τους διοικούμενους πολίτες είναι η πεμπτουσία της υποχρέωσης κάθε δημόσιου λειτουργού.
Έτσι λειτουργούσαμε στο παρελθόν και έτσι θα λειτουργήσουμε και στο μέλλον.
Υ.Γ. Παραθέτουμε αυτούσιο το σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Για την παράταξη «Δημοτική Ενότητα»
Νίκος Παπανικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου