Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Αφιέρωμα στους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μάχη των Γιαννιτσών


Συνεχίζεται το αφιέρωμα στο Δήμο Πέλλας στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση της 22ας Μαρτίου η Πρόεδρος του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, κα Θεοδώρα Λειψιστινού ευχαρίστησε το Δήμο Πέλλας για τη συνεργασία και τις επιτυχημένες ως προς το περιεχόμενο, τη θεματολογία και την ανταπόκριση του κοινού, δράσεις. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόριος Σωτ. Στάμκος αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο το οποίο επιτελείται στο συγκεκριμένο χώρο...

υλοποιώντας ένα πετυχημένο άνοιγμα στον πολιτισμό της Θεσσαλονίκης. Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με την Πέλλα, με ισχυρότερο αυτόν της Μάχης των Γιαννιτσών.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η διάλεξη του Επίκουρου Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Ιάκωβου Μιχαηλίδη με τίτλο «Το όραμα της εθνικής ολοκλήρωσης και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι». Τα αναγνώσματα για τη Μάχη των Γιαννιτσών από την εκπαιδευτικό κα Ελένη Μαυροκεφαλίδου συμπλήρωσαν την ιστορική γνώση της πρώτης διάλεξης και φανέρωσαν την ανθρώπινη πλευρά της φονικής Μάχης. Τα κείμενα επιλέχθηκαν από το Ημερολόγιο του 2012 που πρόσφατα εξέδωσε η Μικρασιατική Εστία Ν. Πέλλας και του οποίου την επιμέλεια είχε η ίδια η ομιλήτρια. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ημίωρη μουσική παρουσία του κιθαρίστα Θεόδωρου Γκουγκουσούδη, ενός ταλαντούχου καλλιτέχνη του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.. Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκαν στο κοινό κρασί και τοπικά προϊόντα του Δήμου Πέλλας που με ευγένεια χορήγησαν τοπικές εταιρείες και σύλλογοι.

Το αφιέρωμα στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου επιβεβαιώνει μία βασική αρχή: ο πολιτισμός του Δήμου Πέλλας αποτελεί ένα πολύτιμο φορτίο, μια σημαντική αξία ζωής, τα οποία οφείλουμε να διαχειριστούμε με σεβασμό, γνώση και ανοιχτό πνεύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου