Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 136 δισ. από το ευρωσύστημα


ΣΤΑ 136 δισ. ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από το ευρωσύστημα στο τέλος Ιουνίου, με τον ELA να υποχωρεί στα κανονικά επίπεδα μετά την κεφαλαιακή ενίσχυση των 18 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.
Το Μάιο η χρηματοδότηση από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της Τραπέζης της Ελλάδος εκτοξεύτηκε στα 124,84 δισ. ευρώ αφού οι τέσσερις όμιλοι δεν είχαν την κεφαλαιακή επάρκεια και άρα την πρόσβαση στη ρευστότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Έτσι, τον ίδιο μήνα, η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ήταν μόλις 3,45 δισ. ευρώ. Με την προκαταβολή των 18 δισ. ευρώ αποκαταστάθηκε η διέξοδος προς την ΕΚΤ και η εξάρτηση τον Ιούνιο επανήλθε στο επίπεδο των 73,66 δισ. ευρώ, με τον ELA να μειώνεται στα 61,94 δισ. ευρώ...

Σημειώνεται ότι το μήνα Απρίλιο η μηνιαία λογιστική κατάσταση της Τραπέζης της Ελλάδος έδειξε ότι από τον ELA αντλήθηκε ποσό ύψους 59,23 δισ. ευρώ έναντι 46,4 δισ. ευρώ το Μάρτιο, ενώ ρευστότητα ύψους 62,02 δισ. ευρώ αντλήθηκε απευθείας από την EKT έναντι 78,87 δισ. ευρώ. H προκαταβολή των 18 δισ. ευρώ αποκατέστησε την πρόσβαση στην ΕΚΤ, η οποία μάλιστα διευκολύνεται, αφού τα καλής ποιότητας ομόλογα, αξιολόγησης ΑΑΑ του EFSF που έλαβαν οι τράπεζες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την άντληση φθηνής ρευστότητας έναντι του 3% που χρεώνει ο ΕLA.

Πηγή  express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου