Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Τα οστά της «Μόνα Λίζα» ίσως να βρήκαν οι αρχαιολόγοι

Τα οστά του μοντέλου που πόζαρε μπροστά στο μεγάλο ζωγράφο και επιστήμονα Λεονάρντο ντα Βίντσι, όταν εκείνος φιλοτεχνούσε το πορτραίτο της πασίγνωστης Μόνα Λίζα, είναι πιθανόν να βρήκαν τελικά οι αρχαιολόγοι στην περιφέρεια μοναστηριού της Σαντ' Όρσολα στη Φλωρεντία. Σύμφωνα με ανακοίνωση των υπεύθυνων χρηματοδότησης των ανασκαφών, οι αρχαιολόγοι είχαν ξεκινήσει τις έρευνες για τον εντοπισμό των οστών του μοντέλου της Τζογκόντα πριν από ένα χρόνο, σταμάτησαν όμως για ένα μεγάλο διάστημα, μέχρι που πρόσφατα επέστρεψαν στο σκάμμα τους...

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να έχουν τελικά εντοπιστεί από τους ερευνητές τα οστά της Λίζα Γκεραρντίνι, η οποία, σύμφωνα με πολλούς, υπήρξε το μοντέλο του ντα Βίντσι. Τα λείψανα της θα σταλούν τώρα στο Γραφείο Συντήρησης Πολιτιστικών Αγαθών, του οποίου η έδρα βρίσκεται στη Ραβένα, προκειμένου να εξετασθούν και να αξιολογηθούν. Και παρ'ότι η ταυτότητα των οστών δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί, αρκετοί πιστεύουν ότι αυτά ανήκουν στη Λίζα Γκεραρντίνι (1479-1542), γνωστή επίσης και ως Λίζα ντελ Τζοκόντο. Το αν υπήρξε ή όχι η Λίζα Γκεραλντίνι το μοντέλο που απεικονίζεται στο διάσημο πίνακα (ο οποίος φιλοξενείται στο μουσείο του Λούβρου) είναι επίσης υπό αμφισβήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά καιρούς έχει ακουστεί από ερευνητές η άποψη πως το μοντέλο του ντα Βίντσι ήταν άντρας και όχι γυναικά. Σε κάθε περίπτωση, οι ανασκαφές αναμένεται να φέρουν στο φως περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση.
Εκτός από τα γυναικεία οστά, οι αρχαιολόγοι εντόπισαν στην περιοχή των ανασκαφών τα ερείπια ενός παλιού πρεσβυτέριου, το οποίο είχε ανεγερθεί από τις φραγκισκανές μοναχές που είχαν εγκατασταθεί στο κοινόβιο στα τέλη του 15ου και αρχές του 16ου αιώνα.

Πηγή  ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου