Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Στο τραπέζι και οριζόντιες περικοπές


Μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή της επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα, την ερχόμενη Πέμπτη, αναμένεται να δώσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς από το σύνολο των μέτρων, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, έχουν βρεθεί μόνο τα μισά. Οι προτάσεις για τις περικοπές θα τεθούν στη σύσκεψη που θα έχουν ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, αύριο, στις 10 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Η προσπάθεια που καταβάλλει το οικονομικό επιτελείο είναι να αποφευχθούν οι οριζόντιες περικοπές, ωστόσο, αυτός ο στόχος καθίσταται πλέον...

... πολύ δύσκολος, όπως φαίνεται από τις δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, μετά από σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων.
Μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί από τα υπουργεία δαπάνες ύψους μόνον 5,7 δισ. ευρώ, οι οποίες θα πρέπει να περικοπούν την επόμενη διετία 2013- 2014, δήλωσε στέλεχος του υπουργείου Οκονομικών, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Συνεχίζεται η προσπάθεια για να "κλείσουμε" τα υπόλοιπα 6 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα έχουμε "κλείσει" τους αριθμούς έως αύριο».
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αυριανή σύσκεψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δεν θα επιδώσει αναλυτικά κωδικό προς κωδικό τις έως τότε προτεινόμενες περικοπές.
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να λάβουν ένα προσχέδιο (draft) με την ποσοτικοποίηση και τις βασικές κατευθύνσεις για τις προς περικοπή δαπάνες. «Θα λέμε τόσα θα εξοικονομήσουμε από τις συντάξεις, τόσα από τα εφάπαξ, κ.λπ.» ανέφεραν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.
Κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν, εξάλλου, ότι είναι πιθανόν η συζήτηση για τις δαπάνες, τόσο σε τεχνικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, να συνεχιστεί έως και στο «παρά πέντε» της έλευσης της τρόικας, την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Ενώ ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών, Ματίας Μορς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), την Πέμπτη 26 Ιουλίου.
Σημειώνεται ότι για την περικοπή των δαπανών, το υπουργείο Οικονομικών έχει ως «οδηγό» εκτός από τις προτάσεις των υπουργείων και τη σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ, την οποία είχε ζητήσει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Μετά την ενημέρωση που έκαναν στον πρωθυπουργό σήμερα ο κ.Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, είχε δηλώσει ότι η τρόικα δεν ζητά να παρουσιάσουμε προσδιορισμένα επακριβώς μέτρα, αλλά τις πολιτικές κατευθύνσεις για τις περικοπές των 11,5 δισ. ευρώ.
Πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να αποφευχθούν οι οριζόντιές περικοπές, αλλά και να εξασφαλίσουμε αφενός την ομαλή χρηματοδότηση εώς τον Σεπτέμβριο, παίρνοντας ένα δάνειο-γέφυρα (bridge loan) και αφετέρου να θέσουμε το αίτημα για την επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
Για την φετινή χρονιά το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πιθανό να υπάρξει απόκλιση από τους στόχους του προϋπολογισμού, αλλά υπογραμμίζουν ότι οι αστοχίες αυτές οφείλονται αποκλειστικά στην επιδείνωση της ύφεσης και ως εκ τούτου θα καταβληθεί προσπάθεια να πειστεί το Eurogroup να μην ληφθούν έκτακτα μέτρα.

Πηγή  ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου