Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Ανοιχτή κόντρα Γρηγόρη Στάμκου- Μίμη Πανίδη


Λίγο πριν, αναρτήσαμε την απάντηση την οποία μας είχε αποστείλει μέσο του γραφείου τύπου του ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος σχετικά με την συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών κ. Γιώργος Βουδούρης σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό. Σαφείς αιχμές άφησε επίσεις μέσο της επιστολής του προς την δημοσιογράφο Χριστίνα Παπαδοπούλου που πήρε την συνέντευξη και επιμελήθηκε το επίμαχο άρθρο, αλλά και στον ίδιο τον εκδότη Μίμη Πανίδη για την δημοσιοποίηση του άρθρου, χωρίς προηγουμένως να φροντίσει όπως λέει συγκεκριμένα να διασταυρώσει τις κατηγορίες του κ. Βουδούρη.
Προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα των αναγνωστών μας, αναδημοσιεύουμε το άρθρο της εφημερίδας «Λόγος της Πέλλας» στις 11 Ιουλίου 2012 το οποίο προκάλεσε την αντίδραση του Δημάρχου Πέλλας.

Ακολουθεί το επίμαχο άρθρο:


Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών, σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, Σάββα Ρομπόλη ενώ υπάρχει και η πρόβλεψη - σοκ για την ανεργία, που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 24%.
Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, το μοναδιαίο κόστος εργασίας την τελευταία διετία έχει περιορισθεί στη χώρα μας κατά 8%. Ωστόσο το Μνημόνιο προβλέπει πρόσθετη μείωση 15% για τη διετία 2012-2014, κάτι που ουσιαστικά συνεπάγεται και νέες μειώσεις μισθών.
Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών, Γιώργος Βουδούρης μίλησε στο ''ράδιο Πέλλα'' και τη Χριστίνα Παπαδοπούλου, για τα φαινόμενα βουλγαροποίησης μισθών και για το μέλλον των εργαζομένων, αλλά και για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τον δήμαρχο Πέλλας, Γ. Στάμκο με τις καθαρίστριες των σχολείων.
«Με τη μείωση μισθών δεν ήρθε ούτε η ανάπτυξη, ούτε επενδύσεις, ούτε ότι δήθεν μας είπαν...αντίθετα, αυτό που βλέπουμε έμπρακτα είναι ανεργία, ανέχεια, μείωση κατανάλωσης που έφερε και κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων...Αυτά πρέπει να τα καταλάβει η κυβέρνηση άμεσα και να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις στα επίπεδα των προηγούμενων ετών πριν τις καταργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση με την Τρόικα. Όπως και να δημιουργηθεί το ελεύθερο των συλλογικών συμβάσεων ώστε να διαπραγματεύεται ο κάθε κλάδος χωριστά για να μπορεί να κερδίζει και έναν αξιοπρεπή μισθό» τόνισε ο κ. Βουδούρης και συνέχισε αποκαλύπτοντας πως: «Επιχειρήσεις που άνοιξαν και στη Βουλγαρία φέρνουν Βούλγαρους εργάτες και τους έχουν ασφαλισμένους εκεί ενώ δουλεύουν εδώ. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και παράνομα. Που κάνουν κακό; Στην εθνική οικονομία και στους ντόπιους εργαζόμενους. Δεν υπάρχει εργαζόμενος Έλληνας που να ασφαλίζεται στην Ελλάδα και να δουλεύει στη Γερμανία. Εμείς γιατί να το κάνουμε»;
Η υφαντουργία δεν έχει μέλλον
«Όσο για την υφαντουργία, όπου εργάζονται 210 άνθρωποι, δεν υπάρχει μέλλον αν δεν ληφθεί ένα νέο δάνειο που είναι στα σκαριά, για να μπορέσει να σταθεί η εταιρία, να συνεχίσουν να εργάζονται και οι εργαζόμενοι, αλλά και για το καλό της περιοχής που έχει ανάγκη από μια τέτοια επιχείρηση. Κι εμείς ως εργαζόμενοι εκεί προσπαθούμε να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε για να συνεχίσει να υφίσταται» είπε ο κ. Βουδούρης.
Καταγγελίες συμβάσεων και απολύσεις
«Οι καταγγελίες είναι πολλές στο Εργατικό Κέντρο, παντού απολύεται κόσμος, αυτό είναι δεδομένο. Μια μικρή ανάσα είναι τα εποχιακά εργοστάσια που πιάνουν κάποιοι δουλειά, αλλά γενικά οι καταστάσεις είναι τραγικές. Το γεγονός είναι ότι πρέπει να αλλάξει το σύστημα φορολόγησης για τους άνεργους, γιατί κάποιος μπορεί να δούλευε μέχρι πέρυσι και έρχεται το κράτος και τον φορολογεί για τα εισοδήματα του και προσθέτει διάφορα χαράτσια. Από την άλλη το όριο της φτώχειας είναι 7.400 ευρώ και ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει από τις 5.000 ευρώ φόρο. Αυτοί οι νόμοι πρέπει να αλλάξουν. Αυτές οι πολιτικές μόνο πόνο και δάκρυα φέρνουν στους εργαζόμενους. Όλοι αν δεν αλλάξουν όλα αυτά, πρέπει να βγούμε στο δρόμο» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΚ.
Για τα σούπερ μάρκετ
«Υπήρχαν προβλήματα και συνεχίζουν. Δεν συμβαίνουν βέβαια σε όλα τα σούπερ μάρκετ τα ίδια, αλλά σε πολλά μετατρέπονται συλλογικές συμβάσεις σε ορισμένου χρόνου. Όμως οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι αν δημιουργήσουν Σωματεία μπορούν να αντισταθούν στους όποιους εξευτελισμούς γίνονται εις βάρος τους από τους εργοδότες. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι τα Carrefour Μαρινόπουλος στην περιοχή μας που παρόλο που τους ζήτησαν μειώσεις μισθών και απολύσεις, έκαναν Σωματείο οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα όλα αυτά να ανατραπούν και μέχρι σήμερα να μην έχει γίνει ούτε μία μείωση ούτε μία απόλυση».
«Ο δήμαρχος πρέπει να ντρέπεται»
Για το θέμα που συζητήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ Πέλλας προ ημερησίας διάταξης κι έχει να κάνει με τις καθαρίστριες των Σχολείων μίλησε επίσης ο κ. Βουδούρης, λέγοντας ότι το Σωματείο ζητούσε εδώ και μήνες ένα ραντεβού με τον δήμαρχο για να του εκθέσει τα προβλήματα του κλάδου, αλλά ο ίδιος το αρνήθηκε διότι κλείστηκε μέσω του Εργατικού Κέντρου Γιαννιτσών. Ρωτώντας τον κ. Βουδούρη να μας πει τι ισχύει, είπε:
«Εμείς σαν Εργατικό Κέντρο προσπαθούμε να βοηθάμε τα Πρωτοβάθμια Σωματεία και τους εργαζόμενους σε οποιαδήποτε έγγραφα κάνουν. Το Σωματείο των καθαριστριών δεν έχει ούτε γραφεία, ούτε τηλέφωνα, ούτε φαξ. Έχει ένα γραφείο εδώ που έρχονται οι γυναίκες όποτε μπορούν. Το όποιο ραντεβού κλείνεται λοιπόν από τη γραμματεία του ΕΚ. Ο δήμαρχος δεν ξέρω γιατί δεν ήθελε να κλείσει ραντεβού για να τις δει ή τι έχει με το Εργατικό Κέντρο, που είναι ένας θεσμός και όλοι πρέπει να τον στηρίζουμε, πράγμα που δεν κάνει ο σημερινός δήμαρχος και θα πρέπει να ντρέπεται για αυτό. Ζητήσαμε μία συνάντηση εκ μέρους των καθαριστριών. Ο δήμαρχος θεωρώντας ότι είναι από τη διοίκηση του ΕΚ απαξίωσε και δεν ήθελε να τις συναντήσει. Εκτός αν αυτή η ενέργεια του υποκρύπτει άλλα πράγματα, όπως πέρυσι με τις απολύσεις των τριών γυναικών που δούλευαν 10 και 12 χρόνια στα σχολεία...να διώξουν δηλαδή τις παλιές εργαζόμενες και εργαζόμενους και να δημιουργήσουν μια στρατιά δικών τους ανθρώπων. Απολύοντας αυτούς και βάζοντας τα δικά τους παιδιά. Εμείς θα αντισταθούμε σε τέτοιες ενέργειες και ευελπιστούμε ότι και ο δήμαρχος θα αλλάξει νοοτροπία και θα φέρεται στους θεσμούς, αλλά και τους εργαζόμενους όπως τους αξίζει» κατέληξε.

1 σχόλιο: