Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

15o Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης και Πολιτισμού



Με ακόμη πιο μεγάλη επιτυχία στέφθηκε φέτος το 15ο Φεστιβάλ Λαϊκής Παράδοσης και Πολιτισμού που άνοιξε τις πόρτες του την Πέμπτη 29 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε το Σάββατο 31 Αυγούστου 2013. Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο σε πλήθος κόσμου.
Η έναρξη έγινε το πρωί της Πέμπτης 29 Αυγούστου στο κέντρο εθελοντικής αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών με τους εθελοντές αιμοδότες να δίνουν αίμα για την τράπεζα του «Φίλιππου». Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα για τους πρόσφυγες του δήμου Πέλλας από την Μικρασιατική Εστία του νομού
Πέλλας και ευχαριστώ πολύ την πρόεδρο κα Ελένη Μαυροκεφαλίδου και τον γραμματέα Δημήτρη Μπολόλη που έκαναν μια όμορφη παρουσίαση στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο δημοτικό κατάστημα στους Γαλατάδες. Μολονότι η παρουσία του κόσμου δεν ήταν η αναμενόμενη το αφιέρωμα ήταν ζωντανό αφού πήραν το λόγο πρόσφυγες που σήμερα είναι 85 ετών και άνω άνθρωποι που έζησαν τα πρώτα δύσκολα χρόνια της εγκατάστασης στην Ελλάδα όταν ήταν στην προσχολική ακόμη ηλικία.

Ακολούθησε ξενάγηση στην αίθουσα του «Φίλιππου», στο λαογραφικό μουσείο όπου είχε διαμορφωθεί ανάλογα για τις ανάγκες της εκδήλωσης στο οποίο σημειώστε εκτίθενται ταφικές επιγραφές του 1882, άσυρτα υφαντά του 1885, αυθεντικές φορεσιές από την «πατρίδα» των Θρακιωτών προσφύγων Εξαμίλι και Καλλίπολη, παλαιά έγγραφα του 1907, νομίσματα του 1930, εκκλησιαστικά και μαγειρικά σκεύη, όπως και μια μικρή έκθεση παλαιών φωτογραφιών και εγγράφων που χρονολογούνται στα 1909 και έπειτα.
Η βραδιά έκλεισε με ένα υπέροχο μουσικό ταξίδι που μας έκανε ο Γρηγόρης Καλινδέρης, dj εποχής, τον ευχαριστώ από καρδιάς γιατί βάζει σώμα και ψυχή κάθε φορά που τον καλούμε να συμμετέχει με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο στις εκδηλώσεις μας. Μας ταξίδεψε με τα βινύλια από τις συλλογές του Δημήτρη Γαλαντάρη, της Στέλλας Στογιαννίδου και του Χρήστου Μπαμπιάντση, τους ευχαριστούμε ιδιαίτερα, γιατί χάρη σ’ αυτές τις συλλογές στήσαμε μια μικρή έκθεση βινυλίου στον προαύλιο χώρο του δημοτικού καταστήματος, όπου είχαν την ευκαιρία οι μικρότεροι να δουν και ν’ αγγίξουν το βινύλιο να παίξουν στο παλιό πικάπ και να νιώσουν αυτή τη μαγεία που προσφέρει ο δίσκος βινυλίου είτε στις 33 είτε στις 45 στροφές.

Η δεύτερη μέρα Παρασκευή 30 Αυγούστου ξεκίνησε και πάλι στο κέντρο εθελοντικής αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών με τους εθελοντές αιμοδότες να δίνουν αίμα για την τράπεζα του «Φίλιππου». Το απόγευμα στις 5 η ώρα είχαμε τον 2ο ποδηλατικό γύρο των Γαλατάδων στον οποίο συμμετείχαν παιδιά του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου που τα συνόδευαν γονείς, παππούδες, γιαγιάδες αλλά κυρίως τα συνόδευαν τα μέλη της εθελοντικής ομάδας του «Φίλιππου». Η διαδρομή πραγματοποιήθηκε με απόλυτη ασφάλεια και αυτό χάρη στην τροχαία του τμήματος των Γιαννιτσών που διέθεσαν από ένα περιπολικό στην αρχή και στο τέλος της ποδηλατικής ομάδας. Είμαστε ευγνώμονες γι αυτό.
Αξίζει να πούμε πως πριν την έναρξη της ποδηλατοδρομίας έγιναν στο χώρο του δημοτικού καταστήματος δραστηριότητες και παιχνίδια που είχαν ως κεντρικό θέμα την εθελοντική αιμοδοσία. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τρεις ηλικιακές ομάδες, άκουγαν προσεκτικά τις οδηγίες και τις ερωτήσεις που τους δίνονταν και αφού έβρισκαν τις απαντήσεις, έψαχναν ανάμεσα στα δέντρα, στη  βρύση και γενικά στον περιβάλλοντα χώρο, να βρουν τον επόμενο φάκελο με την επόμενη ερώτηση μέχρι την ολοκλήρωση του παιχνιδιού.
Την επιμέλεια και το σχεδιασμό είχε η γραμματέας του «Φίλιππου» Ελένη Δήμου μαζί με την εθελόντρια Άννα Κουτελίδου και στην υλοποίηση του σχεδίου συνέβαλε και η Εύη Σουκιούρογλου, τις ευχαριστούμε ιδιαίτερα για τη συμβολή τους. Στο τέλος μαζί με τις αναμνηστικές φωτογραφίες μοιράστηκαν στα παιδιά καπέλα για την ανάμνηση αυτής της ημέρας.

Το βραδάκι της Παρασκευής, στον προαύλιο χώρο του δημοτικού σχολείου εμφανίσθηκαν όλοι οι ποδηλάτες για να παραλάβουν το αναμνηστικό δίπλωμά τους και ακολούθησε παράσταση καραγκιόζη από τα ίδια τα παιδιά κάτω από την επίβλεψη του Αλέξανδρου Ταγκούτα που τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γιατί έδωσε μια ξεχωριστή νότα στη βραδιά που μόλις άρχιζε.
Στις 10 η ώρα ξεκίνησε το μουσικό πρόγραμμα αφιέρωμα στους μεγάλους Έλληνες τραγουδοποιούς Τσιτσάνη, Βαμβάκάρη και άλλους ένα πολύ όμορφο μουσικό ταξίδι με την ορχήστρα του Γιώργου Γαϊτάνη που ήταν στο μπουζούκι και στη φωνή, τον Φώτη Τουμανίδη στην κιθάρα, τον Παναγιώτη Φερεκίδη στο μπουζούκι που έπαιζε μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο και τον υπέροχο Κώστα Μαραντίδη στο τραγούδι που εκτός από την πολύ όμορφη και χρωματισμένη φωνή του, μας τραγούδησε εκτός από τα όμορφα ρεμπέτικα το «Τhe Wαll” των Pink Floyd, ισπανικά φλαμέγκο και διάφορα άλλα για να φτιάξει το κέφι του κοινού.
Η τρίτη μέρα του φεστιβάλ, Σάββατο 31 Αυγούστου, ήταν αφιερωμένη στους παραδοσιακούς χορούς. Με τη συμμετοχή του παιδικού χορευτικού τμήματος του «Φίλιππου», τον Ποντιακό Πολιτιστικό Σύλλογο Παραλίμνης, την Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Καππαδοκών στην Αξό «Η Αγία Μακρίνα», το λαογραφικό Σύλλογο Σίνδου «Ο Ρόδακας», ξεκίνησε  η παρέλαση των τμημάτων στον κεντρικό δρόμο των Γαλατάδων, με τη συνοδεία της ορχήστρας μας, το μουσικό συγκρότημα του Σάββα Ιωάννου, μέχρι το χώρο του σχολείου, όπου έγινε η παρουσίαση των συλλόγων και ξεκίνησε μια υπέροχη βραδιά. Αξίζει να πούμε πως η καινοτομία φέτος ήταν η συμμετοχή αλόγων από ιππείς του ιππικού ομίλου Γιαννιτσών που με τη δική τους ξεχωριστή παρουσία έδωσαν μια πιο ζωντανή εικόνα στην παρέλαση των χορευτών. Ευχαριστώ τα παιδιά του ιππικού ομίλου για τη συμμετοχή τους και τον Δημήτρη Χαραλαμπίδη που μίλησε στο κοινό για το άλογο και τα γνωρίσματά του,  που πολλά απ’ αυτά νομίζουμε πως τα ξέρουμε.
Τα παιδιά του «Φίλιππου», άνοιξαν την αυλαία προκαλώντας τον ενθουσιασμό και το χειροκρότημα του κόσμου. Ακολούθησαν οι πόντιοι από την Παραλίμνη που εντυπωσίασαν με τα παιδιά του γυμνασίου και ακόμη μικρότερα με τη σβελτάδα και το πάθος που χόρεψαν. Σειρά πήραν οι Καππαδόκες από την Αξό μ’ ένα πολύ ξεχωριστό πρόγραμμα που κατέληξε στον καρσιλαμά για να ξεσηκώσουν το κοινό που άρχισε να χορεύει μαζί τους. Το πρόγραμμα έκλεισαν οι Σινδιώτες που ήταν και οι ξεχωριστοί καλεσμένοι μας, με χορούς Μακεδονίας και με τις υπέροχες φορεσιές τους, έδωσαν ρυθμό στη βραδιά κάτω από τους ήχους των χάλκινων της ορχήστρας «Μπούκοβο».
Η δεύτερη καινοτομία που παρουσιάσαμε φέτος ήταν η συμμετοχή της θεατρικής ομάδας του «Φίλιππου», «Τάχα Μου Δήθεν», κατά η διάρκεια της βραδιάς της Παρασκευής και στο ξεκίνημα της βραδιάς του Σαββάτου. Τα παιδιά της θεατρικής ομάδας Ιωάννα και Ανδρέας, ανέλαβαν να παρουσιάσουν στο κοινό το ιστορικό και το ρόλο που διαδραματίζει σήμερα ο «Φίλιππος», με «σκερτσάκια» και διαλόγους που συνοδεύτηκαν από εικόνα και ήχο. Επίσης προσπάθησαν με τον ίδιο τρόπο να σατιρίσουν την επικαιρότητα και με τη συμμετοχή της Άννας Κουτελίδου αλλά και της ίδιας της σκηνοθέτη, κάτι που έκαναν με πολύ μεγάλη επιτυχία. Ευχαριστώ τη σκηνοθέτη της θεατρικής ομάδας Εύη Καρονίδη που είχε την επιμέλεια του σεναρίου και το όλο στήσιμο της καινοτομίας αυτής.   
Ευχαριστούμε όλους τους προέδρους, τους ανθρώπους των διοικήσεων και τους χοροδιδασκάλους, που όλοι μαζί παράγουν ένα δημιουργικό, σε βάθος έργο, αυτό της διάσωσης, διατήρησης αλλά και διάδοσης της λαϊκής μας παράδοσης για να ξέρουμε που πατάμε και που βρισκόμαστε. «Ευτυχώς» ήρθε η οικονομική κρίση να μας συνεφέρει, γιατί μόνο μέσα από τις δυσκολίες, τους αγώνες και τη δουλειά θα έχουμε το αποτέλεσμα που μας αξίζει για εμάς, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας. Ήταν μια χορευτική πανδαισία όπου συμμετείχαν άνθρωποι  σχολικής ηλικίας μέχρι και συνταξιούχοι. Ο πολιτισμός τους χωρά όλους.
Θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό του σταθμού αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Γιαννιτσών και ιδιαίτερα το δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Στεργιούλα που μας βοηθά όποτε τον χρειαστούμε.
Στις εκδηλώσεις αυτού του 15ου φεστιβάλ μας τίμησαν με την παρουσία τους και τους ευχαριστούμε, ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, ο αντιδήμαρχος Μ. Αλεξάνδρου Στέφανος Τοπάλογλου, ο δημοτικός σύμβουλος Μ. Αλεξάνδρου Φίλιππος Μηλώσης, ο αντιδήμαρχος Κρύας Βρύσης Χρήστος Πασσαλής, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Γιώργος Ανδρεάδης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ  Μιχάλης Παναγιωτίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Δημήτρης Στεργιούλας, Νίκος Παπανικολάου, ο ανιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης που υποστήριξε αυτό το φεστιβάλ ηθικά και υλικά, οι βουλευτές Πέλλας κύριοι Δάνης Τζαμτζής που παρευρέθηκε και στο προσφυγικό αφιέρωμα της Πέμπτης, Διονύσης Σταμενίτης και Θεοδώρα Τζάκρη, η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γαλατάδων Ρούλα Χαραλαμπίδου, οι τοπικοί σύμβουλοι Κώστας Τρεμπολίτης που παρευρέθηκε και στις τρεις ημέρες των εκδηλώσεων και τον ευχαριστώ ιδιαίτερα γι αυτό, και Γιάννης Στογιαννίδης, ο πολιτευτής Αστέριος Αντωνίου και ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου Χαρίλαος Κουτσόπουλος που μας τιμά πάντα με την παρουσία του.
Η Εταιρία Αστικού πολιτισμού «Φίλιππος» θέλει να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τη ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. και την πρόεδρο Ηλιάνα Λαγομάτη για τη στήριξη. Επίσης στην επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων συνέβαλλαν αποφασιστικά ο αντιδήμαρχος Μ. Α. Στέφανος Τοπάλογλου, η πρόεδρος της Δ. Κ. Ρούλα Χαραλαμπίδου και ο δημοτικός υπάλληλος Παναγιώτης Αβραμίδης.
Τέλος ευχαριστούμε τους δύο χορηγούς μας «Ουγγρίνης Κατασκευαστική» και το ΙΚΤΕΟ Δουβαντζή και Πένογλου. Ευχαριστούμε το καφέ «Κεντρικό» και προσωπικά τον Δημήτρη Γαλαντάρη για τις κονσόλες και τα ηχητικά, τα κρεοπωλεία του Δημήτρη Αλμαλή από το Λιποχώρι και της Δέλλιου Χριστίνας από το Άσπρο για τις προσφορές τους.
Πολλά ευχαριστώ στο χοροδιδάσκαλο Αριστοτέλη Αμπεριάδη για τη συνεχή παρουσία του στο φεστιβάλ, υπερέβαλλε εαυτόν όπως πάντα, τα παιδιά της εθελοντικής ομάδας του «Φίλιππου» που εργάσθηκαν πάνω από δύο μήνες για να φτάσουμε σ’ αυτό το αποτέλεσμα, τις εθελόντριες κυρίες από το χορευτικό τμήμα των κυριών και όλους τους εθελοντές που έβαλαν το χεράκι τους για την επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων.
Ευχαριστούμε ακόμη θερμά για τη διευκόλυνση, το διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Γαλατάδων Νεόφυτο Πεχλιβανίδη για την παραχώρηση των αιθουσών και τον πατέρα Παΐσιο για την παραχώρηση της αίθουσας της εκκλησίας.
Κυρίως όμως ευχαριστούμε τον κόσμο μας, που αγκαλιάζει τις εκδηλώσεις αυτές και μας ενισχύει οικονομικά και ηθικά για να συνεχίσουμε με μεγαλύτερη δύναμη το έργο μας.
Δημήτρης Καραταλιώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου