Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή για ελλείψεις παιδιάτρων στο Κ.Υ.Αριδαίας & στα Νοσοκομεία Γιαννιτσών & Έδεσσας



Η κατάργηση τριών οργανικών θέσεων από τις έξι που προέβλεπε για το παιδιατρικό τμήμα του Νοσοκομείου Γιαννιτσών ο προηγούμενος οργανισμός, η κατάργηση δηλαδή του 50% των θέσεων ειδικών παιδιάτρων, με την ταυτόχρονη μετακίνηση του ενός εκ των τριών εναπομεινάντων παιδιάτρων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών σε Κέντρο Υγείας του Ν. Χαλκιδικής, οδηγεί το παιδιατρικό τμήμα στα όρια της κατάρρευσης. Αν συνυπολογισθούν οι δραματικές περικοπές των λειτουργικών δαπανών, οι ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό και φάρμακα, η εντατικοποίηση λόγω υποστελέχωσης του προσωπικού όλων των βαθμίδων,
η παύση λειτουργίας του αξονικού τομογράφου, η αδυναμία πραγματοποίησης ακόμη και στοιχειωδών εργαστηριακών εξετάσεων λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων γίνεται φανερό το μέγεθος του κινδύνου, για την υγεία των μικρών παιδιών της περιοχής αλλά και των άλλων κατοίκων.
Παρόμοια τα προβλήματα και στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Έδεσσας, η οποία βρίσκεται όλα τα τελευταία χρόνια σε συνεχή τροχιά απαξίωσης.
Να τονιστεί ότι η μετακίνηση του παιδιάτρου του Νοσοκομείου Γιαννιτσών σε Κέντρο Υγείας της Π.Ε. Χαλκιδικής έγινε για να καλυφθούν όπως-όπως πάγιες και διαρκείς ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων της περιοχής (ράβε ξήλωνε δηλαδή).
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, κινείται και η πρόσφατη απόφαση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Πέλλας (αλληλοσυνδεόμενα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών), σχετικά με τη μετακίνηση των παιδιάτρων του Κέντρου Υγείας Αριδαίας για την κάλυψη των αναγκών εφημέρευσης των παιδιατρικών τμημάτων των Νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών, που έχει σαν αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων  υπηρεσιών Υγείας από το Κ.Υ. Αριδαίας. Έτσι εδώ και μερικούς μήνες, δεν εφημερεύει πλέον παιδίατρος στο Κ.Υ. Αριδαίας μ’ αποτέλεσμα να μένει ακάλυπτη μία περιοχή με 40000 κατοίκους και με πολλά χωριά να απέχουν πάνω από 60χλμ από τα νοσοκομεία της περιοχής.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της δικομματικής κυβέρνησης που συνεχίζει με συνέπεια την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων για υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας για να μεταφέρουν από την μία κονδύλια προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και από την άλλη να διευκολύνουν την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της υγείας.
Μία πολιτική που υπονομεύει την υγεία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και θέτει σε κίνδυνο και τη ζωή μικρών παιδιών.
    Αυτή η πολιτική είναι απαίτηση του κεφαλαίου και έχει συνδιαμορφωθεί από χρόνια στα πλαίσια της ΕΕ.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:

§  Να στελεχωθούν άμεσα με μόνιμους παιδιάτρους τα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών και τα Κέντρα Υγείας της Π.Ε. Πέλλας, ώστε να ικανοποιούνται πλήρως οι σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών.
§  Να σταματήσει η μετακίνηση παιδιάτρων του Κέντρου Υγείας Αριδαίας στα νοσοκομεία σαν «λύση» στο πρόβλημα.
§  Να χρηματοδοτηθούν άμεσα τα νοσοκομεία της περιοχής ούτως ώστε να εξασφαλίσουν επάρκεια σε υγειονομικό υλικό, να επιδιορθωθεί ο αξονικός τομογράφος στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες προστασίας της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Οι βουλευτές του  ΚΚΕ
Θεοδόσης Κωνσταντινίδης
Ελένη Γερασιμίδου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου