Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Οταν η κυρία Καράογλου έριξε «πόρτα» στον Απόστολο Τζιτζικώστα!



 Ηταν το περασμένο Σάββατο στο ισόγειο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, λίγο μετά την τελετή εγκαινίων της ΔΕΘ. Η σύσκεψη που είχε συγκαλέσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη συμμετοχή υπουργών και εκπροσώπων των επιστημονικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης για τα προβλήματα της πόλης βάδιζε προς το τέλος της και οι σχετικά λίγοι δημοσιογράφοι περίμεναν την έξοδο του πρωθυπουργού για να ετοιμάσουν τα ρεπορτάζ τους.
Το ρολόι έδειχνε δύο και δέκα, και κανένας στον χώρο δεν μπορούσε να προβλέψει την καταιγίδα που ερχόταν. Ούτε και ο ίδιος ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού
Κώστας Μπούρας, που συνομιλούσε με τους δημοσιογράφους προσπαθώντας να πάρει κλίμα για το πώς πήγαν τα εγκαίνια.
Λίγα μέτρα πιο κει, στο πλατύσκαλο του πρώτου ορόφου, στεκόταν για αρκετή ώρα ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Απόστολου Τζιτζικώστα. Το γεγονός ότι μιλούσε συνεχώς στο τηλέφωνο δεν παραξένεψε κανέναν. Μόνο όταν κατέβηκε στο ισόγειο και πλησίασε τους δημοσιογράφους φάνηκε από το ύφος του ότι κάτι τρέχει. «Πάνω είχαμε σκηνικό. Η κυρία Καράογλου μπλόκαρε την είσοδο του Απόστολου στη σύσκεψη, επικαλούμενη ότι δεν ήταν στη λίστα των καλεσμένων. Ομως ο πρώτος άνθρωπος που αναζήτησε ο πρωθυπουργός όταν ξεκίνησε η σύσκεψη ήταν ο περιφερειάρχης» ήταν τα πρώτα λόγια του. Η βόμβα είχε σκάσει.
Λίγη ώρα μετά...
-και ενώ η σύσκεψη δεν είχε ολοκληρωθεί ακόμη- ήρθε και η απάντηση από την πλευρά του ΥΜΑΘ. «Η κυρία Καράογλου συνόδευε έναν στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού στη σύσκεψη και δεν είχε καμία εμπλοκή. Ο κ. Δήμου, ένας συνεργάτης του κ. Καράογλου, ενημέρωσε τον κ. Τζιτζικώστα ότι δεν είναι στη λίστα, αλλά τελικά μπήκε στη συνάντηση» ήταν η εξήγηση της άλλης πλευράς. Η κόντρα δεν κρυβόταν πλέον και έφτασε τις επόμενες ώρες μέχρι τα αυτιά του πρωθυπουργού. Προηγουμένως, τον ρόλο του πυροσβέστη ανέλαβε να παίξει ο γραμματέας της Ν.Δ. Ανδρέας Παπαμιμίκος, που δήλωνε έξω φρενών με το περιστατικό, αλλά και με τη επιμονή και των δύο πλευρών να μη δώσουν τέλος στην ένταση και να δώσουν τα χέρια.
Ο Τζιτζικώστας θεωρεί ότι το φάουλ σε βάρος του (και μάλιστα από τη σύζυγο του υπουργού) ήταν μεγάλο, γιατί ως περιφερειάρχης είχε θέση στη συνάντηση, και περιμένει μια κίνηση συγγνώμης από την άλλη πλευρά, ενώ ο Καράογλου ότι δεν υπήρξε επαφή μεταξύ του Τζιτζικώστα και της συζύγου του και ότι οι οδηγίες από το Μέγαρο Μαξίμου να μην ξεφύγει ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν ιδιαίτερα αυστηρές, γεγονός που οδήγησε και τον συνεργάτη του στο σχόλιο προς τον περιφερειάρχη ότι δεν είναι στη λίστα.
Μύλος…
Η σχεδόν δημόσια κόντρα των δύο ανδρών δεν έπεσε βέβαια ως κεραυνός εν αιθρία και σχετίζεται με τις προσωπικές τους φιλοδοξίες εν όψει των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο Τζιτζικώστας, που έχει αναδειχτεί εδώ και μερικούς μήνες περιφερειάρχης, θέλει να είναι υποψήφιος στις εκλογές του Μαΐου, κάτι που δήλωσε και επίσημα στην «κυριακάτικη δημοκρατία» την προηγούμενη Κυριακή. Ο Καράογλου, από την πλευρά του, θα έβλεπε θετικά το γεγονός να είναι αυτός ο εκλεκτός της Ν.Δ. για την περιφέρεια, κάτι που επίσης έχει δηλώσει στην εφημερίδα μας. «Μια επιστροφή στην αυτοδιοίκηση θα με ενδιέφερε» ήταν το λόγια του στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στα μέσα Αυγούστου.
Οι δύο άνδρες δεν είχαν παλιά ιδιαίτερα κακές σχέσεις, καθώς στο παρελθόν δεν βρέθηκαν ποτέ αντίπαλοι. Κολλητοί δεν υπήρξαν ποτέ, με τις διαφορές να είναι γνωστές. Παοκτζής ο 35άρης Τζιτζικώστας, που επιδιώκει να αναδείξει ένα σύγχρονο προφίλ πολιτικού, Ηρακλειδέας ο 53χρονος εφοριακός Καράογλου που, παρά το γεγονός ότι δεν είναι παλιά καραβάνα, πολλοί τον χαρακτηρίζουν παλιάς κοπής πολιτικό.
Η διαδοχή Ψωμιάδη
Ο Τζιτζικώστας κατέβηκε για πρώτη φορά υποψήφιος βουλευτής στις εκλογές του 2007 και, αν και ο πατέρας του είχε πολύ καλή εκλογική μαγιά στη Β΄ Θεσσαλονίκης, επέλεξε την πρώτη εκλογική περιφέρεια για να δοκιμαστεί, όπου και εκλέχτηκε. Το 2009 με την ήττα της Ν.Δ. δεν κατάφερε να επανεκλεγεί και έτσι το καλοκαίρι του 2010 βρέθηκε εν μία νυκτί στο ψηφοδέλτιο του Παναγιώτη Ψωμιάδη ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης στη θέση του Διονύση Ψωμιάδη, καθώς η Ν.Δ. και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς είχαν βάλει βέτο. Ο Καράογλου εκλέγεται από το 2004 βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης, ενώ παλιότερα ήταν νομαρχιακός σύμβουλος και με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ενώ είχε διατελέσει και έπαρχος Λαγκαδά.
Οι δύο άνδρες βρέθηκαν αντίπαλοι τον Ιανουάριο στη διαδικασία εκλογής του διαδόχου του Παναγιώτη Ψωμιάδη στην περιφέρεια. Ο Τζιτζικώστας ήταν ο ίδιος υποψήφιος, ο Καράογλου στήριξε τον Διονύση Ψωμιάδη, θεωρώντας ότι η εκλογή Τζιτζικώστα θα δυσκόλευε τον δικό του μελλοντικό σχεδιασμό προς την περιφέρεια. Τότε οι σχέσεις τους διερράγησαν για τα καλά. Ετσι το σαββατιάτικο επεισόδιο στο υπουργείο δεν ήταν το πρώτο.
Και όπως όλοι εκτιμούν, δεν θα είναι και το τελευταίο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου