Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Σε επιφυλακή έθεσε ο Πούτιν τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.



Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε να γίνουν άμεσα ασκήσεις για να διαπιστωθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων στο δυτικό τμήμα της χώρας σήμερα, όπως μετέδωσαν μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, προβαίνοντας σε μια επίδειξη της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος εν μέσω των εντάσεων με την Δύση όσον αφορά την Ουκρανία. «Σύμφωνα με μια διαταγή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας οι δυνάμεις της Δυτικής Στρατιωτικής Διοίκησης τέθηκαν σε κατάσταση ετοιμότητας στις 14:00 (12:00 ώρα Ελλάδας)
σήμερα», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο μια ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Ο Πούτιν έχει διατάξει απροειδοποίητα διάφορες στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας σε πολλές περιοχές της Ρωσίας αφότου επανήλθε στην προεδρία το 2012, λέγοντας ότι ο στρατός πρέπει να παραμένει σε ετοιμότητα, αλλά η γεωπολιτική συγκυρία αυτή τη φορά δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη. Ο Σόιγκου διευκρίνισε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια θα διεξαχθούν σε δύο φάσεις και θα τερματιστούν την 3η Μαρτίου, ενώ σε αυτά θα πάρουν μέρος και δυνάμεις οι οποίες εδρεύουν στην κεντρική Ρωσία.

Ο Πούτιν δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια για την κρίση στην Ουκρανία μετά την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς το Σαββατοκύριακο, έπειτα από την πολύμηνη πολιτική αναταραχή την οποία πυροδότησε η απόφασή του να υπαναχωρήσει από τις υπό διαπραγμάτευση συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αντ΄ αυτών να εμβαθύνει τις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όσο και ευρωπαϊκά κράτη μέλη έχουν προειδοποιήσει τη Ρωσία εναντίον μιας στρατιωτικής επέμβασης στην Ουκρανία, μια πρώην Σοβιετική Δημοκρατία την οποία ο Πούτιν έχει αποκαλέσει στο παρελθόν «αδελφό έθνος».

Ο Ρώσος ηγέτης θέλει η Ουκρανία να ενταχθεί σε μια Ευρασιατική ένωση την οποία οικοδομεί στην περιοχή. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν πει ότι η Μόσχα δεν θα επέμβει στα εσωτερικά της Ουκρανίας και έχουν κατηγορήσει τη Δύση ότι το πράττει ήδη. Το Ιντερφάξ μετέδωσε ότι η πρόεδρος της Άνω Βουλής της Ρωσίας, η Βαλεντίνα Ματβιένκο, είπε σήμερα πως η Μόσχα δεν προτίθεται να κάνει χρήση ισχύος. Όμως ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε την Δευτέρα ότι τα συμφέροντα και οι υπήκοοι της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλούνται, χρησιμοποιώντας μια ρητορική που παραπέμπει στις δηλώσεις που είχαν δικαιολογήσει την εισβολή ρωσικών δυνάμεων στη Γεωργία το 2008, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος.

Βρετανία: Θα παρακολουθούμε τις δραστηριότητες

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα λάβει υπόψη της τις ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες και επεσήμανε ότι είναι αντίθετη στις εξωτερικές επεμβάσεις στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο βρετανός υπουργός Άμυνας Φίλιπ Χάμοντ, αφού η Μόσχα διέταξε να γίνουν άμεσα στρατιωτικές ασκήσεις στη δυτική Ρωσία.

«Σίγουρα, προφανώς, θέλουμε να ενημερωθούμε πλήρως για οποιαδήποτε δραστηριότητα των ρωσικών δυνάμεων», δήλωσε ο Χάμοντ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη διαταγή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιτρέψουν στον ουκρανικό λαό να λύσει τις εσωτερικές του διαφορές και να καθορίσει το μέλλον του χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις», πρόσθεσε ο βρετανός υπουργός.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο Πούτιν διέταξε να γίνουν άμεσα ασκήσεις για να διαπιστωθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων στο δυτικό τμήμα της χώρας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, προβαίνοντας σε μια επίδειξη της ρωσικής στρατιωτικής ισχύος εν μέσω των εντάσεων με την Δύση όσον αφορά την Ουκρανία.


Πληροφορίες ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Άγιον Όρος

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες απο την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, τις οποίες επικαλείται ο απεσταλμένος της εφημερίδας "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της χώρας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς, βρίσκεται στο Αγιον Ορος.

Όπως αναφέρει στη σχετική του ανταπόκριση: "Η πληροφορία δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί επισήμως αλλά σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, ο Γιανουκόβιτς, ο οποίος κατάφερε να εγκαταλείψει την Ουκρανία, κατέφυγε στο Αγιον Ορος".

Οι φήμες των ουκρανικών μέσω ενημέρωσης ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρήκε καταφύγιο στον Άθωνα δεν έχουν ακόμη απαντηθεί επισήμως από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο και υπάγεται η πολιτική διοίκηση Αγίου Όρους. Διπλωματικοί κύκλοι περιορίζονται πάντως να παρατηρήσουν ότι δεν είναι αρμοδιότητας του υπουργείου η είσοδος ή έξοδος κάποιου προσώπου στην ελληνική επικράτεια.

Υπενθυμίζεται ότι στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος ή “Ρώσικο Μοναστήρι”, που στις αρχές του 20ού αιώνα συγκέντρωνε περισσότερους μοναχούς από τις άλλες 19 μονές μαζί, ασκητεύουν κυρίως άτομα ουκρανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ουκρανία ζήτησε σήμερα να εκδοθεί «ένα διεθνές ένταλμα σύλληψης» του πρώην προέδρου της χώρας με τον γενικό εισαγγελέα Μικόλα Γκολόμτσα, να υποστηρίζει ωστόσο ότι ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται ακόμη στην Ουκρανία.

«Διαθέτουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γιανουκόβιτς εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουκρανία», σημείωσε ο Γκολόμτσα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου