Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Tρόικα σε Σαμαρά."Πού το είδες το πλεόνασμα;"



Αμετακίνητη στις θέσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 παρέμεινε η τρόικα και στη συνάντηση που είχε την Παρασκευή το απόγευμα με τον Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών.Το πρωτογενές πλεόνασμα και το δημοσιονομικό κενό τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής ο Γιάννης Στουρνάρας με τα στελέχη της τρόικας.Κλειδί της συζήτησης αποτέλεσε το πρωτογενές πλεόνασμα που η Αθήνα λέει ότι είναι ισχυρό και βιώσιμο. Η τρόικα, ωστόσο, αμφισβητεί το αν μπορεί να είναι διατηρήσιμο
το πλεόνασμα και στο 2014.
Επίσης, οι δανειστές διατυπώνουν και ισχυρές ενστάσεις για την διανομή του κοινωνικού μερίσματος θέλοντας να διατηρηθεί ένα σημαντικό μέρος του ποσού ως «μαξιλάρι ασφαλείας».
Έτσι, το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2014- 2015 και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν έχουν κλείσει και οι εκπρόσωποι των δανειστών αφήνουν να αιωρείται η απειλή νέων μέτρων.
Επίσης, όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η τρόικα απορρίπτει 1.780 απολύσεις υπαλλήλων με προσωρινές διαταγές και ανεβάζει πάλι τον πήχη της διαπραγμάτευσης για τις απολύσεις.
Η τριμερής αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τον υπουργό Οικονομικών την Κυριακή το απόγευμα, ωστόσο η κυβέρνηση επείγεται για την επίτευξη συμφωνίας έως τις 10 Μαρτίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί Eurogroup για τη δόση των 8,8 δισ. ευρώ.
«Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη» σχολίαζε χαρακτηριστικά μέλος της αποστολής των ξένων ελεγκτών, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Στον αντίποδα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ διαβεβαίωναν ότι «τις από επόμενες ώρες ξεκινάμε να δουλεύουμε σε ένα κείμενο συμφωνίας».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου