Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Μέρκελ:"Στηρίζω την Ελλάδα αλλά μη μου μιλάτε για πολεμικές αποζημιώσεις"



Η γερμανική ηγεσία θα συζητήσει για το ελληνικό χρέος σε δύο σημαντικά ραντεβού, αλλά όταν τίθεται το θέμα των 45 εκατ. που ζητά η εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης, το τροπάριο αλλάζει.Στο επίκεντρο δύο σημαντικών συναντήσεων βρίσκεται η Ελλάδα, σε μια πολύ κρίσιμη φάση της οικονομικής κρίσης.Σήμερα, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, για να συναντήσει –μεταξύ άλλων– την πρόεδρο του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Φυσικά και το πρώτο θέμα της συζήτησής τους θα
είναι η Ουκρανία, αλλά το ελληνικό πρόβλημα και οι προοπτικές της χώρας μας είναι σίγουρο πως θα τους απασχολήσουν.Ειδικότερα, το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης αναμένεται πως θα βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων.Ανάλογα θέματα που αφορούν την Ελλάδα συζήτησαν χθες το βράδυ στο Βερολίνο, σε μια κλειστή συνάντηση, η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.Εντονη διπλωματική κινητικότητα λοιπόν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τις τελευταίες ώρες, ενώ χθες ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ναρτσίνσκι, ρωτήθηκε για το εάν το Βερολίνο σχεδιάζει να μεταρρυθμιστεί ο ρόλος της τρόικας στην Ελλάδα, όπως έγραψε προχθές η εφημερίδα «Βελτ».
 Ο Ναρτσίνσκι απάντησε πως «όσο το δεύτερο πρόγραμμα τρέχει, δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές. Στο τέλος του προγράμματος –δηλαδή στα μέσα του 2014– θα εξετάσουμε ξανά το εάν η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον βοήθεια. Τώρα, δεν το γνωρίζουμε αυτό. Και δεν το αποφασίζουμε μόνοι μας, αλλά σε συνεργασία με την τρόικα». Του ζητήθηκε επίσης να σχολιάσει τη δριμεία κριτική που ασκεί εναντίον της τρόικας στην Ελλάδα η ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι «είναι δικαίωμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και είναι θεμιτό να ασκεί κριτική, αλλά εμείς κρίνουμε ως θετικό το μέχρι τώρα έργο της τρόικας στην Ελλάδα, καθώς η τρόικα αποτελείται από τρεις θεσμούς, που είναι οι μόνοι στον κόσμο που έχουν την ανάλογη τεχνογνωσία».

Αλλη ερώτηση που του τέθηκε αφορούσε το θέμα που προέκυψε από προχθές στην Ελλάδα, όταν η εβραϊκή κοινότητα Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε πως θα καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας αποζημίωση ύψους 45 εκατ. ευρώ για τις διώξεις του ελληνικού εβραϊκού πληθυσμού στη διάρκεια της Κατοχής.

Ο κ. Ναρτσίνσκι σημείωσε πως «τίποτε δεν έχει αλλάξει στις θέσεις της Γερμανίας στο θέμα αυτό», ενώ την ίδια στιγμή παρενέβη και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Σέφερ, λέγοντας πως «πρέπει να διευκρινίσω ότι το θέμα αυτό έχει πολιτική προέκταση. Πριν από έναν μήνα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Ροτ, και συναντήθηκε με την εβραϊκή κοινότητα της πόλης. Εγινε συζήτηση και αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά. Θέλουμε να συνεργαστούμε με την εβραϊκή κοινότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης και συμφωνήσαμε αυτό να γίνει σε συγκεκριμένα πρότζεκτ, ανεξάρτητα της νομικής προέκτασης στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Λίγο αργότερα, ανώτατος διπλωμάτης είπε στην «ΕφΣυν.» ότι σε θέματα αποζημιώσεων δεν υπάρχει καμιά ελπίδα, καθώς η Γερμανία πιστεύει ότι επικρατεί το δίκαιο της ετεροδικίας.

Οι διαφορές αυτές πρέπει να επιλυθούν με άλλη προσέγγιση και εκτός δικαστηρίων, εκτιμά ο ίδιος διπλωμάτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου