Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Προτάσεις Ι. Τζαμτζή για τους αγρότες και τους συνταξιούχους

Στο Νομοσχέδιο του Υπ. Εργασίας ««Αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση και στην αγορά εργασίας & λοιπές διατάξεις». Στην ομιλία του ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής στις 28-3-2013 σχετικά με το σχέδιο Νόμου του Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας ανέφερε – πρότεινε τα εξής:
«Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, ένα πραγματικά μεγάλο νομοσχέδιο, είναι αυτό το οποίο βάζει ουσιαστικές βάσεις για την επίλυση μιας σειράς θεμάτων που μέχρι σήμερα όλους μας μέσα σε αυτή την Αίθουσα μας έχουν απασχολήσει,.
Στο πρώτο μέρος του νομοσχεδίου συμπεριλαμβάνονται θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην κοινωνική ασφάλιση, το σύστημα «Αριάδνη», την ποινική ευθύνη υπαλλήλων και
ιατρών και όσων παρανομούν, τους έλεγχους του ΗΔΙΚΑ ΑΕ.
Στο δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου, έχουμε άρθρα σχετικά με τον ΟΑΕΔ, σχετικά με την επιδότηση των ανέργων, την περιουσία και τις εισφορές του ΟΑΕΔ, καθώς και θέματα του προσωπικού του ΟΑΕΔ, του Ενιαίου Λογαριασμού Εφαρμογής Κοινωνικών Πολιτικών που δημιουργήθηκε και διατάξεις, όπου καθιστούν τον ΟΑΕΔ καθολικό διάδοχο τόσο του ΟΕΚ όσο και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας.
Στο τρίτο μέρος του σχεδίου νόμου ρυθμίζονται οργανωτικά θέματα της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, της ΗΔΙΚΑ ΑΕ, διαφόρων Ταμείων, του ΕΟΠΥΥ, θέματα σχετικά με την ασφάλιση των αιρετών του ΟΤΑ, θέματα των ΚΕΠΑ, αλλά και του ΟΓΑ.
Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σταθώ σε κάποια σημεία. Πάρα πολλές φορές και με επίκαιρες ερωτήσεις έχουμε αναδείξει θέματα και μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο δίνονται λύσεις. Όμως, θέλω να σταθώ σε κάποια άρθρα και να κάνω κάποιες συγκεκριμένες προτάσεις:
Στο άρθρο 30, όπου έχουμε την εγγραφή στα Μητρώα του ΟΑΕΔ, εξαιρούνται οι αγρότες. Και μάλιστα ποιοι αγρότες; Έχουμε διαγράψει τους αγρότες που ενώ ήταν ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ –είχαν λίγα στρέμματα γης, είχαν δύο, πέντε στρέμματα γης- τους είπαμε: «Είστε αγρότες εσείς και πρέπει να γραφθείτε στον ΟΓΑ».
Αυτό όμως, κύριε Υπουργέ, δεν μπορεί να γίνει, για τον εξής λόγο: Για να εγγραφεί κάποιος στην ασφάλιση του ΟΓΑ, απαιτούνται να έχει 12 στρέμματα δενδρωδών καλλιεργειών ή αλλιώς 15 στρέμματα γης και να καλλιεργεί. Με δύο και με πέντε στρέμματα, ακόμη και με δέκα στρέμματα, δεν λογίζεται αγρότης. Από τη μια, λοιπόν, δεν μπορεί να έχει ασφάλιση ΟΓΑ, από την άλλη δεν μπορούμε να του δώσουμε και την ασφάλιση του ΙΚΑ, να μπορεί να μπει στα προγράμματα επιδότησης ανεργίας. Είναι ένα θέμα, το οποίο πρέπει να το δείτε.
Για το θέμα των επανεγγραφών στα Ταμεία, θα σας πω μια αληθινή ιστορία, γιατί αφορά εμένα. Το 2003 ξέρετε πολύ καλά ότι σταματήσαμε να εργαζόμαστε. Αγρότης εγώ, σταμάτησα και διαγράφηκα από τη δουλειά αυτή, σταμάτησα να δουλεύω. Αυτό, το οποίο επεδίωξα μετά από τη διαδικασία, μετά από τη δυνατότητα που είχαμε να δουλέψουμε, ήταν το να επανεγγραφώ στον ΟΓΑ. Δεν με δεχόταν ούτε ο ΟΓΑ ούτε ο ΟΑΕΔ. Είχα δραστηριότητα κατά το  παρελθόν, ο ΟΓΑ έλεγε: «Να γραφτείτε στον τελευταίο φορέα». Μα, δεν είχα πλέον μαγαζί, δεν είχα τίποτα, καμία δραστηριότητα, είχα κτήματα όμως, ήμουν αγρότης. Ταλαιπωρήθηκα, έφτασα μέχρι και στα δικαστήρια.
Πρέπει να λυθεί αυτό θέμα. Δεν ήθελα να παρανομώ. Μετά από τρία χρόνια, κύριε Υπουργέ, ενεγράφην. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Λοιπόν, το τρίτο θέμα: Άρθρο 51, αιρετοί οι οποίοι ασφαλίζονται. Για όλους λαμβάνει πρόνοια το άρθρο αυτό, κύριε Υπουργέ, πλην των αγροτών.
Δηλαδή, αποκλείεται κάποιος αγρότης ή εργάτης γης να γίνει δήμαρχος, να είναι αιρετός στους ΟΤΑ; Γιατί εξαιρούμε τους αγρότες; Για όλους το άρθρο αυτό προβλέπει στη ρύθμιση να υπάρχουν συμμετοχές στην ασφάλιση, μόνο για τους αγρότες δεν υπάρχει. Θα πρέπει να συμπληρωθεί το άρθρο αυτό.
Πολύ σωστό είναι το άρθρο 58 για την ασφάλιση των ιδιοκτητών. Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές. Πραγματικά, με τη ρύθμιση αυτή δίνετε λύση στο θέμα αυτό.
Διακανονισμός καθυστερούμενων οφειλών: Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Από την πρώτη στιγμή πρέπει να μπορεί να ρυθμίζει ο αγρότης την οφειλή του και να μην μένει μέρα ανασφάλιστος. Γιατί; Διότι πάει ο αγρότης -μιλάω με συγκεκριμένα παραδείγματα- και λέει: «Θέλω να κάνω ρύθμιση. Χρωστώ…» -φερ’ ειπείν- «…500 ευρώ.» Του απαντά ο ανταποκριτής του ΟΓΑ: «Όχι, περίμενε. Πρέπει να μαζευτεί μεγάλο ποσό για να το ρυθμίσουμε.» Δεν πρέπει να κάνουμε κάτι τέτοιο. Ο ΟΓΑ θέλει ρευστό, θέλει χρήμα. Ο άνθρωπος αυτός έχει τη δυνατότητα να κάνει μια ρύθμιση και να πληρώνει 100 ευρώ το μήνα. Και αυτός δεν θα μείνει ανασφάλιστος και ο ΟΓΑ θα συγκεντρώσει χρήματα. Πρέπει να υπάρξει ρύθμιση σε αυτό το θέμα.
Ανασφάλιστοι υπερήλικες: Πολύ σωστά το παίρνετε. Θέλω, όμως, να προσθέσετε και άλλη μια διάταξη εδώ. Τι; Για να πάρει κάποιος σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα, πρέπει, πρώτον, εάν υπάρχει σύζυγος, να μην παίρνει σύνταξη πάνω από τη βασική του ΟΓΑ, τα 360 ευρώ και δεύτερον, το ετήσιο συνολικό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 8.640 ευρώ. Εδώ, όμως, ως τεκμαρτό εισόδημα λαμβάνετε υπόψη σας το σπιτάκι που έχει. Χαμόσπιτο να είναι, θα ξεπερνάει τα 8.640 ευρώ. Αυτό, λοιπόν, πρέπει να εξαιρεθεί. Το σπιτάκι θα πρέπει να εξαιρεθεί. Από κει και πέρα, με τα 360 ευρώ, αν μπορούν να ζήσουν, να ζήσουν. Μην τους αφαιρούμε, όμως, ακόμα και αυτό.
Τέλος, οι γεννηθέντες το 1948: Η ρύθμιση αναφέρει: «Οι γεννηθέντες του 1948 που είναι σε πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή έχουν την πρόωρη ασφάλιση, θα συνεχίσουν για άλλα δύο χρόνια». Ναι, αλλά είναι δυνατόν  να νομοθετούμε μόνο για τους μισούς; Οι άλλοι μισοί, οι οποίοι δεν είναι σε πρόγραμμα πρόωρης ασφάλισης αγροτών, τι θα γίνουν;
Κύριε Υπουργέ μου, πρέπει να λάβουμε μέριμνα και για αυτούς, όπως πρέπει -και κλείνω, κύριε Πρόεδρε- να λάβουμε υπόψη μας και κάτι ακόμη: Το ΙΚΑ σήμερα δίνει βοήθημα, δίνει σύνταξη με 51% αναπηρία. Όλοι οι υπόλοιποι παίρνουν με 67%. Μα, είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες; Είναι δυνατόν το ΙΚΑ να δίνει συντάξεις με 51% και στον ΟΓΑ, που ο άνθρωπος αυτός δεν μπορεί να δουλέψει εάν έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα και παίρνει 51%, να μην του δίνουμε δεκάρα τσακιστή;
Είναι θέματα τα οποία πρέπει να τα δούμε.
Κύριε Πρόεδρε, κλείνοντας θέλω να πω -ευχαριστώντας σας για την ανοχή που δείξατε- ότι στηρίζω και την τροπολογία με αριθμό 336 των συναδέλφων κ.κ. Κεγκέρογλου και Δριβελέγκα που έχει σχέση με την ασφάλιση των αγροτών, όπως και την υπ’ αριθμ. 345 τροπολογία, η οποία είναι και αυτή πολύ σημαντική, των ιδίων συναδέλφων.
Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ότι όντως υπάρχει θέμα με τους απολυμένους της ΕΝΚΛΩ, Βαρβαρέσος κ.λπ. Έχουμε πρόβλημα στην Πέλλα με τους ανθρώπους. Εγώ υποστηρίζω την τροπολογία που έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, γιατί πραγματικά δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτούς τους ανθρώπους στο έλεος του Θεού!
Σας ευχαριστώ πολύ».

3 σχόλια:

  1. Ενημερωμένος Αγρότης31 Μαρτίου 2013 στις 2:35 μ.μ.

    κύριε Τζάμτζη
    για το θράσος είστε γνωστός. Δεν ρωτώ που το βρήκατε. Δεν καταλαβαίνεται όμως ότι μαυτά που λέτε ξευτελίζεστε; Αλλα όμως είστε απαυτούς που σας φτύνουν και λέτε ότι βράχει.
    Ρωτάτε λοιπόν τι θα γίνει με τη σύνταξη αυτών που γεννήθηκαν το 48. Οι μισοί λέτε έτσι, οι μισοί λέτε αλλιώς. Όλοι στα 67. Ελάχιστοι είναι στο πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης. Και θα τους παρατείνουν το Πρόγραμμα για 2 χρόνια.
    Έσύ και όλοι οι σναδελφοί σου Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ψηφίσατε να συνταξιοδούτούνται οι αγρότες στα 67 και το παραμύθι που έλεγες με 40 χρόνια και στα 62, θα ισχύσει, αν ισχύσει μετά από 20 χρόνια και φυσικά αν υπάρχει ΟΓΑ. Τώρα με τάλλα που λες μετά το 2003 δεν σας αφήσανε να δουλέψετε και μετά σας αφήσανε και ότι δεν μπορούσες στη συνέχεια να ασφαλιστείς στον ΟΓΑ και μετά με δικαστήρια ασφαλίστηκες. Όλα αυτά είναι παραμύθια της χαλιμάς και χαζούς.
    Γιατί δεν λες ότι εσύ και το συνάφι σου ψηφίσατε το προνόμοιο του ασυμβίβαστου, που η βουλή σας πλήρωνε μέχρι το 2008 τις ασφαλιστηκές εισφορές και είχες μαγαζί και είχες κτήματα και παπαριές.
    Δεν φταίς εσύ όμως, αλλά τα τοπικά site φταίνε που σας ανέχονται, μια και από το βήμα της βουλής μπορείτε να λέτε ότι ασυναρτησία σας έρθει. Έμας όμως τους αγρότες δεν μπορείς άλλο να μας παραμυθιάζεις.
    Σε τρώμε στη μάπα αναγκαστηκά λόγω του εκλογικού νόμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΝΕ ΑΓΡΟΤΗ ΕΣΥ ΕΧΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΖΑΜΤΖΗ ΚΑΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΣ. ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΕΙΣ. ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ. ΑΥΤΟ ΣΕ ΠΟΝΑΕΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ενημερωμένος, αηδιασμένος αγρότης2 Απριλίου 2013 στις 9:49 π.μ.

      Τι πρόβλημα και τι προσωπική επίθεση; Τι να με πονάει με τον Τζαμτζή; Αρλούμπες, παπαρριές, βλακείες λέει και προσπαθεί να μας παρουσιαστεί ως αγρότης με ροζιασμένα χέρια.
      Πες μου απο αυτά που διαβάζεις αν κάτι είναι σωστό. και δες πόσα ψέματα λέει. Δεν είμαστε μαλ...ες οι αγρότες. Απλώς αισθάνομαι ναυτία, αηδία και τίποτα άλλο δεν έχω μαζί του.

      Διαγραφή