Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Nέες περικοπές μισθών και κούρεμα ως 50% στην Κύπρου δεν αποκλείει ο Μ.Σαρρής



Ο κατήφορος στη Λαϊκή Τράπεζα, όπου το κούρεμα ήδη είναι στο 80%, άρχισε με ανεξέλεγκτα δάνεια, κυρίως στην Ελλάδα, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών.
Ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις.
Μιλώντας στην εκπομπή του ΡΙΚ «Επωνύμως» ο κύριος Σαρρής είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις που θα έχει η Κυβέρνηση με την Τρόικα τις ερχόμενες ημέρες, για την ολοκλήρωση του μνημονίου...

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου, ο κύριος Σαρρής χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την πρώτη απόφαση του Eurogroup και διατύπωσε την εκτίμηση ότι αν εφαρμοζόταν δεν θα οδηγείτο σε διάσπαση η Λαική Τράπεζα.
Αναφερόμενος στη διαδικασία εκκαθάρισης στη Λαϊκή, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε μια επταετία.
Είπε επίσης ότι οι καταθέτες πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ έχουν ήδη υποστεί πολύ σοβαρό πλήγμα, που αγγίζει το 80%.
Για το ποσοστό κουρέματος στην Τράπεζα Κύπρου, ο Μιχάλης Σαρρής είπε ότι αυτό θα καθοριστεί επακριβώς όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τεράστια ποσά σε δάνεια παραχωρούσε η Λαϊκή
Ο υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι ο κατήφορος για τη Λαϊκή άρχισε το 2006, όταν, όπως είπε, η τράπεζα έπεσε στα χέρια ανθρώπων που παραχωρούσαν ανεξέλεγκτα τεράστια ποσά σε δάνεια, κυρίως στον ελληνικό χώρο.
Είπε ακόμα πως όταν ανέλαβε επικεφαλής στη διοίκηση της Λαϊκής, η τράπεζα ήταν ήδη σε πολύ κακή κατάσταση και κρατήθηκε στον αναπνευστήρα για δύο χρόνια.
Προσπαθήσαμε, πρόσθεσε, να κερδίσουμε χρόνο, ώσπου να προσφύγει η Κύπρος στον Μηχανισμό Στήριξης.
Για τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, ο κύριος Σαρρής είπε ότι το θέμα παραμένει στο τραπέζι, εφόσον περιλαμβάνονται στο μνημόνιο.
Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα γίνουν αμέσως και ατάκτως.
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου