Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου «Η Βεγγέρα» από το Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών (φώτο)



             
Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι παραστάσεις του έργου ΄΄ Η Βεγγέρα ΄΄του
 Ηλία Καπετανάκη , από το Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών στην αίθουσα ΘΕΓ - Μαδύτου 10, στις  5-6-7 και 12-13-14 Απριλίου, ώρα 9μμ.
Συντελεστές της Παράστασης:

Σκηνοθεσία: Βασίλης Δεμιρτζόγλου
Σκηνικά-κουστούμια: Τιτώ Παπαδημητρίου
Μουσική προσαρμογή: Θεόδωρος Αργυρόπουλος
Αφίσα-γραφικά: Φώτης Μανδατζής
Φωτισμοί: Δημήτρης Βασιλειάδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Νικολέτα Καραντώνη
Συντονισμός ομάδας: Ελένη Γκιργκινούδη
                                                                                                      
Παίζουν :
Νικολέτα Καραντώνη, Παύλος Αντωνιάδης, Βασίλης Δεμιρτζόγλου, Πέτρος Δοϊτσίνης, Ελευθερία Λαγκαδιανού, Γεωργία Ταχτσίδου, Λευτέρης Βασιλειάδης, Χριστίνα Σταματιάδου, Ελένη Γκιργκινούδη, Πετρίνα Βάσσου, Τιτώ Παπαδημητρίου



Λίγα λόγια για τον συγγραφέα και το έργο:
Η Βεγγέρα γράφτηκε από τον Ηλία Καπετανάκη το 1894 και ανέβηκε για πρώτη φορά στις 23 Μαρτίου 1894 από τον θίασο του Δημήτρη Κοτοπούλη. Άλλα έργα του είναι: ο Γενικός Γραμματέας, Το γεύμα του Παπή, Αντιθάλαμος (μη σωζόμενο) και ένα τμήμα από την επιθεώρηση Αι Υπαίθριοι Αθήναι. Η Βεγγέρα είναι μια μονόπρακτη κωμωδία, η οποία επιχειρεί να ξεφύγει από τα θεατρικά στεγανά της εποχής της και συγκεκριμένα από το κωμειδύλλιο.

Κεντρικό θέμα του έργου είναι η επίσκεψη-βεγγέρα της οικογένειας Στενού, μετά του ανεψιού της Νίκου στο σπίτι της οικογένειας Νερουλού, με απώτερο σκοπό το συνοικέσιο. Η συναναστροφή δεν αργεί να αποδομηθεί και να οδηγηθεί σταδιακά στη διάλυση. Οι ρωγμές αυτής της σχέσης είναι ορατές από τις πρώτες στιγμές της συνύπαρξης, παρόλα αυτά οι ήρωες του έργου αρνούνται να αποδεχτούν τα καταστροφικά αποτελέσματά της. Η κυρία Ελένη Νερουλού από τη μία νομίζει ότι κρατάει της εικόνα της οικογένειάς της στα όρια της ευπρέπειας, ενώ ο κύριος Στενός αρνείται πεισματικά να παραδεχτεί ότι τα κέρδη που θα είχε το επικείμενο συνοικέσιο είναι πολύ λιγότερα από τις ζημίες.
Ο Η. Καπετανάκης αναδεικνύει και σατιρίζει αρκετές πτυχές της ελληνικής-αστικής κοινωνίας, όπως την ασυνεννοησία της,  διαχρονικά ελληνική ακατάσχετη πολιτικολογία, την αλλοπρόσαλλη διαχείριση και επιβολή της όποιας εξουσίας κατέχει, την προβολή της μέσω της κατοχής της στα υλικά αγαθά, αλλά και τον άκομψο εκλεκτικισμό ελληνικών και ξένων ηθών. Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί διαχρονική απεικόνιση της ελληνικής αστικής κοινωνίας και προβάλλεται ξεκάθαρα μέσα από ένα κωμικό πρίσμα.
 
 Τηλέφωνα κρατήσεων: 23820 84172,  2382501598, 6986104529 - Τιμή εισιτηρίου 5 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου