Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

«Στείλτε μας Γερμανούς εργάτες» λέει Τούρκος υπουργός!



“Η Τουρκία χρειάζεται εργατική δύναμη περισσότερο από ποτέ. Εάν, αντιθέτως, πλεονάζει σε σας, μπορείτε να στείλετε στην Τουρκία. Θα τους προσλάβουμε όλους, έχουμε τις δυνατότητες”.

Με τη φράση αυτή, ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας, Νιχάτ Εργκιούν, άφησε άφωνους τους Γερμανούς επιχειρηματίες κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Γερμανικό Οικονομικό Συμβούλιο.

Η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να αφήνει τους πλέον ειδικευμένους εργαζόμενους και επιστήμονές της να την εγκαταλείπουν για χάρη της Γερμανίας...
δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας, καλώντας παράλληλα το Βερολίνο να παράσχει εκείνο ειδικούς στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη τουρκική οικονομία.

Το κάλεσμα έγινε από το βήμα του Γερμανικού Οικονομικού Συμβουλίου, επιχειρηματικού οργανισμού τον οποίο έχει ιδρύσει η κεντροδεξιά Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, όπως δήλωσε ο κ. Εργκιούν και στο οποίο εκπροσωπούνται άνω των 12.000 Γερμανών βιομηχάνων.

Ο Τούρκος υπουργός σημείωσε ότι η χώρα του απέρριψε μια νέα συμφωνία ανάλογη με εκείνη μεταξύ Βόνης και Άγκυρας τη δεκαετία του 1960, η οποία ρύθμιζε τους όρους μετανάστευσης και πρόσληψης Τούρκων εργατών στην Ομοσπονδιακή Γερμανία.

Το Βερολίνο πρόσφερε μεταξύ άλλων διευκόλυνση των δυνατοτήτων εγκατάστασης και διαμονής των οικογενειών των Τούρκων, οι οποίοι θα επέλεγαν να ζήσουν και να εργαστούν στη Γερμανία, σαν δέλεαρ για την υπογραφή νέας συμφωνίας, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hürriyet.

«Ομιλείτε για έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη χώρα σας, ωστόσο η Τουρκία έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει επίσης το ίδιο πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι δεν δυνάμεθα να αφήσουν να μεταφέρεται ειδικευμένο δυναμικό από την Τουρκία στη Γερμανία. Μην έχετε τέτοιες ελπίδες. Η Τουρκία χρειάζεται εργατική δύναμη περισσότερο από ποτέ. Εάν, αντιθέτως, πλεονάζει σε σας, μπορείτε να στείλετε στην Τουρκία. Θα τους προσλάβουμε όλους, έχουμε τις δυνατότητες», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Εργκιούν.

Να σημειώσουμε ότι στη Γερμανία ζουν σήμερα άνω των τριών εκατομμυρίων πολίτες τουρκικής καταγωγής, οι περισσότεροι απόγονοι του πρώτου κύματος Τούρκων μεταναστών, το οποίο έφτασε στη χώρα τη δεκαετία του 1960, μέσα από διμερή συμφωνία.

Ο υπουργός Βιομηχανίας της Τουρκίας σημείωσε τέλος ότι η συνεργασία των δύο χωρών πρέπει να αναπτυχθεί σε νέα επίπεδα και να ξεπεράσει το μοντέλο της απλής εξαγωγής τουρκικής εργατικής δύναμης στη Γερμανία.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου