Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

«Μέτρα σχετικά με την οργάνωση της εμπορίας, διακίνησης και της διάθεσης για μεταποίηση των συμπύρηνων ροδάκινων εσοδείας 2011»


Μετά την τελευταία συνάντηση την Τρίτη 12/7/2011 στο γραφείο του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Δριβελέγκα μεταξύ της ΕΚΕ και εκπροσώπων των ροδακινοπαραγωγών, ορίζουμε τα παρακάτω για τους όρους διακίνησης και εμπορίας του συμπύρηνου ροδάκινου για την παραγωγική περίοδο του 2011:..



1. Σκοπός
Με την παρούσα εγκύκλιο καθορίζονται μέτρα σχετικά με την οργάνωση της εμπορίας, διακίνησης και της διάθεσης για μεταποίηση των συμπύρηνων ροδάκινων εσοδείας 2011.

2. Σύμβαση μεταποίησης  συμπύρηνων ροδάκινων.
2.1. Η διάθεση της πρώτης ύλης προς  τις μεταποιητικές μονάδες  στο πλαίσιο Σύμβασης Μεταποίησης συμπύρηνων ροδάκινων, πραγματοποιείται  μεταξύ:
Α. μίας Οργάνωσης Παραγωγών ή μιας Ένωσης Οργανώσεων Παραγωγών ή μίας Ομάδας Παραγωγών, όπως αυτές καθορίζονται στο τίτλο III του ΚΑΝ (ΕΚ) 543/2011 του Συμβουλίου της 7ης Ιουνίου 2011ή ενός μεμονωμένου παραγωγού και
Β. ενός μεταποιητή.
Επικυρωμένο αντίγραφο της Σύμβασης Μεταποίησης κατατίθεται στην Δ/νση Μεταποίησης Τυποποίησης & Ποιοτικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εντός 5 εργάσιμων ημερών από την υπογραφή της.
2.2.Η Σύμβαση Μεταποίησης θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία :
¾    Τα συμβαλλόμενα μέρη με τα πλήρη στοιχεία τους.
¾    Τις κατ΄εκτίμηση παραδοτέες ποσότητες, ανά είδος και ποικιλία.
¾    Τον χρόνο παράδοσης.
¾    Το σημείο παράδοσης.
¾    Τον τρόπο υπολογισμού της τιμής της παραδιδόμενης πρώτης ύλης καθώς και τις  παραμέτρους  διαφοροποίησης της.
¾    Τη χρέωση των μεταφορικών εξόδων της πρώτης ύλης στις εγκαταστάσεις του Μεταποιητή.
¾    Τον  τρόπο και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής της συνολικής αξίας της παραδοθείσας για μεταποίησης πρώτης ύλης.
¾    Τις ρήτρες διασφάλισης των συμφωνηθέντων.
¾    Τις αμοιβαίες δεσμεύσεις των συμβαλλομένων.
¾    Τους όρους και τις προϋποθέσεις καταγγελίας της Σύμβασης Μεταποίησης.
¾    Την τήρηση των διατάξεων της παρούσας εγκυκλίου.
¾    Τα αρμόδια δικαστήρια επίλυσης κάθε διαφοράς της Σύμβασης Μεταποίησης.
2.3. Οι ποσότητες των συμπύρηνων ροδάκινων που προορίζονται για μεταποίηση διακινούνται προς τις εγκαταστάσεις των μεταποιητικών μονάδων με τα συνήθη μέσα συσκευασίας (κλούβες, παλετοκιβώτια) τα οποία φέρουν την, ένδειξη «προορίζονται για μεταποίηση» ή κάποια άλλη ισοδύναμη διατύπωση καθώς και με τα προβλεπόμενα, από την κείμενη εθνική νομοθεσία συνοδευτικά έγγραφα επί των οποίων αναγράφονται το είδος, η ποικιλία.
Επιπρόσθετα επισυνάπτεται το ζυγολόγιο της προς παράδοση ποσότητας συμπύρηνων ροδάκινων επί του οποίου μπορεί να αναγράφεται και η ποιοτική κατηγορία της προς παράδοση πρώτης ύλης.
2.4. Κάθε Οργάνωση Παραγωγών ή Ένωση Οργανώσεων Παραγωγών ή Ομάδα Παραγωγών οφείλει να συντάσσει και παραδίδει στον αντισυμβαλλόμενο μεταποιητή ονομαστικό κατάλογο των μελών τους που παραδίδουν πρώτη ύλη για μεταποίηση σ` αυτόν, πριν από την 31η Αυγούστου του τρέχοντος έτους, και ο οποίος περιλαμβάνει τους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Οι πληρωμές της αξίας της πρώτης ύλης σε κάθε παραγωγό-μέλος γίνονται από τον αντισυμβαλλόμενο μεταποιητή αποκλειστικά μέσω των προαναφερομένων λογαριασμών.
Επιπρόσθετα στο κατάλογο αναγράφεται ο αριθμός του τραπεζικού λογαριασμού της κάθε Οργάνωσης Παραγωγών ή Ένωσης Οργανώσεων Παραγωγών ή Ομάδας Παραγωγών καθώς  και το ποσοστό παρακράτησης  υπέρ αυτών, προκειμένου ο μεταποιητής να καταθέτει το αντίστοιχο ποσό.  
2.5.Εντούτοις τα μέλη κάθε Οργάνωσης Παραγωγών ή Ένωσης Οργανώσεων Παραγωγών ή  Ομάδας Παραγωγών, με γραπτή εξουσιοδότησή τους που φέρει το γνήσιο της υπογραφής, προς τον μεταποιητή, μπορούν να ζητήσουν μέρος της πληρωμής (αξίας της πρώτης ύλης) τους το οποίο θα ορίζεται με ακρίβεια να παρακρατείται από τον μεταποιητή και να κατατίθεται από αυτόν στον λογαριασμό της ομάδας τους. 

3. Παράδοση της πρώτης ύλης.
3.1. Η παράδοση πρώτης ύλης γίνεται εντός των εγκαταστάσεων των μεταποιητικών μονάδων παρουσία εκπροσώπου κάθε Οργάνωσης Παραγωγών ή Ένωσης Οργανώσεων Παραγωγών ή  Ομάδας Παραγωγών  και στην περίπτωση που ο πωλητής είναι μεμονωμένος παραγωγός, αυτού ιδίου, καθώς και εκπροσώπου του μεταποιητή, με την επιφύλαξη τήρησης των απαιτήσεων της παραγράφου 2.
3.2.Κάθε φορτίο που παραδίδεται ζυγίζεται, αναγράφεται το μεικτό βάρος του σε ξεχωριστό-μοναδικό, για κάθε μεταφορικό μέσο, φορολογικό στοιχείο, αναφέρονται αριθμητικά τα μέσα συσκευασίας, αναγράφεται η ποιοτική κατηγορία της παραδιδόμενης πρώτης ύλης καθώς και ευκρινώς ο προορισμός της, είτε αυτή προορίζεται για κομπόστα- κατάψυξη είτε για χυμοποίηση.
3.3.Για τον υπολογισμό του καθαρού βάρους κάθε παραδιδόμενου φορτίου αφαιρείται το απόβαρο του οχήματος μεταφοράς και το απόβαρο των μέσων συσκευασίας, που για μεν το παλετοκιβώτιο ορίζεται στα 27 κιλά, ενώ το αντίστοιχο της κλούβας σε 1,7 κιλά.
3.4.Μετά την ανωτέρω διαδικασία στο συνοδευτικό, του φορτίου φορολογικό στοιχείο, αναγράφεται και τιμολογείται το καθαρό βάρος της παραδοτέας πρώτης ύλης.
3.5. Στην περίπτωση  που ο πωλητής είναι μεμονωμένος παραγωγός, που δεν ανήκει σε καμία Οργάνωση Παραγωγών ή Ένωση Οργανώσεων Παραγωγών ή Ομάδα Παραγωγών, τότε επιπλέον των ανωτέρω αναφερομένων, στο συνοδευτικό του φορτίου φορολογικό στοιχείο επισυνάπτονται τα εξής στοιχεία:
α) η δήλωση του ΟΣΔΕ για τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια από τα οποία προέρχεται η προς παράδοση πρώτη ύλη.
β) η απόδειξη πληρωμής στον Τ.Ο.Ε.Β. για την χρήση του αρδευτικού ύδατος.
3.6. Κατά την παράδοση ποσοτήτων πρώτης ύλης στις μεταποιητικές μονάδες από μεμονωμένο παραγωγό παρίσταται γεωπόνος-ποιοτικός ελεγκτής που ορίζεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ο οποίος τεκμηριώνει με την υπογραφή του την ποσοτική και ποιοτική παραλαβή.
3.7. Κατά την παράδοση της πρώτης ύλης στις εγκαταστάσεις των μεταποιητικών μονάδων διενεργείται ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος σε κάθε παραδιδόμενο φορτίο συμπύρηνων ροδάκινων σύμφωνα με τις ποιοτικές προδιαγραφές που αναφέρονται κατωτέρω, από τους εκπροσώπους της παραγράφου 3.1.
Μετά από δειγματοληψία οι δύο εκπρόσωποι καθορίζουν το ποσοστό κατά βάρος της ελαττωματικής πρώτης ύλης όπως αυτή ορίζεται στη παράγραφο 4.
3.8. Το παραδιδόμενο φορτίο πρώτης ύλης μετά από την διενέργεια της δειγματοληψίας κατατάσσεται ανάλογα με το ποσοστό της κατά βάρος πρώτης ύλης που δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια επιλεξιμότητας  και το αποτέλεσμα της δειγματοληψίας και του ελέγχου καταγράφεται επί του συνοδευτικού φορολογικού στοιχείου και  υπογράφεται από τους παραπάνω εκπροσώπους πριν την οριστική παραλαβή  του φορτίου για μεταποίηση.
Προς αποφυγή υποβάθμισης της ποιότητας της πρώτης ύλης καθώς και την αποφυγή διαφωνιών για την καταλληλότητά της για μεταποίηση, η παράδοση αυτής γίνεται εντός της ημέρας συγκομιδής.
3.9. Η παράδοση της πρώτης ύλης στις εγκαταστάσεις των μεταποιητικών μονάδων αποτελεί εμπορική και φορολογική πράξη ενώ όλες οι προηγηθείσες ενέργειες των παραγωγών αποτελούν στοιχεία που μπορούν αξιοποιηθούν κατά τους ελέγχους των εντελλομένων οργάνων.


4. Ποιότητα πρώτης ύλης.
4.1. Επιλέξιμη για την παραγωγή κομπόστας και κατεψυγμένων προϊόντων ροδάκινων είναι η πρώτη ύλη που παραδίδεται στον μεταποιητή που δεν περιέχει ελαττώματα σε ποσοστό περισσότερο από 5% κατά βάρος.
4.2. Ως ελαττώματα θεωρούνται:
α)Τα ξένα σώματα που είναι τα φυτικά υπολείμματα (όπως φύλλα, κλαδιά, χόρτα),τα ανόργανα σώματα (χώμα, χαλίκια, πέτρες) και διάφορα άλλα υπολείμματα.
β) Καρποί προσβεβλημένοι από ασθένειες, καρποί σκουληκιασμένοι ή σάπιοι: καρποί που παρουσιάζουν προσβολές από ασθένεια, έντομα ή από παράγοντα σήψης, σε επιφάνεια διαμέτρου μεγαλύτερη από 30mm που επεκτείνεται στο εσωτερικό τους.
γ) Καρποί μεγέθους μικρότερου από 55mm.
δ) Καρποί πράσινοι ή πολύ ώριμοι: Ο βαθμός ωριμότητας μετράται και συγκρίνεται σε κλίμακα οριακών τιμών που καθορίζεται από τα συμβαλλόμενα μέρη.
ε) Καρποί με κηλίδες από χαλαζόπτωση, ηλιακά εγκαύματα, μηχανικές βλάβες με υποεπιδερμική διείσδυση που καλύπτει περισσότερο από το 20% της επιφάνειάς τους.
ζ) Καρποί με ορατούς σχισμένους πυρήνες (ο καρπός έχει ανοίξει στα δύο και διαφαίνεται στο επίπεδο της πρόσφυσης του ποδίσκου πυρήνας ανοιγμένος στα δύο).
4.2. Επιλέξιμη για την παραγωγή χυμού ροδάκινου είναι η πρώτη ύλη που παραδίδεται στον μεταποιητή που δεν περιέχει τα ελαττώματα που αναφέρονται στις παραγράφους 4.2.α & β ανωτέρω σε ποσοστό περισσότερο από 5% κατά βάρος.
4.3. Κατά τον ποιοτικό και ποσοτικό έλεγχο της παραγράφου 3.7 προσδιορίζεται το ποσοστό κατά βάρος της ελαττωματικής πρώτης ύλης για κάθε ένα από τα ελαττώματα που αναφέρονται στην παράγραφο 4.2 καθώς και το άθροισμα των ποσοστών αυτών στρογγυλευμένο στην μονάδα προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
Εάν το άθροισμα αυτό υπερβαίνει το όριο του 5% το φορτίο δεν γίνεται αποδεκτό για μεταποίηση και επιστρέφεται για διαλογή.

5. Επιδιαιτησία:
5. 1. Σε περίπτωση που η παράδοση της πρώτης ύλης αφορά μεμονωμένο παραγωγό ή σε περίπτωση διαφωνίας των εκπροσώπων της παραγράφου 3.1, όσον αφορά την ποιότητα και την καταλληλότητα της πρώτης ύλης, ο μεμονωμένος γεωργός ή ο θιγόμενος εκπρόσωπος αντίστοιχα, με γραπτό ή ηλεκτρονικό αίτημα του δύναται να καλεί για την παρουσία ή/και για επιδιαιτησία, κατά περίπτωση, γεωπόνο-ποιοτικό ελεγκτή απευθυνόμενος προς τις παρακάτω υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως εξής:
α) Όσον αφορά τις μεταποιητικές μονάδες που εδρεύουν στους Νομούς Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας το γραπτό ή ηλεκτρονικό αίτημα απευθύνεται στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης τηλ: 2310-476636, fax: 2310-476663, e-mail: pkpfpeth@freemail.gr
β) Όσον αφορά τις μεταποιητικές μονάδες που εδρεύουν στους Νομούς Λάρισας, Μαγνησίας και Καρδίτσας το γραπτό ή ηλεκτρονικό αίτημα απευθύνεται στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου τηλ: 24210-62214, fax: 24210-69545, e-mail: fyto12@otenet.gr.
Στις δύο ανωτέρω Υπηρεσίες ανατίθεται ο συντονισμός, η μέριμνα για την καθημερινή διάθεση ικανού αριθμού γεωπόνων-ποιοτικών ελεγκτών από τις αναφερόμενες στην παράγραφο 5.3 Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και η μέριμνα για την εκπαίδευσή τους σε θέματα ποιοτικού ελέγχου.
5.2. Για τον σκοπό αυτό οι προϊστάμενοι των παραπάνω Υπηρεσιών καταρτίζουν καθημερινά πρόγραμμα με ονομαστικό κατάλογο των διαθέσιμων γεωπόνων-ποιοτικών ελεγκτών για την κάλυψη των περιπτώσεων παρουσίας ή επιδιαιτησίας τους ανά μεταποιητική μονάδα.
5.3. Οι γεωπόνοι-ποιοτικοί ελεγκτές ορίζονται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και είναι υπάλληλοι που υπηρετούν στις παρακάτω υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:
α) το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και Βόλου,
β) το ΚΕΠΠΥΕΛ Αλεξάνδρειας Ημαθίας, Κατερίνης Πιερίας, Γιαννιτσών Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Αλμυρού Μαγνησίας, και Καρδίτσας και
γ) του ΠΕΓΕΑΛ Λάρισας.
5.4. Ο εντελλόμενος γεωπόνος-ποιοτικός ελεγκτής προβαίνει στην διενέργεια ποιοτικού ελέγχου παρουσία των εκπροσώπων του πωλητή και του αγοραστή, αναγράφει το πόρισμα του επί του συνοδευτικού φορολογικού στοιχείου, προβαίνει στην ποιοτική κατάταξη, της προς παράδοση πρώτης ύλης σύμφωνα με την παράγραφο 4 και επιβεβαιώνει την παραδοτέα ποσότητα.
Σε κάθε περίπτωση το πόρισμα του γεωπόνου-ποιοτικού ελεγκτή είναι δεσμευτικό και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη της παράδοσης και παραλαβής της πρώτης ύλης.
5.5. Οι υπάλληλοι των ανωτέρω Υπηρεσιών μετακινούνται με εντολές μετακίνησης των προϊσταμένων τους και η κάλυψη των εξόδων μετακίνησής τους γίνεται από τον προϋπολογισμό τους, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

6. Υπολογισμός  τιμής της πρώτης ύλης και τρόπος πληρωμής της.

6.1. Παράμετροι υπολογισμού της τιμής:
Για τον καθορισμό της τελικής τιμής ανά κιλό παραδιδόμενης πρώτης ύλης, από τον πωλητή στον μεταποιητή, λαμβάνονται υπόψη οι εξής παράμετροι.
α) Η διαμόρφωση της τιμής της πρώτης ύλης σε άλλα παραγωγά Κράτη Μέλη της Ε.Ε.,
β) Οι ειδικοί τρόποι καλλιέργειας της πρώτης ύλης (ολοκληρωμένης διαχείρισης, βιολογικού τρόπου παραγωγής κ.α.),
γ) Η ποιοτική κατηγορία της πρώτης ύλης,
δ) Ο χρόνος εξόφλησης της εμπορικής αξίας της πρώτης ύλης.
6.2. Τρόπος πληρωμής:
α) Το ποσό που αντιστοιχεί στις παρακρατήσεις υπέρ των Οργανώσεων Παραγωγών ή των Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών ή των Ομάδων Παραγωγών κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό τους κατά την ημέρα παράδοσης της πρώτης ύλης.
β) Ο μεταποιητής καταβάλει την αξία της παραληφθείσας πρώτης ύλης στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό των γεωργών-μελών των Οργανώσεων Παραγωγών ή των Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών ή των Ομάδων Παραγωγών ή στο μεμονωμένο γεωργό, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2.5, ως εξής:
¾     Το ποσό που αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής αξίας της παραδοθείσας πρώτης ύλης, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία παράδοσης
¾     Το υπόλοιπο 40% της συνολικής αξίας μέχρι 30.09.2011 και
¾     Η οριστική εξόφληση πραγματοποιείται μέχρι 30.11.2011.
6.3. Σε περίπτωση που η καταβολή της αξίας της παραδοθείσας πρώτης ύλης πραγματοποιηθεί εκπρόθεσμα από τις προθεσμίες που καθορίζονται ανωτέρω, ο μεταποιητής καθίσταται υπερήμερος και τα καταβαλλόμενα εκπρόθεσμα ποσά βαρύνονται με τους αναλογούντες τόκους που υπολογίζονται με το ισχύον επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

7. Έλεγχοι και Κυρώσεις.
7.1. Στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα δύναται να ορίζει:
-  οι  Υπηρεσίες να προβαίνουν σε έλεγχο εποπτείας για την τήρηση των διατάξεων της παρούσας και ειδικότερα σχετικά με τον τόπο παράδοσης και την ορθή τήρηση των προδιαγραφών της πρώτης ύλης, την ύπαρξη Σύμβασης Μεταποίησης κ.ά.
- την συγκρότηση μικτών κλιμακίων από υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ.
Οι έλεγχοι γίνονται με σεβασμό προς τα δικαιώματα των ελεγχομένων, οι οποίοι υποχρεούνται να διευκολύνουν το έργο των εντελλόμενων υπαλλήλων με κάθε πρόσφορο μέσον.
Τα ελεγκτικά όργανα ενημερώνουν τους ελεγχόμενους για τους σκοπούς του ελέγχου και οι ελεγχόμενοι υποχρεούνται να συνεργάζονται με τις ελεγκτικές αρχές.
7.2. Σε κάθε περίπτωση τα εντελλόμενα ελεγκτικά όργανα μετά το πέρας του ελέγχου, συντάσσουν πόρισμα είτε διαπιστωθεί παράβαση είτε όχι. Το πόρισμα υπογράφουν τα ελεγκτικά όργανα καθώς επίσης και ο ελεγχόμενος, ο οποίος έχει το δικαίωμα να καταγράψει τις τυχόν επιφυλάξεις του επί των παρατηρήσεων ή διαπιστώσεων των ελεγκτικών οργάνων.
7.3. Για κάθε περίπτωση μη τήρησης των προβλεπομένων στην παρούσα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες φορολογικές, υγειονομικές και αγορανομικές κυρώσεις από τις αρμόδιες σε κάθε περίπτωση αρχές.

8. Από την 1η Οκτωβρίου του 2011 αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για την διάθεση των συμπύρηνων ροδακίνων στις μεταποιητικές μονάδες για την νέα εμπορική περίοδο με στόχο αυτή να γίνεται στο πλαίσιο Σύμβασης Μεταποίησης που θα έχει συναφθεί μεταξύ της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (Ε.Κ.Ε) και της Διαπραγματευτικής Ομάδας Συμπύρηνου Ροδάκινου.


Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΥΠ.Α.Α.Τ.


                                   Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου