Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ελληνογερμανικό business-plan για ανάπτυξη ελληνικής οικονομίας


Ποια είναι τα 5 βήματα τα οποία σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών, θα βάλουν σε αναπτυξιακή τροχιά την Ελλάδα.

Εμβάθυνση και περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας εξασφάλισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης, στο πλαίσιο σειράς επαφών...

... που είχε σήμερα, 21 Ιουλίου 2011, στο Βερολίνο, με το Σύνδεσμο Γερμανικών Βιομηχανιών και τις ηγεσίες των Γερμανικών Υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας.

«Σήμερα λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για τη διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος και κατ’ επέκταση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη. Ταυτόχρονα αναλαμβάνουμε συνεχείς πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, και συνέχισε «μετά τη συμφωνία για την αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ξεκινάω σήμερα από το Βερολίνο, μια πανευρωπαϊκή εκστρατεία, τη «Συμμαχία για την Ανάπτυξη», με στόχο την ενίσχυση του αναπτυξιακού πυλώνα στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μας».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρυσοχοϊδης συμμετείχε σε ημερίδα που διοργάνωσε στο Βερολίνο, ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI), με θέμα «Νέες Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ελλάδα», και ταυτόχρονα συναντήθηκε διαδοχικά με το Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και τον Υφυπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, κ. Μπέρναρντ Χάιτζερ, με τους οποίους κατέληξαν σε ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν και δρομολογήθηκαν με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2011, οι ακόλουθες 5 δράσεις μεταξύ των 2 χωρών:

1) Συζητήθηκε η πρόταση-δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Σόιμπλε για την παραγωγή και εξαγωγή ενέργειας από ΑΠΕ από την Ελλάδα προς τη Γερμανία και συμφωνήθηκε η εξειδίκευση της πρότασης από την Ελληνική Κυβέρνηση και διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

2) Αποστολή εμπειρογνωμόνων της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KFW) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να αξιολογήσουν το πρόβλημα ρευστότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και να υποβάλουν λύσεις και τεχνικές προτάσεις για τη σκοπιμότητα και το περιεχόμενο της δημιουργίας Επενδυτικής-Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα, στο πρότυπο της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας.

3) Δημιουργία μικτής ομάδας Ελλήνων και Γερμανών Επενδυτών και Τεχνικών Συμβούλων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, με στόχο την καταγραφή και ανάδειξη οικονομικών ευκαιριών για την προσέλκυση μεγάλων Γερμανικών επενδύσεων στην Ελληνική Αγορά.

4) Επίσκεψη του Γερμανού Υπουργού Οικονομίας και Τεχνολογίας, κ. Φίλιπ Ρέσλερ, το Φθινόπωρο στην Ελλάδα, με μεγάλη αντιπροσωπεία Γερμανών Επιχειρηματιών για περαιτέρω διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στους τομείς της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών, του τουρισμού, της διαχείρισης απορριμμάτων και υγρών αποβλήτων, και ταυτόχρονα δημιουργία ομάδας εμπειρογνωμόνων των 2 Υπουργείων με στόχο την καταγραφή και αξιοποίηση των ευκαιριών στον συγκεκριμένο τομέα.

5) Δημιουργία κοινής ομάδας εργασίας μεταξύ του Γερμανικού Συνδέσμου Χονδρικού Εμπορίου, Εξωτερικού Εμπορίου και Υπηρεσιών, και των 3 Ελληνικών Συνδέσμων Εξαγωγέων, με στόχο την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανική αγορά και ταυτόχρονα την από κοινού Ελληνογερμανική οικονομική «διείσδυση» σε τρίτες χώρες. 


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου