Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΗΛΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΤΑΞΙ

Η σύγκρουση με ένα καθεστώς κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί στην ουσία σύγκρουση με το καθεστώς μιας δημοκρατίας «κληρονομικό δικαίωμα» και μιας «οικονομίας του αέρα» και με τα προνόμια στην άσκηση των κλειστών επαγγελμάτων...

Η διαφορετική αντιμετώπιση (βαθμός απελευθέρωσης) κάθε κλειστού επαγγέλματος ανάλογη του υπουργείου στο οποίο ανήκει πχ. φορτηγά, φαρμακεία, δικηγόροι, ταξί κλπ. δημιουργεί νέες ανισότητες μεταξύ των τομέων επαγγελματικής δραστηριότητας αντίστοιχες με την συντεχνιακή ισχύ κάθε κλάδου προς την κυβέρνηση. Οι αντιθέσεις είναι μεγάλες και μεταξύ των ίδιων των συνιστωσών των κλάδων των κλειστών επαγγελμάτων πχ. Ιδιοκτήτες-υπάλληλοι εργαζόμενοι στα ταξί, στα φορτηγά, στα φαρμακεία, στα δικηγορικά γραφεία κλπ.
Η ελληνική κοινωνία είναι θετική στην αρχή της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων στη βάση δύο θεμελιωδών κριτηρίων:
1ον. Την ελληνική κλασική και δημοκρατική αρχή του μέτρου και της αναλογικότητας
2ον. Την Ευρωπαϊκή εμπειρία που προηγείται.
Το μέτρο, τα κριτήρια και η ευρωπαϊκή εμπειρία οδηγούν σε δρομολόγηση μιας λύσης μέσω της διαμόρφωσης ενός «πολυπαραγοντικού συντελεστή απελευθέρωσης επαγγέλματος», ο οποίος θα συγκροτηθεί στη βάση τεσσάρων κύριων ή και άλλων κριτηρίων , πχ. Πληθυσμιακό κριτήριο, το κριτήριο του κατά κεφαλήν εισοδήματος της περιοχής, το κριτήριο της τουριστικής κίνησης, το κριτήριο της ύπαρξης πανεπιστημίου ή στρατού κτλ. Η προηγούμενη πρόταση δημιουργούσε συνθήκες ανισότητας ενώπιον του Συντάγματος ανάμεσα στα ταξί του κέντρου και της περιφέρειας, η οποία έπρεπε να αρθεί.
Αν ο στόχος της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων είναι η ποιοτικότερη και φθηνότερη παροχή υπηρεσιών προς την κοινωνία, μέσω μιας ουσιαστικής απελευθέρωσης, και ταυτόχρονα η δημιουργία ίσων δυνατοτήτων πρόσβασης στο επάγγελμα χωρίς την εξόντωση των επαγγελματικών κλάδων, τότε η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί στο δίκαιο των νέων κριτηρίων και στην ποιότητα των προϋποθέσεων, που θα ρυθμίζουν την λειτουργία των επαγγελμάτων, που δυστυχώς ολόκληρη η περίοδος της μεταπολίτευσης δεν ήταν αρκετή για να επιλύσει.

ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΛΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου