Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ο EFSF εγγύηση ρευστότητας


Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εκτιμάται ότι θα εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα, αν η Ελλάδα βρεθεί σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας, ούτως ώστε από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις ελληνικές τράπεζες, ανέφεραν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες...


Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η συνεισφορά των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας, στο σχέδιο νέου δανεισμού της Ελλάδας, αναμένεται να εκληφθεί ως επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει μερικές ημέρες μόνο.
Σε αυτό το χρονικό αυτό διάστημα η ΕΚΤ, θεωρητικά, δεν θα αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση δανεισμού στις ελληνικές τράπεζες. Όμως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα μπορούσε αυτή τη χρονική στιγμή να εγγυηθεί τα ελληνικά ομόλογα και με αυτό το τρόπο η ΕΚΤ «παρά ταύτα» να τα αποδέχεται και να συνεχίσει να δανείζει τις ελληνικές τράπεζας, είπαν οι διπλωματικές αυτές πηγές.
Σε περίπτωση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» που θα διαρκούσε μερικές ημέρες, ένας από τους διπλωμάτες υπολόγισε ότι θα απαιτηθούν ως εγγυήσεις 20 δισεκατομμύρια ευρώ.
Καθησυχαστικοί πάντως είναι οι ειδικοί ακόμη και για το ενδεχόμενο επιλεκτικής χρεοκοπίας. Διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τις καταθέσεις, αφού οι τράπεζες θα συνεχίσουν να τροφοδοτούνται με ρευστό είτε από την ΕΚΤ είτε από την ΤτΕ.
Κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τη μισθοδοσία στον δημόσιο τομέα όπως και με την καταβολή των συντάξεων, αφού το δημόσιο θα συνεχίσει κανονικά να εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις του.
Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει και στις δόσεις των δανείων που πληρώνουμε στις τράπεζες.
Η παγκόσμια εμπειρία δείχνει ότι μπορεί να κρατήσει από μία μέρα έως και μετρικούς μήνες. Στόχος στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι να περιοριστεί σε ελάχιστες μέρες.
Είναι πιθανό να κλείσει ακόμη περισσότερο η στρόφιγγα στις χορηγήσεις δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ – ΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου