Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Δεν πέρασε η πρόταση του ΠΑΣΟΚ

Απορρίφθηκε από τη Bουλή το αίτημα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που θ αποφαινόταν για το αν συντρέχουν λόγοι για να παραπεμφθούν σε Προανακριτική Επιτροπή ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης και Χρήστος Μαρκογιαννάκης για το σκάνδαλο Siemens. Συγκεκριμένα ψήφισαν...

... 178 βουλευτές και υπέρ της παραπομπής Αλογοσκούφη ψήφισαν μόλις 141, ενώ για τον Χρήστο Μαρκογιαννάκη ψήφισαν μόνο 136. Η πρόταση για να γινόταν δεκτή απαιτούσε πλειοψηφία 151 βουλευτών. Λευκό ψήφισαν ΚΚΕ Δημοκρατική Συμμαχία και Δημοκρατική Αριστερά και άκυρο ο ΣΥΡΙΖΑ. Κατόπιν αυτών, εντός 15 ημερών θα πρέπει σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, να διεξαχθεί συζήτηση και ψηφοφορία για το αν θα συσταθεί ή όχι Προανακριτική Επιτροπή.
«Κύκλοι» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωναν στις ψηφοφορίες επί των προσώπων οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση και δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία. Επίσης, σχολίαζαν ότι η ΝΔ για μια ακόμη φορά «απείχε επιδεικνύοντας στάση ανευθυνότητας».
Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, ο πρώην υπουργός της ΝΔ και νυν βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας Χρήστος Μαρκογιαννάκης πέρνοντας το λόγο κατήγγειλε «συναλλαγή ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ» η οποία «δεν θα είχε συντελεστεί αν δεν είχε φύγει από το κόμμα της ΝΔ".
Ο πρώην υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής χαρακτήρισε αστήρικτη την κατηγορία που του αποδίδεται και επεσήμανε ότι ως πρόεδρος της Διυπουργικής Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων δεν είχε βάσει νόμου δυνατότητα παρέμβασης και καμία αρμοδιότητα εποπτείας και ελέγχου των πράξεων της διοίκησης μιας εισηγμένης στο Χρηματιστήριο, όπως ο ΟΤΕ, πέραν αυτών που προβλέπονται για οποιαδήποτε Ανώνυμη Εταιρεία.
Στη συζήτηση οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για διαχρονικό σκάνδαλο και διευκρίνισαν ότι η πρόταση τους δεν αφορά μόνο τους κ.κ. Μαρκογιαννάκη και Αλογοσκούφη αλλά προτείνει την αποστολή όλων των στοιχείων που έχουν προκύψει από τις πολύμηνες έρευνες της εξεταστικής επιτροπής, στη δικαιοσύνη προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση και ως προς τους Αναστάσιο Μαντέλη και Άκη Τσοχατζόπουλο.
Το αίτημα να συγκροτηθεί γνωμοδοτικό συμβούλιο μόνο για τους κ.κ. Αλογοσκούφη και Μαρκογιαννάκη, επικρίθηκε σφόδρα από το κόμμα της ΝΔ με τους βουλευτές να χαρακτηρίζουν πονηρή την συγκεκριμένη πρόταση με στόχο να συγκαλυφθούν οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ για ένα «πράσινο» σκάνδαλο.
Το ΚΚΕ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα για «κουκούλωμα» και συγκάλυψη.
Την άποψη ότι η υπόθεση όζει συγκάλυψης, διατύπωσε και ο ΛΑΟΣ με τον πρόεδρο του κόμματος κ. Γιώργο Καρατζαφέρη να κατηγορεί τα δύο κόμματα, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ότι «κουκούλωσαν το σκάνδαλο»
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι συνεχίζεται η αλληλεξάρτηση με τα οικονομικά συμφέροντα και ότι το μεγαλύτερο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων ετών οδηγείται σε ένα μεγαλοπρεπές φιάσκο.
Βέβαιη ότι υπάρχει συμπαιγνία ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δήλωσε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι δεν ανοίχθηκαν οι λογαριασμοί των κομμάτων και ότι περιέργως πως παραπέμπονται δύο πρόσωπα.
Αντιδράσεις επί του αποτελέσματος
Ως κατάρριψη κατ' ουσία μιας «άθλιας μικροκομματικής προσπάθειας» εμπλοκής του στην υπόθεση της Siemens, χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης το αρνητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή, ευχαριστώντας όλους τους βουλευτές όλων των πτερύγων για την απόρριψη της πρότασης που, όπως υποστηρίζει, «εμπνεύστηκε μια μικρή ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που μετείχαν στην εξεταστική επιτροπή».
«Ο πολιτικός εκφυλισμός του σκανδάλου Siemens που επιχείρησε η Κυβέρνηση, απορρίφθηκε από τους ίδιους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Το σκάνδαλο Siemens έχει πράσινο χρώμα και με τη σφραγίδα, πλέον, των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος», τόνισε η ΝΔ.
Ως συγκάλυψη και κουκούλωμα της υπόθεσης Siemens από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ «που έχουν την ευθύνη για το σκάνδαλο», εκτιμά το αρνητικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή για την σύσταση Γνωμοδοτικού Συμβουλίου εισαγγελέων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.
«Το συναπάντημα σήμερα στη Βουλή της αθλιότητας και της αστειότητας αναπόφευκτα οδηγούν τον πολιτικό κόσμο, με πρωτοβουλία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, στην πλήρη απαξίωση και λοιδορία. Ή είναι παντελώς ανυποψίαστοι ως κόμματα ή είναι χωμένοι στο σκάνδαλο μέχρι το λαιμό», σχολίασε ο ΛΑΟΣ.
«ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πέτυχαν αυτό που επεδίωκαν εξαρχής. Μετέτρεψαν ένα μεγάλο δικομματικό σκάνδαλο σε ένα μεγάλο φιάσκο. Όλα τα άλλα είναι απλώς λεπτομέρειες και ένα κακόγουστο πολιτικό θέατρο», δήλωσε το μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ FM - ΑΠΕ/ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Π. Σταματούκος
Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου