Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Προσφυγή κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τον Άκη


Για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας εγκαλεί την Ελλάδα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) ο πρώην ο  Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε προσφυγή στο ΕΔΔΑ – όπως ανακοίνωσαν οι δικηγόροι του σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν – στην οποία υποστηρίζει ότι οι βουλευτές Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Αργύρης Ντινόπουλος...

... παραβίασαν το τεκμήριο αθωότητας του κ. Τσοχατζόπουλου με δηλώσεις που έκαναν πριν ακόμη εκδοθεί το πόρισμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής που ερεύνησε την υπόθεση των υποβρυχίων. Οι δηλώσεις αυτές – σύμφωνα με τους δυο νομικούς - «προσέβαλαν και έτρωσαν το τεκμήριο αθωότητας του κ. Τσοχατζόπουλου».

Όπως διευκρίνισαν ο νομικός Βασίλης Χειρδάρης και ο καθηγητής ποινικού δικαίου Λεωνίδας Κοτσαλής η προσφυγή του πρώην υπουργού δεν  αφορά την ουσία της υπόθεσης, που εκκρεμεί ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης, αλλά «πλημμέλειες που εντοπίστηκαν κατά τη διαδικασία ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση των υποβρυχίων».

Σύμφωνα με τους δυο νομικούς το τεκμήριο της αθωότητας απαιτεί, «οι εκπρόσωποι του κράτους-δικαστές που κρίνουν μία υπόθεση κατά πρώτον, αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων αρχών που ασκούν δημόσια εξουσία, να απέχουν από διαπιστώσεις ότι ο κατηγορούμενος ή ο ύποπτος είναι ένοχος τέλεσης του εγκλήματος για το οποίο κατηγορείται πριν διαπιστωθεί νομίμως η ενοχή του από το δικαστήριο».

Πηγή  protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου