Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

"τζαμπαντάν" διακοπές


«Η κόλαση είναι οι άλλοι», 
φοβερή κι ανεπανάληπτη ατάκα του Σαρτρ!
Και μόνο γι αυτό...Διακοπές και πάλι "Διακοπές" από κάθετι!

Δεν κάνω ποτέ πρόγραμμα διακοπών. Δεν ξέρω δύο και τρεις μήνες νωρίτερα ποιες θα είναι οι διαθέσεις μου. Η αλήθεια είναι πως δεν μ' απασχολεί πολύ πού θα καταλήξω, αστείο μοιάζει σήμερα αυτό. Πάνω από όλα μετράει η διάθεση. Μεγάλη ιστορία αυτή... να έχεις καλή διάθεση...

Όταν η διάθεση είναι καλοκαιρινή αλλάζουν όλα... Από τον τρόπο να βλέπεις τα πράγματα μέχρι τη μεριά που θα ανατέλλει ο ήλιος. Άμα νιώθεις καλά και σε μια σκηνή να μένεις, ξυπνώντας θα αισθάνεσαι σαν να κατέβηκε ο ηνίοχος από τα σύννεφα για να σε παραλάβει με το άρμα για πρωινό περίπατο. Η ψύχρα που μπορεί να κάνει το βράδυ είναι ο φλοίσβος που αγγίζει το πρόσωπα κάτω από το φεγγάρι και η απρόσμενη μπόρα που θα σε κάνει λούτσα είναι μια δροσερή πινελιά που ξυπνάει το κορμί ... Διακωμωδείς το χάλια φαγητό που θα τύχει να δοκιμάσεις, τον σπαστικό του γραφείου, -οι ηλίθιοι είναι αήττητοι λες χαμογελώντας στωικά- όπως και το γεγονός πως δεν έχεις μία στη τσέπη δεν σε ρίχνει από κάτω
Φυσικά άνετα μπορεί να ισχυριστεί οποιοσδήποτε, ότι καλύτερα να ταξιδεύεις πρώτη θέση, άλλη η άνεση από μια BMW, άλλη η προσέγγιση στην απομονωμένη παραλία με ταχύπλοο, ένα γεύμα υπό το σεληνόφως σε ακριβό παραθαλάσσιο μαγαζί κλπ κλπ... Τάχουμε?
Μπα... δεν παίζει τέτοιο σενάριο...
Αυτό νομίζεις ότι είναι η ουσία?
Πάνε και δώσε όσα ευρώ θέλεις άμα σου περισσεύουν. Πλανάσαι όμως αν πιστεύεις ότι αυτό σε διασφαλίζει... Άμα έχεις τα μούτρα ξινά όλα θα σου φταίνε, όλα θα σε χαλάνε και στη πιο χλιδάτη ξενοδοχειακή μονάδα.

Διακοπές για κάθε έναν μας είναι κάτι διαφορετικό. «Θέλω να πάω διακοπές...» ζητάει η θεία μου. Στη σύνταξη εδώ και 15 χρόνια η μόνη ενασχόληση της είναι το σπίτι.... Μπάνια δεν κάνει φοβάται κι αντιπαθεί τη θάλασσα, ο ήλιος την εκνευρίζει. Στην παραλία κάθεται μια ώρα με το ζόρι, κι αυτή κάτω από ομπρέλα. Παρόλα αυτά επιμένει ότι χρειάζεται διακοπές. Παρέα με τις φίλες, να κάνουν μουχαμπέτι.
Για τον κουρασμένο από το σιδηρουργείο Εσρεφ διακοπές σημαίνει να απλώσει το κορμί του τεμπέλικα κάτω από τον ήλιο. Έμαθε να δουλεύει με τα χέρια και τις μέρες της ξεγνοιασιάς θα τις χαρεί περισσότερο απ' όλους.

Το πρώτο που μας προσφέρουν οι διακοπές είναι η φυγή... Μακριά από ό,τι μας τυραννά όλο το χρόνο. «Η κόλαση είναι οι άλλοι», έλεγε ο Σαρτρ. Οι συνάδελφοι στη δουλειά, ο σύντροφος που έχουμε βαρεθεί, επαγγελματικές σκοτούρες, καθημερινές συνήθειες, αυτά που αναλάβαμε για λόγους ηθικής ή συμπόνιας και πιστεύουμε ότι οφείλουμε να τα κουβαλάμε, ό,τι μας πνίγει και δεν τολμούμε να το ομολογήσουμε τα «πρέπει μας»!
 Για να ισορροπήσεις πρέπει να βρεις τη διέξοδο, κάπου να πας για δεις τον ουρανό αλλιώς, τις μέρες με άλλο μάτι και τις νύχτες να τις αφήσεις να σε πάρουν απο το χέρι. Βέβαια πως να παραβλέψεις τις δυσκολίες των καιρών... Στριμόκωλες καταστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου