Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Πτώση στις τιμές δημητριακών καταγράφει η τελευταία έκθεση του IGC

Πτώση τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου στην αγορά των δημητριακών καταγράφει η τελευταία έκθεση του το Διεθνές Συμβούλιο των Δημητριακών (IGC). Στη έκθεση ακόμα γίνεται λόγος για το πώς επηρεάζει την αγορά η πτώση στην τιμή του πετρελαίου αλλά και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία με επίκεντρο το ελληνικό χρέος. Επίσης, στην έκθεση του IGC τονίζεται ότι...

... παρά το γεγονός πως υπάρχει μια εκτίμηση για αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών τα αποθέματα αναμένεται να μειωθούν και συνεπώς η αγορά των δημητριακών θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα και την περίοδο 2011/2012.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η σημαντικότερη πτώση σημειώθηκε στο μαλακό σιτάρι και κυρίως στις μεσαίες και χαμηλές ποιότητες, όπου η αξία τους υποχώρησε κατά 20% μέσα σε ένα μήνα. Η διόρθωση αυτή προήλθε καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συγκομιδή στις χώρες της νότιας Ασίας, ενώ φέτος και η Ρωσία αναμένεται να κινηθεί στην αγορά, καθώς δεν υπάρχουν προβλήματα με την παραγωγή. Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού για την περίοδο 2011/2012 υπολογίζεται στους 666 εκατ. τόνους, αυξημένη κατά 16 εκατ. τόνους σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ενώ και η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να είναι αυξημένη στους 670 εκατ. τόνους. Το έλλειμμα αυτό αναμένεται να μειώσει τα αποθέματα κατά 4 εκατ. τόνους, στους 185 εκατ. τόνους.

Καλαμπόκι
Το καλαμπόκι κινείται επίσης πτωτικά. Ωστόσο, στην πρόσφατη έκθεση του το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας εκφράζεται με ιδιαίτερη αισιοδοξία για την παραγωγή, ενώ εμφάνισε και μια σημαντική αύξηση στα αποθέματα καλαμποκιού. Η παγκόσμια παραγωγή προβλέπεται να φτάσει τα 858 εκατ. τόνους, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ καλπάζοντας συνεχίζει να κινείται και η παγκόσμια κατανάλωση, φτάνοντας τους 861 εκατ.

Πηγή  agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου