Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Κύπρος: Αναπάντητα ερωτήματα και οργή

Βυθισμένη στο πένθος και με πολλά αμείλικτα ερωτήματα για την έκρηξη στα εμπορευματοκιβώτια με την πυρίτιδα να παραμένουν αναπάντητα, βρίσκει την Κύπρο η επόμενη ημέρα της τραγωδίας στη ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δώδεκα ανθρώπων και τον τραυματισμό 62...



Σήμερα, Τρίτη, θα ολοκληρωθεί με τη μέθοδο του DNA η ταυτοποίηση των νεκρών της φονικής έκρηξης. Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση δύο τραυματιών, ο υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης. Ο υπουργός ανέφερε ότι αναμένεται την Τρίτη στην Κύπρο κλιμάκιο γιατρών από το εξωτερικό, ενώ ζητήθηκε και η εμπλοκή γιατρών από το Ισραήλ.

Την πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης να αποδώσει ευθύνες για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» υπογράμμισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, τονίζοντας ότι θα διεξαχθεί πλήρης έρευνα που θα καλύψει κάθε πτυχή της τραγωδίας.

Πενήντα τραυματίες, από τους 62 συνολικά, περιλαμβανομένων εργαζομένων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό του Βασιλικού και διερχόμενων οδηγών, αφού έτυχαν των πρώτων βοηθειών πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. 
Αίσθηση προκαλούν οι καταγγελίες του γιου του Αρχηγού Ναυτικού Ανδρέα Ιωαννίδη, ότι παρά τις επανειλημμένες έγγραφες προειδοποιήσεις  του πατέρα του, μόλις πριν από λίγες ημέρες έγινε η πρώτη σύσκεψη και μάλιστα χωρίς να υπάρξει απόφαση για τη λήψη μέτρων. Λόγω του μεγέθους της καταστροφής είναι δύσκολο για τους πυροτεχνουργούς να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια της έκρηξης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέκλεισε το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.

Ο πυροτεχνουργός Γιώργος Μπολίκας μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτοανάφλεξης του περιεχομένου των κοντέινερ. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχαν εντός, χημικά υλικά που επηρεάζονταν από την υγρασία και τη ζέστη.

Μεταγωγικό αεροσκάφος C 27 έφθασε το βράδυ της Δευτέρας από την Ελευσίνα στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, μεταφέροντας 10 πυροτεχνουργούς των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην εξακρίβωση των αιτιών της έκρηξης στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς.  Έτοιμες να προσφέρουν βοήθεια στην Κύπρο είναι και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, διπλωματικά έγγραφα των ΗΠΑ που διέρρευσαν στο Wikileaks, δείχνουν το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο που προηγήθηκε με όλες τις προτάσεις για μεταφορά και καταστροφή των υλικών που περιείχαν τα κοντέινερς να απορρίπτονται.

Χωρίς ρεύμα παραμένει μεγάλο μέρος του νησιού λόγω της καταστροφής της μεγαλύτερης μονάδας παραγωγής ρεύματος. Τουλάχιστον έξι μήνες θα χρειαστούν για την αποκατάσταση των ζημιών και την επαναλειτουργία της. Τέλος, διακοπές σημειώνονται και στην υδροδότηση του νησιού.

Πηγή: www.athina984.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου