Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Τα πρόσωπα που εμπλέκονται με την βρετανική εφημερίδα "News of the World"

Αυτά είναι τα κυριότερα πρόσωπα του σκανδάλου όπου άλλα πολύ και άλλα λίγο, εμπλέκονται στην υπόθεση των υποκλοπών της ιστορικής Βρετανικής εφημερίδας “News of the World”:
 

ΡΟΥΠΕΡΤ ΜΕΡΝΤΟΧ
Ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της News Corp.
Οι επιχειρήσεις του καλύπτουν κάθε τομέα των ΜΜΕ, όπως την τηλεόραση, καλωδιακή και δορυφορική, εφημερίδες και διαφήμιση. Μεταξύ των επιχειρήσεών του, ξεχωρίζουν το καλωδιακό δίκτυο Fox, η εφημερίδα Wall Street Journal και οι βρετανικές The Sun, The Times και η News of the World.
Ο γεννημένος στην Αυστραλία Μέρντοχ κατέλαβε τη 13η θέση στον κατάλογο Forbes των ισχυρότερων ανθρώπων του πλανήτη το 2010 και στην 117η θέση των πλουσιότερων, με προσωπική περιουσία 6 δισ. δολαρίων.
Το 1985 απέκτησε αμερικανική υπηκοότητα, ώστε να μπορεί να αγοράσει αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Το 1992, η Sun θεώρησε ότι η συμβολή της στην εκλογή των συντηρητικών και στην ταπεινωτική ήττα του ηγέτη των Εργατικών Νιλ Κίνοκ υπήρξε καθοριστική. Ο Μέρντοχ αγόρασε τη News of the World το 1969.

ΤΖΕΪΜΣ ΜΕΡΝΤΟΧ
Ο δευτερότοκος γιος του Μέρντοχ, θεωρούμενος και ως διάδοχός του στην ηγεσία της News Corp, είναι επικεφαλής των βρετανικών εφημερίδων του ομίλου.
Ο Τζέιμς, που ανακοίνωσε το κλείσιμο της News of the World, στήριξε τη Ρεμπέκα Μπρουκς, απορρίπτοντας τις φωνές που ζητούν την παραίτησή της.

ΡΕΜΠΕΚΑ ΜΠΡΟΥΚΣ
Διευθύνων σύμβουλος της News International, μητρικής εταιρίας της News of the World. Η 43χρονη εργάζεται για τα μέσα του Μέρντοχ από τα 20 της χρόνια, ξεκινώντας τη σταδιοδρομία της από τη γραμματεία.
Το 2000 διορίστηκε διευθύντρια της News of the World, για να γίνει η νεότερη διευθύντρια εφημερίδας στην ιστορία του βρετανικού Τύπου. Το 2003, ανέλαβε τη διεύθυνση της Sun, θέση την οποία κατείχε για έξι χρόνια, προτού αναλάβει τη News International.
Αυτή και ο σύζυγός της, είναι τακτικοί προσκεκλημένοι στην κατοικία του πρωθυπουργού Κάμερον στο Οξφορντσάιρ.

ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΑΜΕΡΟΝ
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε μπλεγμένος στο σκάνδαλο αφού διόρισε επικεφαλής των επικοινωνιακών του συμβούλων τον Αντι Κούλσον, πρώην διευθυντή της News of the World, την εποχή των υποκλοπών.
Ο Κάμερον έχει δηλώσει ότι αν οι κατηγορίες υποκλοπών αποδειχθούν, «θα πρόκειται για πραγματικά απεχθή πράξη».

ΑΝΤΙ ΚΟΥΛΣΟΝ
Ο Κούλσον παραιτήθηκε από τη διεύθυνση της News of the World το 2007, ύστερα από καταδίκη συντάκτη και ντετέκτιβ για υποκλοπές συνδιαλέξεων της βασιλικής οικογένειας, αν και υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τίποτε για τις παράνομες αυτές πράξεις.
Παραιτήθηκε από τη θέση του δίπλα στον πρωθυπουργό Κάμερον νωρίτερα φέτος, ύστερα από τις νέες αποκαλύψεις υποκλοπών. Δήλωσε ότι τα ΜΜΕ δεν του επέτρεπαν να κάνει τη δουλειά του. Ο Κούλσον συνελήφθη την Παρασκευή.

ΛΕΣ ΧΙΝΤΟΝ
Ο Μέρντοχ διόρισε τον Χίντον ως διευθύνοντα σύμβουλο της Dow Jones (μητρικής της Wall Street Journal) το Δεκέμβριο του 2007. Ο Χίντον, που υπήρξε για πολλά χρόνια στέλεχος της News Corp., είχε μείνει στην ηγεσία της International News για 12 έτη.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου