Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Στον αέρα η έκτη δόση


Η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν θα αποδεσμεύσουν την έκτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα ύψους 8 δισ. ευρώ πριν τη διεξαγωγή του προαναγγελθέντος δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση, σύμφωνα με δύο πηγές, από το Ταμείο και την ΕΕ, τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
«Το δ.σ. δεν θα ήθελε να δώσει χρήματα στην Ελλάδα και μετά να αναρωτιέται τι θα συμβεί» ανέφερε χαρακτηριστικά η πηγή από το ΔΝΤ. «Το Ταμείο θα θέλει τη σιγουριά ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κάτι που ο Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να το κάνει»...


Από την πλευρά της, η πηγή από την ΕΕ τόνισε: «Όσο πιο σύντομα η Ελλάδα διεξάγει το δημοψήφισμα τόσο πιο γρήγορα θα εκταμιευθεί η έκτη δόση. Αυτή τη χρονική στιγμή όμως τα χρήματα δεν θα δοθούν.
Την ίδια ώρα, άρχισε η μίνι-σύνοδος για την Ελλάδα στις Κάννες με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.
Οι βασικοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ είναι επίσης παρόντες στη σύνοδο αυτή, η οποία αποφασίστηκε μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης.
Η απόφαση του κ. Γιώργου Παπανδρέου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις διεθνώς, με τη Γαλλία να εμφανίζεται ιδιαίτερα ενοχλημένη, περισσότερο από τη Γερμανία. Ενδεικτική είναι η δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος τόνισε: «Οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να περιμένει εβδομάδες την απάντηση που θα δώσουν στο δημοψήφισμα. Γι' αυτό πρέπει να μας πουν γρήγορα και ξεκάθαρα εάν επιμένουν ή όχι να διατηρήσουν τη θέση τους στην ευρωζώνη».
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σημείωσε πως η Γερμανία έχει κάθε διάθεση να εφαρμόσει το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι προσβλέπει στη συνάντησή της αργότερα την Τετάρτη με τον Γιώργο Παπανδρέου για να ξεκαθαριστούν οι όποιες αβεβαιότητες.
«Πρέπει να γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει... την περασμένη εβδομάδα συμφωνήσαμε σε ένα σχέδιο για την Ελλάδα. Θέλουμε να το εφαρμόσουμε στην πράξη αλλά για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μια καθαρή εικόνα και η συνάντησή μας σήμερα το βράδυ θα μας βοηθήσει ακριβώς σε αυτό το σημείο», τόνισε η Μέρκελ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε πάντως σήμερα σε εφημερίδα του Αμβούργου ότι θεωρεί πως «η Ελλάδα έχει συναίσθηση της ευθύνης της και θα προχωρήσει με τα μέτρα που συμφωνήσαμε μαζί και ομόφωνα».
Το Βερολίνο προειδοποίησε σήμερα ότι η τελική απόφαση για την αποδέσμευση της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα θα εξαρτηθεί από τις συζητήσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα σε διεθνές επίπεδο τις αμέσως προσεχείς ημέρες.
«Η δόση δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, προσθέτοντας ότι οι πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα καταδεικνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί τα χρήματα ως τον Δεκέμβριο. Η Ελλάδα «δεν έχει άμεση ανάγκη» από τα χρήματα αυτά πριν από «τα μέσα Δεκεμβρίου, περίπου τότε», είπε ο Μάρτιν Κότχαουζ.
Επίσης, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αποδέσμευση της έκτης δόσης πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα.
Τόνισε ακόμη ότι «δεν θα πρέπει να είναι χαμένος χρόνος» αυτός που θα μεσολαβήσει από σήμερα ως τη διενέργεια δημοψηφίσματος. «Ο χρόνος (που απομένει) ως το δημοψήφισμα δεν θα πρέπει να είναι χαμένος χρόνος, ούτε για την Ελλάδα ούτε για το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα », δήλωσε, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στην αλληλεγγύη της Ευρώπης...αν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες» για να μεταρρυθμιστεί και να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της.
Και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε ότι μια αποτυχία στην εφαρμογή του μνημονίου θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον της Ελλάδας και τόνισε ότι χωρίς το μνημόνιο θα επιδεινωθούν οι συνθήκες ζωής των Ελλήνων.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για «εθνική και πολιτική ενότητα» στην Ελλάδα και κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει ότι δουλεύει για να επιτύχει του στόχους του μνημονίου.
Σύμφωνα με τον γνωστό οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, μειωμένης ανταγωνιστικότητας και επιδεινούμενης ύφεσης.
Το δημόσιο έλλειμμα της χώρας, το οποίο διογκώνεται εξαιτίας των δραστικών μέτρων λιτότητας, πλησιάζει το 200% επί του ΑΕΠ, δήλωσε ο κ. Ρουμπινί στους Financial Times, και πρόσθεσε ότι για να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί τώρα σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή.

Πηγή  naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου