Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Πως κατέδειξαν τα διεθνή ΜΜΕ την ψήφο εμπιστοσύνης

Πρώτη είδηση στα περισσότερα διεθνή ειδησεογραφικά και τηλεοπτικά δίκτυα είναι η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση.

 «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης», επιλέγει για τίτλο το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, BBC, για να συνεχίσει μέσα στο κύριο άρθρο του ότι «μετά από πολύωρη συνεδρίαση ο Γιώργος Παπανδρέου επιβίωσε αφού πρώτα προκάλεσε σημαντικές αναταράξεις στις διεθνείς Αγορές με την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα».
«Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καταστροφή για τη χώρα. Η δανειακή συμφωνία θα πρέπει να γίνει δεκτή καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν ιστορικά ανεύθυνη απόφαση», προσθέτει.




Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το κύριο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «the guardian», η οποία κάνει λόγο για «ψήφο-επιβίωσης», επισημαίνοντας παράλληλα τον κομβικό ρόλο που καλείται να παίξει πλέον ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, στην «επόμενη» ημέρα. Με συνεχή ενημέρωση και ένα χρονοδελτίο που ενημέρωνε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στη Βουλή, η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι συζητήσεις για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης θα ξεκινήσουν το Σάββατο.


Η γαλλική εφημερίδα «le Monde» αναφέρεται στην απόφαση του πρωθυπουργού της Ελλάδας να προχωρήσει στη δημιουργία μιας κυβέρνησης «ευρύτερης αποδοχής προκειμένου να διασφαλιστεί η δανειακή σύμβαση». «Με 153 ψήφους υπέρ και 145 κατά ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε ψήφο εμπιστοσύνης», υπογραμμίζει ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην επιστροφή της Λούκα Κατσέλη στο κόμμα.
«Ο Παπανδρέου απέκτησε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο» τονίζει η γαλλική εφημερίδα «le Figaro». Όπως και η «le Monde» ασκεί έντονη κριτική στους χειρισμούς του πρωθυπουργού της Ελλάδας όσον αφορά στο επίμαχο ζήτημα του δημοψηφίσματος, ξεκαθαρίζοντας ότι η εν λόγω κίνηση «έθεσε σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη».


Στο σενάριο της παραίτησής του από το αξίωμα του πρωθυπουργού εστιάζεται το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.
«O πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου επέζησε της ψήφου εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο, αποφεύγοντας τις πρόωρες εκλογές οι οποίες θα "τορπίλιζαν" τη δανειακή σύμβαση, βάζοντας "φωτιά" στην οικονομική κρίση του Ευρώ», σημειώνει μεταξύ άλλων. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο παραμένει. «Ο Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι θα παραιτηθεί, κάνοντας έκκληση για συναίνεση προκειμένου να μη χαθούν τα 130 δισ. της δανειακής συμφωνίας και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χρεοκοπίας».


Με συνεχείς συνδέσεις με την Ελλάδα και με απευθείας σύνδεση με το ελληνικό Κοινοβούλιο κάλυψε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, CNN, τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβίωσε της ψήφου εμπιστοσύνης» αναφέρει ο τίτλος του κύριου άρθρου. «Ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε "ανάσα ζωής" στην ασθμαίνουσα οικονομία, αλλά η σε καμία περίπτωση η λύση αυτή δεν αποτελεί πανάκεια» υπογραμμίζει στη συνέχεια.


Πηγή  http://sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου