Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ενταση ΝΔ και ΠαΣοΚ στη σκιά της Εξεταστικής για το μνημόνιο

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα που ενδέχεται να πυροδοτήσει εντάσεις και να δυναμιτίσει το κλίμα στην κυβέρνηση συνεργασίας, αναδεικνύεται η δικογραφία για τη διόγκωση του ελλείμματος του 2009 και τον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Η αποστολή της σχετικής δικογραφίας στη Βουλή από τον οικονομικό εισαγγελέα κ. Γρ. Πεπόνη το μεσημέρι της Πέμπτης, προκάλεσε ένταση μεταξύ των δυο κυβερνητικών εταίρων ΠαΣοΚ και Ν.Δ. που έχουν διαφορετική άποψη για το χρόνο διεξαγωγής της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η Ν.Δ. αμέσως μετά την αποστολή της δικογραφίας για την παραποίηση των στατιστικών στοιχείων της οικονομίας προκειμένου να αυξηθεί το έλλειμμα...

...και με τον τρόπο αυτό να διευκολυνθεί η δρομολόγηση εισόδου της χώρας στο ΔΝΤ, άδραξε την ευκαιρία και ξεκαθάρισε ότι η Εξεταστική θα πρέπει να γίνει μετά τις εκλογές.

Ομως, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου, απαντώντας από την αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, επέμεινε ότι η Εξεταστική θα πρέπει να γίνει υπό την παρούσα σύνθεση του Κοινοβουλίου.

Ο κ. Παπανδρέου, έδειξε ότι είναι αμετακίνητος στη θέση του να εξετάσει την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ η παρούσα σύνθεση της Βουλής και ζήτησε άπλετο φως στην υπόθεση.

«Εμείς οι ίδιοι θα συστήσουμε εξεταστική επιτροπή» τόνισε χαρακτηριστικά και έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί να μείνει ανοικτό το θέμα κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο κ. Παπανδρέου, που είχε συζητήσει το θέμα νωρίτερα σε συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φιλ. Πετσάλνικο, έθεσε το θέμα της ενδεχόμενης «πολιτικής δίωξης» από τη Ν.Δ. - όπως πιστεύει ο ίδιος.

Με την κίνηση να ζητήσει ο ίδιος υπό την παρούσα Βουλή να διερευνηθεί η υπόθεση, είναι σαφές ότι επιθυμεί να ξεκαθαριστεί το τοπίο, σε μια περίοδο που το ΠαΣοΚ έχει ακόμα την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ομως, η Ν.Δ. αντιδρά και θεωρεί ότι η κίνηση του κ. Πεπόνη για αποστολή της δικογραφίας, δικαιώνει τις θέσεις του κόμματος και ζητά την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης από τη Βουλή των Ελλήνων, με τη συγκρότηση των προβλεπόμενων από το Σύνταγμα Επιτροπών.

Το σημαντικό είναι ότι ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκης που λέει ότι η αποστολή της δικογραφίας εγείρει «μείζον πολιτικό ζήτημα» ζητεί η διερεύνηση της υπόθεσης να γίνει αμέσως μετά τις επικείμενες εθνικές εκλογές, όταν η σύνθεση του Σώματος θα ανταποκρίνεται στην πραγματική βούληση της κοινωνίας.

Μάλιστα, ο κ. Μιχελάκης υπενθυμίζει τη δέσμευση του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά για έρευνα για το πώς η χώρα οδηγήθηκε στο μνημόνιο και σε αυτή τη λογική εκτιμά πως η έρευνα για τη διόγκωση του ελλείμματος θα αποτελέσει αναγκαίο συμπλήρωμα της ευρύτερης έρευνας.

«Οποιαδήποτε απόπειρα αξιοποίησης της δικογραφίας για την παραποίηση του ελλείμματος του 2009, με στόχο την παράταση της θητείας της παρούσας Βουλής ή τη χορήγηση συγχωροχαρτιών, είναι απαράδεκτη. Μόνο η νέα Βουλή, που θα βρίσκεται σε αρμονία με το λαϊκό αίσθημα, μπορεί να επιτελέσει αυτό το χρέος» τόνισε από την πλευρά του ο γ.γ. της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Κ. Τασούλας.

Για την ηγετική ομάδα της Ν.Δ. παραμένει κεντρικό θέμα η συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής μετά τις εκλογές για να πληροφορηθούν, όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη, οι πολίτες πως φτάσαμε στο μνημόνιο, πως τα spreads εκτινάχτηκαν, πότε αποφασίστηκε η εμπλοκή του ΔΝΤ στον Μηχανισμό Στήριξης και τι ακριβώς έγινε με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και τα περιβόητα CDS.

«Αυτή η έρευνα πρέπει να γίνει σε βάθος και ολοκληρωμένη. Οχι βιαστικά και υπό τις παρούσες συνθήκες. Γιατί τόση βιασύνη; Μήπως κάποιους τους ευνοούν οι σημερινοί συσχετισμοί και θέλουν να κλείσει η υπόθεση;» διερωτούνται ηγετικά στελέχη της Ν.Δ.

Πηγή  tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου