Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Τελεσίγραφο Τουρκίας στην Ε.Ε: Ένταξη έως το 2023, αλλιώς ... χάσατε



Εάν η Ε.Ε δεν δεχθεί την Τουρκία έως το 2023, θα την "χάσει", προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Πιθανότατα δεν θα το ‘τραβήξουν’ τόσο πολύ. Αλλά εάν όντως το ‘τραβήξουν’ έως τότε, η Ε.Ε θα χάσει. Τουλάχιστον θα χάσει την Τουρκία", δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός, ερωτηθείς εάν η Τουρκία θα είναι μέλος της ενωμένης Ευρώπης έως το 2023, έτος κατά το οποίο η χώρα θα γιορτάσει 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Τα σχόλια έγιναν στο πλαίσιο συζήτησης στο Βερολίνο εχθές το βράδυ, ενώ σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν  θα συναντηθεί με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ...
η οποία παλαιότερα έχει αντιταχθεί σε μία πλήρη ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., αντιπροτείνοντας ένα status προνομιακής συνεργασίας.
Είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα θέτει μία διορία για την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ρόλο στην κίνηση αυτή εκτιμάται ότι έχει διαδραματίσει η ως επί το πλείστον αρνητική τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Τουρκία σε όλες τις κατηγορίες - προϋποθέσεις ένταξης στην Ε.Ε.

Αν και η προσπάθεια ένταξης της χώρας ξεκίνησε το 2005, από τα 35 "κεφάλαια" που πρέπει να υλοποιηθούν, έχει ολοκληρώσει μονάχα ένα, ενώ άλλα 13 κεφάλαια παραμένουν "παγωμένα".

Ανάμεσα στα ανεπίλυτα ζητήματα κυριαρχεί το ζήτημα της Κύπρου, ενώ την Κομισιόν πρλβληματίζουν επίσης οι τομείς της ελευθερίας έκφρασης, της διακρατικής συνεργασίας στο πεδίο της μετανάστευσης, των μειονοτικών δικαιωμάτων, της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.
Πηγή  sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου