Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

(CD) με τον τίτλο «ΗΡΩΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ» από την Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης



Η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο έναν καινούριο ψηφιακό δίσκο (CD) με τον τίτλο «ΗΡΩΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑ».Η πρωτότυπη και επίκαιρη αυτή εργασία περιλαμβάνει τραγούδια τουΜακεδονικού Αγώνα, τα οποία μετά από πολυετή έρευνα κατέγραψε,ενορχήστρωσε και ηχογράφησε με την ορχήστρα χάλκινων «Οι Μακεδόνες»-μετέχοντας στα περισσότερα και ως τραγουδιστής- ο εκπαιδευτικός καιμουσικός κ. Απόστολος Τσέρνος.Πρόκειται για το επιστέγασμα μιας πολυχρόνιας και κοπιαστικήςεργασίας, που αφορά στην έρευνα και την διάσωση τραγουδιών, πολλά απότα
οποία τραγουδούσε όχι μόνον ο ελληνικός λαός της Μακεδονίας πριναπό τον ένοπλο αγώνα και κατά τη διάρκειά του, αλλά τα τραγουδούσανκαι οι ίδιοι οι ηρωϊκοί αγωνιστές του Μακεδονικού Αγώνα
.Οι γενιές που έζησαν τον Αγώνα μέχρι και την δεκαετία του 40 είχανιδιαίτερη προτίμηση σε τραγούδια σαν κι αυτά. Τα τραγουδούσαν και σταγλέντια ακόμη, παρά το γεγονός ότι το περιεχόμενό τους είναι κυρίωςιστορικό και συχνά παρουσιάζει την τραγικότητα του πολέμου. Άλλωστεστην ιστορία του Έλληνα η χαρά πάντα συνδέεται με τη θυσία, η νίκη μετον πόνο, ο θάνατος με την Ανάσταση, όπως διδάσκουν τα Ευαγγέλια καιτα συναξάρια της Ορθόδοξής του Πίστης.Από μουσικής πλευράς η έκδοση αποτελεί μία πρωτόγνωρη δημιουργία γιατα δεδομένα του δημοτικού τραγουδιού.α.
Παίρνουν μέρος στην ορχήστρα χάλκινων μέχρι και 16 όργανα με άρτιαενορχήστρωση.β. Έγινε ένα πρωτότυπο και εξαιρετικά επιτυχημένο πάντρεμα τωνπαραδοσιακών οργάνων με όργανα της συμφωνικής ορχήστρας. Ο ήχος αυτόςμαζί με τον χορευτικό ρυθμό, τον δυναμισμό αλλά και το μακρόσυρτολυρικό και λυγμικό τραγούδι προσδίδουν ένα ιδιαίτερο χρώμα στησυνολική μουσική παραγωγή.Το συνοδευτικό φυλλάδιο (σσ. 44) περιέχει εκτενείς και πρωτότυπεςπληροφορίες μουσικολογικού και ιστορικού χαρακτήρα συνοδευόμενες απόπλούσιο φωτογραφικό υλικό. Ο Α. Τσέρνος έγραψε την Εισαγωγή και τασχόλια στα τραγούδια.
Η μουσικολογική εισαγωγή και τα σχετικά σχόλιαοφείλονται στον κ. Θωμά Αποστολόπουλο, Διδάκτορα Μουσικολογίας. Τηνσυνολική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Πρωτοπρ. Ελευθέριος Χαραλαμπίδης(Δρ.Θεολ.), Υπεύθυνος Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως.Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η συνεισφορά πολλών από τουςσυντελεστές ήταν αφιλοκερδής, ενώ η Ιστορική και Λαογραφική ΕταιρίαΓιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» ενίσχυσε έμπρακτα την πρώτη έκδοση τουψηφιακού δίσκου.
Κεντρική Διάθεση:Βιβλιοπωλείο Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και ΑλμωπίαςΤηλ. 2381025278.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου