Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Οι κροίσοι και όχι η κρίση.



 Όποιος θεωρεί ότι η κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πλανάται πλάνη οικτρά. Είναι το αποτέλεσμα κατασπατάλησης δημοσίου πλούτου και κακοδιαχείρισης δημοσίων οικονομικών από συγκεκριμένους κυβερνώντες και δημόσιους λειτουργούς καθώς και αποτέλεσμα οικονομικών εγκλημάτων που διεπράχθησαν από ένα ποσοστό πολιτών.

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντική γεωστρατηγική θέση, πλούσιους πόρους και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό...
Τα τρία αυτά στοιχεία αποτελούν σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Αν τα αξιοποιούσε όλα αυτά σε συνδυασμό με μοναδικές ευκαιρίες των τελευταίων δεκαετιών όπως η ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποτελούσαμε την ισχυρότερη χώρα των Βαλκανίων και μία από τις ισχυρότερες της Ευρώπης. Παρ' όλα αυτά, όχι μόνον δεν αποτελούμε χώρα πρότυπο αλλά είμαστε παράδειγμα προς αποφυγή παγκοσμίως.

Οι κροίσοι λοιπόν είτε αυτοί που ασκούσαν πολιτική είτε μεγαλοστελέχη τραπεζών που κατασπατάλησαν δημόσιο χρέος είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για τη σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας. Να υπενθυμίσουμε στους υποτιθέμενους μεγαλοδημοσιογράφους με τα συμβόλαια των εκατομμυρίων, που λειτουργούν ως φερέφωνα της εκάστοτε κυβέρνησης, πως οι λίστες με τους κατ' επανάληψη ληστές του δημοσίου είναι ατελείωτες. Τόσος ντόρος προκλήθηκε γύρω από το όνομα του κ. Λαυρεντιάδη για τον οποίο ασκήθηκε δίωξη με βάσει την έρευνα του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση που ξετύλιξε όλο το κουβάρι της υπόθεσης των επισφαλών δανείων προς εταιρείες εμμέσου ή αμέσου ενδιαφέροντος του επιχειρηματία την εποχή που ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. της τράπεζας Proton. Ο κύριος αυτός μαζί με άλλα 26 άτομα κατηγορείται για:

-εγκληματική οργάνωση,
- απάτη σε βάρος του δημοσίου περί καταχραστών του δημοσίου κατ΄ επάγγελμα και κατά συνήθεια,
- υπεξαίρεση για το σύνολο των επισφαλών δανείων (701 εκατ. ευρώ),
- ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
- απιστία κακουργηματική από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Οι υποτιθέμενοι δημοσιογράφοι το έχουν ξεχάσει. Κανένας πλέον δεν ασχολείται. Μόνο όταν είναι να περάσουν επώδυνα οικονομικά μέτρα τα παρουσιάζουν με στόμφο επιχειρώντας να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη. Το αποτέλεσμα γνωστό. Η ελληνική δικαιοσύνη ανύπαρκτη για άλλη μια φορά. Όλα σικέ. Κομμένα και ραμμένα στα μέτρα τους. Κατά τ΄ άλλα μας φταίει ηκακήΤρόικα και οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Εκτός αυτών έγιναν και άλλα πολλά εγκλήματα κατά της χώρας. Η απάτη του χρηματιστηρίου, η κατασπατάληση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, οι μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων, Siemens, δομημένα ομόλογα, Βατοπέδι, τα Ολυμπιακά ακίνητα που έμειναν εγκαταλειμμένα και λεηλατημένα, οι off shore, Ανώτατες σχολές που ιδρύθηκαν για ρουσφετολογικούς λόγους. Εθνικό έγκλημα είναι και ο διεθνής διασυρμός της χώρας από τον πρωθυπουργό και τα κυβερνητικά στελέχη ότι είμαστε μία χώρα διεφθαρμένη και ότιόλοι μαζί τα φάγαμε. Εθνικό έγκλημα αποτελεί επίσης και η μετατροπή της κρίσης ελλείμματος σε κρίση χρέους λαμβάνοντας υπέρογκα δάνεια τροφοδοτώντας τα με παλαιότερα. Αν όλα αυτά ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Χωρίς κάθαρση, λύτρωση δε θα υπάρξει. Αντίθετα η συγκάλυψη και η ατιμωρησία συνεχίζεται.

Γενικότερα,  σχολιάζοντας τη σημερινή οικονομική κατάσταση η κρίση χρέους μπορεί να αντιμετωπιστεί με έναν από τους παρακάτω τρόπους:
      
i.        Με λιτότητα η οποία οδηγεί σε δημιουργία πλεονάσματος το οποίο σταδιακά θα μειώνει το χρέος.

ii.      Κήρυξη χρεοκοπίας, πλήρης ή μερική διαγραφή χρεών.

iii.    Αναδιαπραγμάτευση με στόχο την αναδιάρθρωση και την επιμήκυνση σε συνεννόηση με τους πιστωτές υπό την απειλή της στάσης πληρωμών.

iv.    Με διάβρωση του χρέους μέσω πρόκλησης αυξημένου πληθωρισμού.

v.      Με οικονομική ανάπτυξη η οποία θα έχει μεγαλύτερο ρυθμό από το ρυθμό αύξησης του χρέους το οποίο ορίζεται από τα επιτόκια.

Βέβαια αυτές οι πολιτικές αντιμετώπισης μπορεί να λειτουργήσουν και συνδυαστικά. Η οικονομική ιστορία διδάσκει ότι σε 16 περιπτώσεις χρεοκοπίας που έχουν μελετηθεί, η πιο επιτυχημένη οικονομική πολιτική ήταν αυτή της δημοσιονομικής προσαρμογής μέσω περικοπής δημοσίων δαπανών που επιφέρει σφοδρή λιτότητα. Μόλις μία περίπτωση χρεοκοπίας ξεπεράστηκε με ανάπτυξη μεγαλύτερη από το ρυθμό αύξησης του χρέους.



I. & M. Παπανικολάου Οικονομικές Υπηρεσίες
Ελ. Βενιζέλου 138 (Πεζόδρομος), Γιαννιτσά 58100
Τηλ: 2382022261 & 2382022263
impapanikolaou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου