Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Έξι ελληνικές ταινίες ταξιδεύουν στην Ινδία



Σημαντική είναι η ελληνική παρουσία και συμμετοχή στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας, το οποίο από το 2004 διεξάγεται στη Γκόα. Στη φετινή διοργάνωση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 30 Νοεμβρίου, προβάλλονται συνολικά έξι ελληνικές ταινίες. Μία στο διαγωνιστικό τμήμα και πέντε στο πλαίσιο αφιερώματος στον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο. Όλες οι ταινίες είναι παραγωγής 2011-2013. Του Γιώργου Ρούσσου.


Το διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει την ταινία "Χαρά" του Ηλία Γιαννακάκη, σε σενάριο και παραγωγή του ιδίου με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.). Πρωταγωνίστρια είναι μια  γυναίκα η οποία βγαίνει από ένα μαιευτήριο με ένα μωρό που δεν είναι δικό της, για το για το οποίο όμως θα φτάσει στα άκρα προκειμένου να το προστατέψει.

 
Η Χαρά βγαίνει από το μαιευτήριο με ένα μωρό στην αγκαλιά. Περνά τις μέρες της φροντίζοντας το νεογέννητο μωρό της. Καθημερινές εικόνες στοργής, εξοικείωσης, αφοσίωσης αλλά και γνωριμίας με το βρέφος στο ρυθμό ενός νανουρίσματος. Όλα μοιάζουν γνώριμα, οικεία. Η επαναλαμβανόμενη όμως έκτακτη είδηση για την απαγωγή ενός μωρού από το μαιευτήριο έρχεται να μας επαναφέρει βίαια στην πραγματικότητα.
Στιγμές που διχάζουν το θεατή παρακολουθώντας τη Χαρά να φτάνει στα άκρα για να προστατέψει το μωρό της. Σαν μάνα. Σαν κάθε μάνα. Και όταν πια η Χαρά βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας, κλεισμένη σε ένα κελί, αντιμέτωπη με τη δική της αλήθεια πια, επιλέγει τη σιωπή, όπως κάνει και η δική της μητέρα. Η ταινία αφυπνίζει τα φαντάσματα του παρελθόντος μέσα από στυλιζαρισμένα ασπρόμαυρα πλάνα. Σαν εκκωφαντικό νανούρισμα.
Η ταινία του Ηλία Γιαννακάκη, συνεχίζει την καλή της πορεία στο εξωτερικό, αφού στο παρελθόν συμμετείχε στα  διαγωνιστικά τμήματα των φεστιβάλ του Εδιμβούργου και της Σαγκάης.
Οι πέντε ταινίες που συμμετέχουν στο αφιέρωμα για τον σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο είναι: 

"J.A.C.E." του Μενέλαου Καραμαγγιώλη σε σενάριο του ίδιου και του Νικόλαου Πανουτσόπουλου

 
Ο Jace, έχοντας γνωρίσει την ανθρώπινη σκληρότητα στο μέγιστο βαθμό από την πρώτη μέρα της ζωής του, ολομόναχος και ορφανός, στα επτά του χρόνια, ξεκινά έναν άνισο, αγώνα επιβίωσης. Σε έναν κόσμο όπου η ανθρώπινη εκμετάλλευση κυριαρχεί, αναγκάζεται να περάσει από τη ζωή στα φανάρια, στην κόλαση του αναμορφωτήριου κι από εκεί στον θαμπό κόσμο της διαφθοράς, της πορνείας και των ναρκωτικών.
Βλέποντας κάθε ελπίδα για διέξοδο συνεχώς να διαψεύδεται, ο ήρωας μας συνεχίζει να πολεμά, κρατώντας καλά κρυμμένες μέσα του τις «ουλές» από τις προσωπικές του απώλειες. Η περιπλάνηση ενός βίαια πληγωμένου πλάσματος, που προσπαθεί να κυριαρχήσει στη δύναμη του και να διατηρήσει την ευαισθησία του, ενώ αγωνίζεται για δικαιοσύνη, συντροφικότητα και ελευθερία μέσα από την εκκωφαντική του σιωπή.

 
Η ταινία J.A.C.E. με τον τίτλο, αρκτικόλεξο, σημαίνει: Just Another Confused Elephant - Το σύνδρομο του Μπερδεμένου Ελέφαντα, το οποίο περιγράφει τους νεαρούς ελέφαντες που μένουν ορφανοί από μικροί και εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά. Αυτό ακριβώς, είναι και το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται ο ψυχισμός του κεντρικού μας ήρωα.
Η ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Ατμοσφαιρική, αισθαντική, μα πάνω από όλα ζωντανή και επίκαιρη. Παρουσιάζει ένα θέμα ιδιαίτερα λεπτό και κρίσιμο μέσα από μια κινηματογραφική μεταφορά Η ρεαλιστική, απόλυτα γνήσια και δυστυχώς, τραγική.
Η ταινία “J.A.C.E.” απέσπασε συνολικά έξι βραβεία στην τέταρτη τελετή απονομής της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και συγκεκριμένα: Βραβείο Β΄ Αντρικού, Β΄ Γυναικείου, Μοντάζ, Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας και Μακιγιάζ.

"September" της Πέννυς Παναγιωτοπούλουσε  σε σενάριο της ίδιας και της Κάλλιας Παπαδάκη

 
Η Άννα (Κόρα Καρβούνη), ζει με τον σκύλο της τον Μανού σε ένα μικρό διαμέρισμα. Πιστεύει ότι θα ζήσουν μαζί για πάντα. Όταν όμως ο Μανού πεθαίνει, η Άννα ζητά να τον θάψει στον κήπο του σπιτιού της απέναντι οικογένειας. Το πρόσχαρο σπίτι γίνεται το καταφύγιό της.
Ερωτεύεται την άλλη γυναίκα, τα παιδιά, και την ζωή που ζούνε. Η οικογένεια όμως δεν έχει ανάγκη την αγάπη της Άννας. Η Άννα, που ξέρει καλά τι σημαίνει να είσαι πιστός, δεν το βάζει κάτω.
Όπως, ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας που χωρίζει το καλοκαίρι από τον χειμώνα, έτσι και ο «Σεπτέμβρης» της Άννας, είναι μια ιστορία για τα ψυχικά σύνορα, το πως δοκιμάζονται οι αντοχές της αγάπης, της πίστης, αλλά και της διαφορετικότητας. Ο Σεπτέμβρης είναι το σύνορο, μια αχνή παρένθεση ανάμεσα στο καλοκαίρι και τον χειμώνα.

 
Η Πέννυ Παναγιωτοπούλου επανέρχεται, δέκα χρόνια μετά το βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο «Δύσκολοι Αποχαιρετισμοί: Ο Μπαμπάς Μου», με μία εξίσου αξιόλογη δημιουργία.
Καθηλωτική η ερμηνεία της Κόρα Καρβούνη, στον πρωταγωνιστικό ρόλο ως Άννα και άξια συμπαραστάτρια της η συμπρωταγωνίστρια της, Μαρία Σκουλά που υποδύεται τη Σοφία, τη μητέρα της διπλανής οικογένειας.

"Wild Duck" σε σενάριο και σκηνοθεσία Γιάννη Σακαρίδη

 
Εγκλωβισμένος σε προσωπικά και οικονομικά αδιέξοδα, ο Δημήτρης (Αλέξανδρος Λογοθέτης) προσπαθεί να ορθοποδήσει αναλαμβάνοντας την εξιχνίαση μιας υπόθεσης υποκλοπών. Η έρευνα τον οδηγεί στην παρακολούθηση ενός διαμερίσματος και κατ’ επέκταση, της καθημερινότητας των ενοίκων ολόκληρης της πολυκατοικίας.
Όσο η παρακολούθηση προχωρά, τόσο το ενδιαφέρον του Δημήτρη αυξάνεται για την ιστορία της Παναγιώτας (Θέμις Μπαζάκα), της ενοίκου του επάνω ορόφου. Η σχέση του με την Παναγιώτα, αλλά και τα στοιχεία που ανακαλύπτει, τον οδηγούν στη βίαιη συνειδητοποίηση της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, αλλά και της υποβίβασης της ποιότητας ζωής των κατοίκων της σύγχρονης πόλης.
Σ’ ένα ταξίδι αυτοπροσδιορισμού στη γενέτειρά του (Σκύδρα), ο ήρωας μας προσπαθεί να ξαναβρεί τη χαμένη του ελευθερία και τα παραγκωνισμένα του ιδανικά, για ν’ αντιμετωπίσει τα ηθικά και οικονομικά διλήμματα που τον καταδιώκουν.

 
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης, ακολουθεί την ιστορία του Δημήτρη. Ενός μηχανικού τηλεπικοινωνιών, ο οποίος στριμωγμένος από τα χρέη σε έναν τοκογλύφο, αναγκάζεται να κλείσει την επιχείρησή του.
Πολύ καλός στον πρωταγωνιστικό του ρόλο ο Αλέξανδρος Λογοθέτης, ενώ μαζί του στους κεντρικούς ρόλους, ξεχωρίζουν: η Θέμις Μπαζάκα, ο Ηλίας Λογοθέτης και ο Γιώργος Πυρπασόπουλος.
Στα θετικά της ταινίας «Wild Duck» του Γιάννη Σακαρίδη, αξίζει να σημειώσουμε και την υπέροχη φωτογραφία που διαθέτει - διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Γιαν Φόγκελ συν σκηνοθέτης του «Wasted Youth» - καθώς και τα εξωτερικά γυρίσματα στη Σκύδρα και στους καταρράκτες της Έδεσσας.

"Το Δέντρο και η Κούνια" σε σενάριο και σκηνοθεσία της Μαρίας Ντούζα

 
Στο κέντρο της ιστορίας μας βρίσκεται η Ελένη Καραπάνου (Μυρτώ Αλικάκη) καθηγήτρια καρδιολογίας στο Λονδίνο, η οποία έχει αποξενωθεί από τον πατέρα της Κυριάκο (Ηλία Λογοθέτη) εδώ και δεκαπέντε χρόνια από τότε που, αψηφώντας τις επιθυμίες του,  άφησε την Ελλάδα, με σκοπό να εγκατασταθεί στην Αγγλία.
Ο Κυριάκος, που είχε υπάρξει πρόσφυγας στη Γιουγκοσλαβία μετά τον πόλεμο, ποτέ δεν συγχώρησε την Ελένη για αυτήν της την επιλογή και αρνήθηκε κάθε συμμετοχή στη ζωή της και την οικογένειά της στο Λονδίνο.  Μια μέρα, ο Βρετανός άντρας της Ελένης, ο Χάρυ (John Bicknell), χάνει τη δουλειά του σε κάποιο χρηματοπιστωτικό κολοσσό και μετατίθεται στην Κίνα.

 
Αντιμέτωπη με δύσκολα προσωπικά και επαγγελματικά διλήμματα, η Ελένη παίρνει την δεκάχρονη κόρη της, Άννα (Ίρις Μήττα), και έρχονται στην Ελλάδα για Πασχαλινές διακοπές.   Όταν όμως φτάνει σπίτι, τίποτα δεν είναι όπως το περίμενε.  Μια γυναίκα από τη Σερβία, η Νίνα (Mirjanna Karanovic), είναι εγκατεστημένη εκεί μαζί με την εντεκάχρονη κόρη της Μίρα (Ελένη Κουλέτση).
«Το Δέντρο και η Κούνια» της Μαρίας Ντούζα, είναι γυρισμένο στην ελληνική επαρχία και διαθέτει ένα εξαιρετικό cast όπου συμμετέχουν η Μυρτώ Αλικάκη,  ο Ηλίας Λογοθέτης, ο Νίκος Ορφανός και η γνωστή διεθνώς Σέρβα ηθοποιός, Μιριάννα Καρανόβιτς (Underground, Ο Μπαμπάς Λείπει σε Ταξίδι για Δουλειές).

"Ματζουράνα" της Όλγας Μαλέα, σε σενάριο της ίδιας και του  Απόστολου Αλεξόπουλου 

 
«Μπορείς και καλύτερα» λέει συνέχεια η Μαίρη στην κόρη της, την Άννα, με σκοπό να τη βοηθήσει να αξιοποιήσει τα ταλέντα της και να αποκτήσει εφόδια. Η 11χρονη Άννα, ένα πραγματικά χαρισματικό παιδί, καταφέρνει να είναι πρώτη σε όλα. Φέτος το καλοκαίρι, η Άννα συμμετέχει σε μια εκπομπή μαγειρικής όπου έχει ήδη φτάσει στον ημιτελικό και όλοι περιμένουν ότι θα κερδίσει το μεγάλο έπαθλο.
Η μαμά της χαίρεται και καμαρώνει γι αυτήν. Εντελώς απρόοπτα όμως, η Άννα αρχίζει να συμπεριφέρεται περίεργα και να παθαίνει διάφορα ατυχήματα, που οδηγούν στον αποκλεισμό της από την εκπομπή. Τι συμβαίνει; Για ποιο λόγο η Άννα, ξαφνικά, δημιουργεί προβλήματα;
Ιδρυτικός σκοπός του φεστιβάλ κινηματογράφου της Ινδίας είναι η προώθηση του  ινδικού κινηματογράφου στο εξωτερικό αλλά και η υποστήριξη όλων των κινηματογραφικών ειδών, διαμορφώνοντας έτσι μία ποικιλία αισθητικής και περιεχομένου. 

 
Το Φεστιβάλ στοχεύει στην προβολή της κινηματογραφικής τέχνης που προέρχεται από διαφορετικά έθνη καθώς και στην προώθηση της φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των ανθρώπων παγκοσμίως. Φέτος στο 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ινδίας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μεταξύ άλλων και έξι ιδιαίτερες ελληνικές δημιουργίες.

Πηγή   tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου