Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Γεύσεις Κυκλάδων και ελληνικά όσπρια: oι βεντέτες του φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή Γεύσεις -Χριστούγεννα 2013»!




Οι Κυκλάδες με τον γευστικό τους πλούτο είναι η τιμώμενη περιοχή και τα ασύγκριτα όσπρια της ελληνικής γης το προϊόν-βεντέτα στο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις, Χριστούγεννα 2013» (Helexpo Palace 29/11-1/12 ). Θα μας τα παρουσιάσουν οι παραγωγοί τους και θα δοκιμάσουμε γεύσεις πολλών αστέρων της παγκόσμιας γαστρονομίας.


Τα μοναδικά προϊόντα των Κυκλάδων
Δέκα κυκλαδίτικα νησιά αντιπροσωπεύονται στο φεστιβάλ από 25 επιλεγμένους παραγωγούς που θα παρουσιάσουν τα προϊόντα τους. Ετοιμαστείτε να γευτούμε πολλά τοπικά τυριά (σαν το νιώτικο σκοτύρι, τη γραβιέρα και το αρσενικό Νάξου, τα ανδριώτικα τυριά ), διάσημα τοπικά λικέρ, τα ασύγκριτα μέλια της Κύθνου και της Τζιας, την περίφημη φάβα και τα άνυδρα ντοματάκια Σαντορίνης, αλλά και σύγχρονα εδέσματα που στηρίζονται στις κυκλαδίτικες γεύσεις. Ένα κεφάλαιο από μόνο του αποτελεί ο αμπελώνας της Σαντορίνης, με την παγκόσμια πλέον αναγνώριση: επτά γνωστοί οινοποιοί του νησιού θα φέρουν στο φεστιβάλ τα κρασιά τους για γευσιγνωσίες με μεγάλο ενδιαφέρον! Τι κάνει, λοιπόν, μοναδικά τα προϊόντα των Κυκλάδων; Πίσω από τις παραλίες- πόστερ, τα ξενοδοχεία πολλών αστέρων και το ολονύκτιο clubbing υπάρχει η λιγοστή γη των Κυκλάδων: άνυδρη, ανεμοδαρμένη, φτωχή, στο έλεος του δυνατού ήλιου.
Αυτός ο αφιλόξενος τόπος παράγει μερικά από τα ανώτερα σε ποιότητα και νοστιμιά ελληνικά προϊόντα: από μέλι και άνυδρα κηπευτικά μέχρι τυριά και αλλαντικά, χωρίς να ξεχνάμε τα κρασιά με την παγκόσμια φήμη. Εδώ, όλα είναι πιο νόστιμα γιατί έχουν προκύψει από αγώνα και προσπάθεια. Οι καρποί δίνουν από το λίγο το μέγιστο, τα αρώματα είναι πιο έντονα, οι χυμοί της φύσης συμπυκνώνονται όπως η σάλτσα ενός καλού σεφ και οι γεύσεις αποκαλύπτουν το μεγαλείο του κυκλαδίτικου μικροκλίματος.
Η μικρή παραγωγή ευνοεί τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, από την τυροκόμιση και την οινοποίηση μέχρι τη συλλογή των καρπών, τη μεταποίηση των λαχανικών, το κάπνισμα των αλλαντικών. Το Επιμελητήριο Κυκλάδων με την πρωτοβουλία του Aegean Cuisine συνέβαλε στην υλοποίηση αυτής της εξαιρετικά ενδιαφέρουσας παρουσίασης των παραγωγών των Κυκλάδων. Θα τα δοκιμάσουμε όλα!

Ελληνικά όσπρια: γεύση και σπάνια διατροφική αξία
Ενόψει της ανακήρυξης του 2014 ως "έτους ψυχανθών" από την πολιτεία, τα περίφημα ελληνικά όσπρια δεν μπορούσαν παρά να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος στο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή-Γεύσεις-Χριστούγεννα 2013!» Στο εντυπωσιακό σε μέγεθος και εμφάνιση περίπτερο του ΥΠ.Α.Α.Τ. που υποστηρίζει την καμπάνια, όχι μόνο θα εκτίθενται τα πιο νόστιμα όσπρια της ελληνικής γης, αλλά θα μπορούμε να συζητήσουμε γι' αυτά με ειδικούς γεωπόνους και να τα δοκιμάσουμε μαγειρεμένα από την μπριγάδα της Μεγάλης Βρετανίας με την επιμέλεια του σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου!
Εμβληματικά ελληνικά όρπρια σαν τους περίφημους Γίγαντες Πρεσπών ή Καστοριάς, τα πλακέ Φλώρινας, τους ελέφαντες Κ.Νευροκοπίου, τις βανίλιες Φενεού και πολλά άλλα -όλα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης- εντυπωσιάζουν με τη μεστή γεύση τους σε κάθε μαγειρική εκδοχή. Η σπάνια πεντανόστιμη φακή Εγκλουβής της Λευκάδας, που καλλιεργείται ακόμα με την παλιά παραδοσιακή μέθοδο έχει μπει σε δρόμο αναγνώρισης ως προϊόντος Π.Ο.Π., ενώ η ανυπέρβλητη φάβα της Σαντορίνης είναι ήδη διάσημη.
Είναι μερικά από τα ελληνικά όσπρια σπάνιας γευστικής και διατροφικής αξίας που πρέπει να επανέλθουν στο ελληνικό τραπέζι. Η νοστιμιά τους τα τοποθετεί ψηλά σε γαστρονομικό επίπεδο ενώ η θέση τους στη βάση της μεσογειακής διατροφής τα κάνει απαραίτητα για την υγεία μας. Η προβολή τους στο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή -Γεύσεις σε συνεργασία με το ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι μια σημαντική πρωτοβουλία γιατί σηματοδοτεί την επιστροφή στις πολύτιμες διατροφικές συνήθειες της ελληνικής παράδοσης.
athinorama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου