Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Γιατί 2,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν δήλωση



Κάτι λιγότερο από τέσσερις ημέρες απομένουν μέχρι να λήξει η επίσημη προθεσμία του Υπουργείου Οικονομικών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί σχεδόν 2,5 εκατ. δηλώσεις, γεγονός που προβληματίζει έντονα το οικονομικό επιτελείο.
Είναι αδιαφορία των πολιτών, με ένα νέο κίνημα «δεν υποβάλω δήλωση», αφού ο κόσμος έχει κουραστεί από τους φόρους, τις απειλές και το κυνηγητό της εφορίας; Πιστεύει ότι πλέον
δουλεύει για να του τα παίρνει το κράτος; Έχει να κάνει και με 40-50 ευρώ που θα δώσουν σε ένα λογιστή για να τους κάνει τη δήλωση, χρήματα που απλά ..δεν έχουν; Γιατί επίτηδες το σύστημα έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο, που το βάρος έπεσε αναγκαστικά πάνω στους λογιστές, οι οποίο βάζουν και το όνομά τους στην κάθε δήλωση, ώστε το κράτος να ξέρει ποιος έκανε τον έλεγχο πριν την υποβολή.

Είναι φόβος ότι θα κληθεί να πληρώσει τεράστιους φόρους. Γιατί με ένα μισθό της πείνας που μπορεί να παίρνει, όποιος φόρος και να του βγει, ακόμα και 200 ευρώ, στα μάτια του φαντάζει υπέρογκος. Τον φοβίζει ότι αν του έρθει χρεωστικό εκκαθαριστικό, θα τον απειλήσουν με κατασχέσεις;

Μήπως είναι και ο παραλογισμός του κράτους, ζητώντας να υποβληθούν δηλώσεις με το Taxis να έχει ένα σωρό λάθη; Εκτός από τις βεβαιώσεις αποδοχών που σε αρκετές περιπτώσεις ήταν λάθος και καθυστέρησαν να μπουν στο σύστημα, οι τόκοι καταθέσεων ήρθαν λάθος από τις τράπεζες, το σύστημα ζητά λεπτομέρειες που οι φορολογούμενοι δεν έχουν (πχ. ζητά όνομα πατέρα της αποκλειστικής νοσοκόμας που μπορεί να πλήρωσε το 2013, αλλά η απόδειξη παροχής εννοείται πως δεν γράφει κάτι τέτοιο και τώρα θα πρέπει να ψάξει να βρει την αποκλειστική για να τη ρωτήσει το ..όνομα του πατέρα της!).
Απίστευτα πράγματα στην Ελλάδα του 2014, που θέλουμε να λεγόμαστε και σύγχρονο κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου