Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Η Ρωσία απειλεί το Κίεβο για τη συμφωνία με την Ε.Ε.



Την αντίδρασή της έδειξε η Μόσχα στη συμφωνία διασύνδεσης της ΕΕ με Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία, κυριολεκτικά πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι, προειδοποιώντας το Κίεβο πως θα υπάρχουν «βαριές συνέπειες».

Την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες μιλούσαν το μεσημέρι της Παρασκευής στις δημοσιογραφικές κάμερες αμέσως μετά την τελετή υπογραφής, ο ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκριγκόρι Καράζιν είπε, σύμφωνα με το Interfax, ότι η συμφωνία θα επισύρει «βαριές συνέπειες» σε βάρος της Ουκρανίας.


Σχεδόν παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πέσκοφ ανέφερε πως η Ρωσία θα «λάβει μέτρα να προστατεύσει τη ρωσική οικονομία εάν η συμφωνία έχει αρνητικές επιπτώσεις» στη ρωσική οικονομική δραστηριότητα.

Αίσθηση προκάλεσε και ο χαρακτηρισμός «ναζί» που χρησιμοποίησε στενός σύμβουλος του Πούτιν για τον ουκρανό πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, λίγο πριν την υπογραφή της συμφωνίας.

Ο Σεργκέι Γκλάζιεφ σε δηλώσεις του στο BBC είπε: «Η Ευρώπη προσπαθεί να σπρώξει την Ουκρανία να υπογράψει αυτή τη συμφωνία διά της βίας. (...) Οργάνωσαν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ουκρανία, βοήθησαν τους ναζί να έρθουν στην εξουσία. Σήμερα, αυτή η κυβέρνηση των ναζί βομβαρδίζει τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ναζί τον Πέτρο Ποροσένκο, ο Σεργκέι Γκλάζιεφ απάντησε «ασφαλώς, υποστήριξε τους ναζί».

Και πρόσθεσε: «Το ευρωπαϊκό κοινό θα εκπλαγεί πολύ όταν αυτός ο "Φρανκενστάιν ναζί", ο οποίος γεννήθηκε από τη δράση των ευρωπαίων γραφειοκρατών και ορισμένων αρχηγών κρατών, θα έρθει να χτυπήσει την πόρτα των ευρωπαϊκών χωρών».

Χαρακτήρισε, επίσης, την εκλογή του Ποροσένκο παράνομη, καθώς, όπως τόνισε, οι περιφέρειες της ανατολικής Ουκρανίας πολύ λίγο συμμετείχαν στην ψηφοφορία.«Δεν υπάρχει επίσημη αναγνώριση (της εκλογής από τη Ρωσία). Συζητούμε μ' αυτόν ως πρόσωπο που διοικεί αυτή τη στιγμή ένα μέρος της Ουκρανίας, ντε φάκτο και όχι με νόμιμο τρόπο» πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου έσπευσε λίγο αργότερα να δηλώσει στο πρακτορείο Ιντερφάξ ότι ο Γκλάζιεφ εξέφρασε προσωπική άποψη και ότι δεν πρόκειται για την επίσημη θέση του Κρεμλίνου.

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου