Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Οι Έλληνες αποταμιεύουν ξανά



To παράδοξο φαινόμενο της αύξησης των καταθέσεων, που συγκεντρώνει την προσοχή των Ελλήνων τραπεζιτών το τελευταίο 6μηνο.Ένα παράδοξο φαινόμενο συγκεντρώνει την προσοχή των Ελλήνων τραπεζιτών το τελευταίο 6μηνο. Συγκεκριμένα, παρατηρείται μια αύξηση των καταθέσεων, η οποία μάλιστα έχει σταθερότητα και από πολλούς χαρακτηρίζεται ως «τάση».
Μόνο το τελευταίο 3μηνο η αύξηση είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ, η οποία επιμερίζεται στις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες της χώρας. Κάτι ανάλογο συνέβη και στο προηγούμενο
3μηνο, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ανάλογη θα είναι η εικόνα και στο τρέχον.
Στο ερώτημα «τι ακριβώς συμβαίνει», η απάντηση που δίνεται είναι αποκαλυπτική: «Παρά την κρίση, οι Έλληνες εξακολουθούν να αποταμιεύουν, γεγονός το οποίο με τη σειρά του θα πρέπει να αποδοθεί στην ύπαρξη μαύρης οικονομίας». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η τελευταία μπορεί να έχει περιορισθεί αλλά εξακολουθεί να υφίσταται. Σε κάθε περίπτωση δεν φτάνει πλέον στο 45% του ΑΕΠ, όπως τις εποχές προ κρίσης, αλλά εξακολουθεί να κινείται γύρω από από το 30%.
«Μια απλή βόλτα στην αγορά, όπου και πάλι το κόψιμο της απόδειξης συνιστά …πολυτέλεια, αρκεί για να πείσει για του λόγου το αληθές» τονίζεται από τις τράπεζες. Οι ίδιες μάλιστα υπολογίζουν ότι αυτή τη στιγμή το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων φτάνει στα 130 δισ. ευρώ, ενώ σε καμία περίπτωση τα λεφτά που επιστρέφουν στις καταθέσεις δεν προέρχονται από τα …στρώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου