Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Ξαναβλέπουν τα χαράτσια των Μνημονίων.Σκέφτονται αλλαγές.



Η κυβέρνηση μπορεί να παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση των δημοσιονομικών στόχων, και δη του πρωτογενούς πλεονάσματος, ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για μία «τεκμηριωμένη» και «νηφάλια» συζήτηση με την τρόικα το Φθινόπωρο, με στόχο τη μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο τραπέζι των συζητήσεων, κατά την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού, δεν θα μπει μόνο το γνωστό σχέδιο μείωσης ή κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και η αντικατάσταση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας
Ακινήτων - δηλαδή μπαίνουν στη διαπραγμάτευση δύο από τους φόρους που έχουν σημαδέψει την εποχή των μνημονίων.
«Όλα αυτά πρέπει κάποιος να τα δει νηφάλια. Εμμένουμε στους δημοσιονομικούς στόχους. Η γραμμή μένει ίδια. Αλλά, πρέπει να ξέρουμε εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο. Έχει έλθει η ώρα να δούμε ποιος πληρώνει τη νύφη. Αλλά χρειάζεται "ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας" όλων των πολιτικών. Να ικανοποιηθεί ο πολίτης και να βλέπει το "άσπρο φως" στο τέλος της ημέρας και, παράλληλα, να ικανοποιείται η ανάγκη να ισοσκελίζονται οι προϋπολογισμοί» επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεσε: «Πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε, και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε».
Όπως τονίζει ο ίδιος, «πρέπει να διατηρήσουμε αυτό που πετύχαμε και ταυτόχρονα να δείξουμε στον πολίτη ότι κάτι πάει καλά. Το ζήτημα είναι πώς μία πολιτική επηρεάζει την οικονομία και πώς επηρεάζει τον προϋπολογισμό. Αυτό θα έπρεπε να το είχαμε κάνει δύο χρόνια πριν (σ.σ. την "ανάλυση ευαισθησίας") και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τους δανειστές».

Πάντως, ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ ξεκαθαρίζει ότι για να γίνει αποδεκτό το σχέδιο της κυβέρνησης από τους εκπροσώπους των δανειστών, η χώρα πρέπει να είναι αξιόπιστη.  «Βασική προϋπόθεση είναι να υλοποιηθούν τα 12 προαπαιτούμενα μέτρα, ζήτημα στο οποίο παρότι η τρόικα δεν είναι η θεά που νομίζετε, οι πιέσεις είναι λογικές από τους δανειστές», είπε.
Ο ίδιος προανήγγειλε πως ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης θα συνεργαστεί στενά για το θέμα της φοροδιαφυγής με τη νέα επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου. «Εάν μειωθεί η φοροδιαφυγή θα ελαφρυνθεί ο πολίτης. Είναι ο μόνος τομέας που μπορούμε να βρούμε έσοδα», ανέφερε, εξηγώντας πως ο σχεδιασμός αυτός θα πρέπει να στηριχθεί στην ελαχιστοποίηση της επαφής πολίτη και εφορίας, αλλά και στην επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου