Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Yδρογονάνθρακες: Στη γραμμή εκκίνησης με έμφαση στο Ιόνιο



Στις αρχές Ιουλίου θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την παραχώρηση περιοχών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, θα βρεθεί στο Λονδίνο την Τρίτη 1 και την Τετάρτη 2 Ιουλίου, όπου θα παρουσιάσει τις υπό παραχώρηση περιοχές στον θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας και Νότια της Κρήτης σε
ειδική εκδήλωση για την ενημέρωση των πετρελαϊκών εταιρειών.
Ειδικότερα, ο Γιάννης Μανιάτης, ανοίγοντας την εκδήλωση, θα παρουσιάσει το στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του δυναμικού υδρογονανθράκων της χώρας. Ακόμη, θα αναφερθεί στον διεθνή διαγωνισμό για τις υπό παραχώρηση περιοχές, ο οποίος θα προκηρυχθεί στις αρχές Ιουλίου καθώς και στις προοπτικές επενδύσεων που διανοίγονται με βάση τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Ιουνίου και Νότια της Κρήτης.
Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης και στελέχη του υπουργείου θα έχουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις με εκπροσώπους εταιρειών και επενδυτών, ώστε να απαντήσουν σε επιμέρους εξειδικευμένα ερωτήματα.
Εξάλλου, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ιδιαίτερα έντονο, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για ενεργειακά θέματα, Σόλων Κασίνης, ο οποίος τόνιοσε πως «ήδη υπάρχει ενδιαφέρον και μπορώ να πω ότι και μία από τις πολύ μεγάλες εταιρείες, η Total, με ρωτούσε σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία. Ελπίζω ότι θα ενδιαφερθούν προπάντων ευρωπαϊκές εταιρείες, αλλά κι αμερικάνικες κι αυτή τη φορά αναμένουμε να έχουμε ουσιαστικές προτάσεις, που θα επιδείξουν ενδιαφέρον και να προβούν σε ουσιαστικές επενδύσεις».
Εξάλλου, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τα  σεισμικά δεδομένα στο Ιόνιο παρουσιάζουν μεγαλύτερο βαθμό ωριμότητας σε σχέση με τα αντίστοιχα στη Νότια Κρήτη και ως εκ τούτου το ενδιαφέρον, τουλάχιστον προς το παρόν, αναμένεται να στραφεί πρωτίστως προς τα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, από τη Θεσσαλονίκη, ο Δρ. Ντίνος Νικολάου σήμερα μέλος δ.σ της Κυπριακής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και, προηγουμένως, επί 35 χρόνια επικεφαλής ερευνών των ΕΛΠΕ στη Δυτική Ελλάδα, είχε υποστηρίξει για την περίπτωση της Νοτίου Κρήτης ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ενώ, επιπλέον, η περιοχή αυτή δεν μπορεί να θεωρείται συνέχεια των πλούσιων σε αέριο γειτονικών περιοχών του Ισραήλ και της Κύπρου, επειδή έχει γεωλογικά μεγάλες διαφορές.
Ο ίδιος είχε τονίσει ότι θα χρειαστούν πάνω από 22 δισ. ευρώ για να αξιοποιηθούν εμπορικά τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα και τα αποτελέσματα δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν το 2025

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου