Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Η κομπίνα με το βαμβάκι στο Κιλκίς - Πώς εισέπρατταν αγρότες παράνομες επιδοτήσεις



Αγρότες και έμποροι σπόρων βάμβακος στη Βόρεια Ελλάδα κατηγορούνται για συμμετοχή σε υπόθεση παράνομης είσπραξης επιδοτήσεων.
Όπως ανακοινώθηκε από την Οικονομική Αστυνομία, εμπλεκόμενοι είναι οκτώ αγρότες στο Κιλκίς, καθώς και οι ιδιοκτήτες δύο επιχειρήσεων γεωργικών εφοδίων. Σε βάρος τους σχηματίστηκαν αυτοτελείς ποινικές δικογραφίες, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της απάτης, της φοροδιαφυγής, της έκδοσης πλαστών φορολογικών στοιχείων και της παράβασης
της νομοθεσίας για τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.
Οι έλεγχοι επεκτάθηκαν σε τρία στάδια, περιλαμβάνοντας αρχικά τη χορήγηση σπόρων βάμβακος από τις εταιρείες στους παραγωγούς και την έκδοση τιμολογίων, στη συνέχεια την υποβολή των τιμολογίων και λοιπών παραστατικών από τους αγρότες στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τέλος την έγκριση των αιτήσεων για τη χορήγηση των ενισχύσεων.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν σε δύο επιχειρήσεις – εκδότες τιμολογίων αγοράς σπόρων βάμβακος, στην περιοχή της Γουμένισσας του νομού Κιλκίς, κατασχέθηκαν πέντε μπλοκ δελτίων αποστολής – τιμολογίων καθώς και αντίγραφα στελεχών αυτών.
Από τον έλεγχο, που ακολούθησε, προέκυψαν τόσο ποινικές ευθύνες, όσο και διοικητικές παραβάσεις, που επισύρουν αντίστοιχες κυρώσεις σε βάρος και των δυο επιχειρήσεων, καθότι χορήγησαν πλαστά τιμολόγια αγοράς σπόρων σε οκτώ τουλάχιστον αγρότες, οι οποίοι στη συνέχεια τα παρουσίασαν, ως παραστατικά και έλαβαν οικονομικές ενισχύσεις συνολικού ποσού 83.755,58 ευρώ.
Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας, δικογραφία σχηματίστηκε για αντίστοιχα αδικήματα και σε βάρος πέντε βαμβακοπαραγωγών στην Αιτωλοακαρνανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου