Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Συνταγματικό το Μνημόνιο, έκρινε το ΣτΕ


Συνταγματικό, νόμιμο και συμβατό με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και τις διεθνείς συμβάσεις έκρινε το μνημόνιο, που υπέγραψε η χώρα μας με την τρόικα, το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανάβοντας το «πράσινο φως» για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, η Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, σε διάσκεψή της «κεκλεισμένων των θυρών», αποφάνθηκε ότι τα μέτρα που επιβάλλει το μνημόνιο δικαιολογούνται από σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος, λόγω της συγκεκριμένης οικονομικής συγκυρίας και προς αποφυγή της χρεοκοπίας.

Οι 55 ανώτατοι δικαστές, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ κ. Π. Πικραμμένου, ύστερα από αλλεπάλληλες πολύωρες συνεδριάσεις, που ξεπέρασαν τις πέντε, σχεδόν ομόφωνα (υπήρξε μικρή μειοψηφία 6 έως 10 συμβούλων σε επιμέρους ζητήματα), απέκρουσαν τις αιτιάσεις αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων για τις περικοπές μισθών και επιδομάτων σε δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Εκριναν ότι ελήφθησαν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής για την άμεση αντιμετώπιση της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, η οποία είχε καταστήσει αδύνατη την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας μέσω των διεθνών αγορών, με παράλληλα πιθανά ανοικτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της χώρας μας.

Υπό τα δεδομένα αυτά, η πλήρης Ολομέλεια του ΣτΕ, υιοθετώντας τις εισηγήσεις των συμβούλων Επικρατείας κυριών Μαρίας Σαρπ και Σπυριδούλας Χρυσικοπούλου, κατέληξε ότι οι περικοπές δεν παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της ισότητας, της προστασίας της ανθρώπινης αξίας αλλά και το δικαίωμα της περιουσίας που κατοχυρώνεται στο άρθρο 1 του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης. Ναι μεν επέρχεται επέμβαση σε περιουσιακά δικαιώματα, αλλά λαμβάνεται πρόνοια με τους Νόμους 3833/2010 και 3845/2010, ώστε οι μειωμένες αποδοχές και συντάξεις να διατηρούνται σε βιώσιμα επίπεδα.

Πηγή kerdos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου