Τετάρτη 22 Ιουνίου 2011

Ντόρα: Ιδού οι προτάσεις των Φιλελευθέρων


Τις προτάσεις του ευρωπαϊκού κόμματος των Φιλελευθέρων για τη στήριξη της Ελλάδας παρουσίασε η Ντόρα Μπακογιάννη. Χθες, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας μετείχε στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι θέσεις της για το μεσοπρόθεσμο οικονομικό πρόγραμμα.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα των Φιλελεύθερων βασίζεται κατά τα 2/3 στην περικοπή δαπανών και κατά το 1/3 στην αύξηση εσόδων.

Προβλέπει πρόγραμμα επενδύσεων μέσω ενός ευρωπαϊκού "πακέτου". Το ύψος του θα φτάνει τα 30 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 20 μπορούν να προέλθουν από την χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020. Επίσης, το ευρωπαϊκό κόμμα εισηγείται την παροχή εγγύησεων από την Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για νέες ιδιωτικές επενδύσεις.

Όσον αφορά στις αποκρατικοποιήσεις, προτείνει επταετές αντί πενταετούς προγράμματος, με το 25% των εσόδων να καταλήγουν σε επενδυτικό ταμείο.

Τέλος, προβλέπει μείωση του επιτοκίου στο 5% και την επιμήκυνση των ελληνικών ομολόγων ή την ανταλλαγή τους με ευρωομόλογα ή ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης τύπου, η Ντόρα Μπακογιάννη άφησε για ακόμη μια φορά "καρφιά" για τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ κατηγόρησε και το κυβερνών κόμμα για ανευθυνότητα και λαϊκισμό. «Ο τρόπος δράσης της Δημοκρατικής Συμμαχίας πείθει ότι υπάρχουν στην Ευρώπη ευήκοα ώτα όταν είσαι σοβαρός και αντί για μαγικές συνταγές πηγαίνεις με επεξεργασμένες προτάσεις», είπε.

«Αποδείχθηκε ότι όταν είμαστε σοβαροί οι προτάσεις μας -ακόμα και αν δεν υιοθετηθούν στο σύνολό τους- αν είναι κοστολογημένες και μετρημένες, υπάρχουν από την άλλη πλευρά άνθρωποι έτοιμοι να μας ακούσουν», πρόσθεσε, με αφορμή τις συναντήσεις της με τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ και τον επίτροπο Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Ερωτηθείσα πως θα εκλάβουν οι Ευρωπαίοι Φιλελεύθεροι μία ενδεχόμενη καταψήφιση του μεσοπρόθεσμου από τη Δημοκρατική Συμμαχία, απάντησε, "προβληματικά".

Πηγή www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου