Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

2,5 δισ. στους κερδοσκόπους των CDS


Οι επενδυτές που αγόρασαν ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα θα μάθουν την Δευτέρα το ποσό που θα λάβουν μετά την ενεργοποίησή τους. Οι κάτοχοι των ασφαλίστρων κινδύνου εκτιμάται ότι θα λάβουν συνολικά περίπου 2,5 δισ. δολ.

Το θετικό για τις αγορές είναι ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι αποφεύγονται σοβαρές παρενέργειες. Μέχρι πρόσφατα υπήρχε φόβος ότι η ενεργοποίηση των CDS θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις με απρόβλεπτες συνέπειες.
Το μεγαλύτερο μέρος των αποζημιώσεων (περίπου 80%)...

... θα κληθούν να το πληρώσουν αμερικανικές τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και χρηματιστικοί όμιλοι που έχουν εκδώσει CDS. Πολύ μικρότερη συγκριτικά είναι η επιβάρυνση ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών φορέων.
Η πληρωμή των ασφαλίστρων δεν αναμένεται να προκαλέσει το χάος που φοβόντουσαν αρχικά οι πολιτικοί στην ευρωζώνη και η ΕΚΤ. Αλλωστε, οι συνολικές αποζημιώσεις είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις ζημιές (περίπου 100 δισ. ευρώ) που έχουν ήδη υποστεί οι επενδυτές λόγω του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI).
Την "ανώδυνη" διευθέτηση του θέματος επισημαίνει το Reuters, αναφέροντας δηλώσεις τραπεζίτη του City, ο οποίος είπε ότι «είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε χώρα-μέλος της ευρωζώνης. Αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός, εάν σκεφτούμε από πού ξεκινήσαμε. Έχουμε κάνει στροφή 180 μοιρών: Η ΕΚΤ δεν ήθελε ποτέ να συμβεί αυτό».

Υπάρχει ακόμη δυσπιστία
Πάντως, παρά το PSI η αγορά πιστεύει πως η αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας δεν διασφάλισε την δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας. Αυτό δείχνουν μέχρι στιγμής και οι τιμές των νέων ελληνικών ομολόγων που δόθηκαν εις αντικατάσταση των παλιών. Διαπραγματεύονται κοντά στο 25% της ονομαστικής τους αξίας, ενώ οι αποδόσεις τους διαμορφώνονται στο 18%-19%.
«Η αγορά εκτιμά ότι ενώ η διαγραφή 100 δισ. ευρώ χρέους είναι ένα θετικό βήμα, η χώρα βρίσκεται και πάλι στην αρχή και θα είναι πολύ δύσκολο να θέσει το χρέος της σε βιώσιμη τροχιά», σχολίασε ο Γκάρι Τζένκινς, διευθυντής της Swordfish Research.

Πηγή  sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου