Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της ALCO δείχνει 9κομματική βουλή


Στην πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση της ALCO που έγινε για λογαριασμό της NewsIT.gr, σε δείγμα 1500 ατόμων, αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά ο πολυκερματισμός των δύο κομμάτων εξουσίας και η συμμετοχή μέχρι και 9 κομμάτων στην νέα βουλή. Επίσης διαπιστώνεται για ακόμα μία φορά πόσο μακριά είναι το σενάριο της αυτοδυναμίας από κάποιο κόμμα.

Με την βοήθεια του πολιτικού μας συνεργάτη, εδώ στο Πέλλα Δώθε προσπαθήσαμε να κάνουμε μία πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων όπως προκύπτουν από αυτή την δημοσκόπηση...



Κριτήρια επιλογής

Στην πρώτη καρτέλα παρατηρούμε τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέξει να ψηφίσει σε αυτές τις εκλογές ο Έλληνας ψηφοφόρος. Το διακύβευμα ως γνωστών θα είναι, παραμονή στην Ευρώπη ή ψήφος κατά του μνημονίου. Κάποια ενδιάμεση προοπτική ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί από κάποιο πολιτικό φορέα  με τους ψηφοφόρους να μοιράζονται σχεδόν ανάμεσα στα δύο με μία μικρή διαφορά υπέρ της παραμονής στην Ευρώπης καθώς η έξοδός της δημιουργεί μία ανασφάλεια για το άγνωστο.


Κριτήρια επιλογής κομμάτων

Στις επόμενες καρτέλες βλέπουμε πως ψηφίζει το κάθε κόμμα χωριστά. Βλέπουμε ότι οι ψηφοφόροι των κομμάτων που ψήφισαν το πρώτο, το δεύτερο ή και τα 2 μνημόνια (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΔΗΣΥ) να συνεχίζουν να επιλέγουν περισσότερο βάση της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Ο ΛΑ.ΟΣ. αν και καταψήφισε το δεύτερο μνημόνιο ωστόσο οι ψηφοφόροι του στην πληοψηφία παραμένουν υπέρ της παραμονής στο Ευρώ ακόμα και με τους όρους του μνημονίου. 

Στην κορυφή των αντιμνημονιακών κομμάτων βρίσκετε ο ΣΥΡΙΖΑ με 75% και ακολουθεί το κόμμα του Πάνο Καμένου με 71% (ποιο πάνω ακόμα και από το ΚΚΕ).

  



Αρνητικές και θετικές γνώμες αρχηγών


Σε αυτή  την καρτέλα παρατηρούμε ότι οι αρχηγοί των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων Βενιζέλος και Σαμαράς βρίσκονται στα ίδια επίπεδα μεταξύ των αρνητικών και θετικών γνωμών. Εδώ θα λέγαμε ότι το αποτέλεσμα είναι ιδιαίτερα αρνητικό για τον αρχηγό της ΝΔ καθώς υπολείπετε έστω και οριακά του κ. Βενιζέλου δεδομένου ότι ο τελευταίος...


... θα έπρεπε να έχει και κάποια φυσιολογική φθορά από την στιγμή της ανάληψης του υπουργείου οικονομικών. Στην κορυφή αυτής της κάρτας βρίσκετε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ενώ ακολουθούν Δημαράς και Καμμένος.




Πρόθεση ψήφου

Στην ερώτηση πιο κόμμα θα ψηφίζατε, βλέπουμε τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να έχουν πετύχει κάποια οριακή συσπείρωση στην βάση τους (λίγο μεγαλύτερη του ΠΑΣΟΚ πιθανό λόγο των διαδικασιών εκλογής του νέου προέδρου). Η ΝΔ παραμένει μεν πρώτο κόμμα με διαφορά λίγο πάνω από της 7 μονάδες έναντι του δεύτερου ΠΑΣΟΚ, ωστόσο όμως δείχνει να απέχει ακόμα πολύ από το ζητούμενό της που δεν είναι άλλο από την αυτοδυναμία. 

Αύξηση στα ποσοστά τους βλέπουμε να πετυχαίνουν ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητοι Έλληνες ενώ μικρή πτώση σημειώνει η ΔΗΜΑΡ καθώς αυτό οφείλετε και στην συσπείρωση που αρχίζει να πετυχαίνει το ΠΑΣΟΚ που ήταν η κύρια πηγή ψηφοφόρων της. Άνοδος και για την Χρυσή Αυγή που δίχνει να παλεύει την είσοδό της στην βουλή μαζί με τον ΛΑΟΣ. 


 Πολύ μακρια από τον στόχο της η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκα Κατσέλη η οποία μέχρι στιγμής δεν δείχνει να πείθει στους ψηφοφόρους. Αξιοσημείωτο είναι το χαμηλό ποσοστό των ψηφοφόρων που δηλώνουν αποχή αποδεικνύοντας ότι πολύ από αυτούς έχουν αρχίσει να κατασταλάζουν πιο κόμμα θα ψηφίσουν.




 Με αναγωγή των αποτελεσμάτων

Τα αποτελέσματα που προκύπτουν με αναγωγή πρώτων δείχνουν 9κομματική βουλή και δεύτερον, επιβεβαιώνουν την άποψη ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να κερδίσει την αυτοδυναμία και όλα όπως δείχνουν η επόμενη κυβέρνηση θα προκύψει με την συνεργασία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

 Η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων αλλά και το κατά πόσο η ΝΔ (ως πρώτο κόμμα βάση δημοσκοπήσεων) θα απέχει από το όριο της αυτοδυναμίας, θα δείξει αν την επομένη των εκλογών θα μιλάμε για συγκυβέρνηση ή ψήφο ανοχής του ΠΑΣΟΚ προς τη ΝΔ. Πάντα βέβαια στην περίπτωση που τα δύο κόμματα καταφέρουν να σχηματίσουν κυβέρνηση καθώς μέχρι στιγμής όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά.




 Συσπειρώσεις των δύο κομμάτων

Στις τελευταίες κάρτες παρατηρούμε τις μετακινήσεις από και προς τα δύο μεγάλα κομμάτα.  Το ΠΑΣΟΚ βρίσκετε ίσως στο χαμηλότερο ποσοστό συσπείρωσης του με περιθώρια προς τα πάνω μετά την εκλογή του νέου προέδρου, ενώ και για το κόμμα της ΝΔ τα αποτελέσματα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά με το κόμμα του κ. Σαμαρά να βρίσκετε στο 64%. 

Θα μπορούσαμε να πούμε βέβαια ότι και εδώ υπάρχουν περιθώρια συσπείρωσης ψηφοφόρων μπαίνοντας πλέον στην προεκλογική περίοδο. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να μην εισπράτει τίποτα από την ΝΔ, ωστόσο όμως και το 2% που εισπράτει η ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ δεν δημιουργεί και μεγάλες προσδοκίες αν σκεφτούμε ότι σε ανάλογες παλαιότερα περιπτώσεις οι μετακινήσεις των ψηφοφόρων από το κόμμα της κυβέρνησης προς το κόμμα της αντιπολίτευσης ήταν σαφώς πολύ μεγαλύτερο που δημιουργούσε χαρακτήρα άνετης επικράτησης και αλλαγής πολιτικού σκηνικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου