Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Έκθεση – πόρισμα των βουλευτών Οδυσσέα Βουδούρη(Μεσσηνίας) και Ηλία Θεοδωρίδη (Πέλλας)


Το 2007 η χώρα βγαίνει από την Ευρωπαϊκή επιτήρηση, με αποτέλεσμα να επιστρέψει στο γνώριμο για το Ελληνικό πολιτικό σύστημα, δρόμο της ανεξέλεγκτης αύξησης των ελλειμμάτων  του εξωτερικού δανεισμού και του χρέους.
Πράγματι τα ελλείμματα αυξάνονται από έτος σε έτος, έως ότου  φθάνουμε  στο 2009, έτος απόλυτου δημοσιονομικού εκτροχιασμού.
Η χώρα ήδη από το 2008 αρχίζει να μπαίνει σε ύφεση παρά τον αυξανόμενο δανεισμό και τη συνέχιση της τροφοδοσίας της αγοράς με τραπεζικό και κρατικό χρήμα...

Παράλληλα η αύξηση των δίδυμων ελλειμμάτων και η δυσανάλογη με τα κατ’ έτος καταγραφόμενα ελλείμματα, συσσώρευση δημόσιου χρέους, δείχνει από τη μια μεριά ότι Ελληνικό οικονομικό μοντέλο αρχίζει να μπαίνει σε συνθήκες ασφυξίας και από την άλλη ότι  ξανά μπήκε σε λειτουργία η παλιά γνώριμη τέχνη της δημιουργικής λογιστικής των ελλειμμάτων. 
Το πολιτικό σύστημα της χώρας ήταν τόσο συμφιλιωμένο με την απόκρυψη των πραγματικών διαστάσεων   των ελλειμμάτων,  ώστε έφθασε να επιχειρηματολογεί ότι είναι πατριωτική στάση, αφού εξυπηρετούσε τα εθνικά συμφέροντα διατηρώντας την χώρα στις αγορές και εξασφαλίζοντας τη συνέχεια ενός άφρονος δανεισμού για τη χώρα.
Ο υπέρμετρος δανεισμός  (πάνω  από 60 δις μόνο για το 2009) δεν επαρκούσε πλέον για να ικανοποιήσει τις ανάγκες ενός αδηφάγου πολιτικοκρατικού συστήματος  και μιας μεταπρατικής εισαγωγικής  οικονομίας. Ο χαρακτήρας της ιθύνουσας πολιτικής τάξης της χώρας, η μη εξυπηρέτηση των πραγματικών κοινωνικών αναγκών, η κατασπατάληση των πόρων με δυσανάλογα μικρό αναπτυξιακό αποτέλεσμα, η απορρόφηση του από την  τεράστια ανεξέλεγκτη  παραοικονομία της χώρας, αναδεικνύοντας την ως το μόνο προνομιούχο  χώρο προκλητικής συσσώρευσης πλούτου  π.χ. η σκανδαλώδεις διαχείριση των διαρκώς αυξανόμενων δαπανών στη υγεία  της πενταετίας κ. Αβραμόπουλου για την οποία δεν ζητήθηκαν ποτέ ευθύνες, από την κυβέρνηση Παπανδρέου, οι υπερτιμολογήσεις στον τομέα των δημόσιων έργων, ολόκληρο το σύστημα  κρατικών χρηματοδοτήσεων κάθε λογής προγραμμάτων καθώς και η κατάρρευση και διαφθορά των φοροεισπρακτικών μηχανισμών της χώρας, το λαθρεμπόριο καυσίμων που έμεινε άθικτο και η  διαχρονικά ανεξέλεγκτη συσσώρευση πλούτου και το μαύρο χρήμα της παραοικονομίας. Το μοντέλο μιας κρατικής οικονομίας διανομής στηριγμένο στο εμπόριο , στις ελλειμματικές υπηρεσίες και στις εταιρείες εισαγωγών είχε φθάσει στο τέλος του.
Εντωμεταξύ οι αγορές αντιλαμβάνονται πλέον τα ανυπέρβλητα διαθρωτικά προβλήματα που στραγγαλίζουν την Ελληνική οικονομία. Υπό αυτές τις συνθήκες η αλλαγή του κ. Αλογοσκούφη  με τον κ. Παπαθανασίου δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της κατανόησης της ανάγκης αλλαγής πολιτικής αλλά για καθαρά πολιτικούς λόγους. Από τον πρώτο μήνα του2009 και στους πρώτους μήνες του έτους γίνεται σαφές ότι η δημοσιονομική πολιτική έχει ξεφύγει  κάθε ελέγχου με σταθερή επιδείνωση. Κάτι τέτοιο θα επέβαλλε την παρακολούθηση των δημοσιονομικών εξελίξεων μήνα με  μήνα. Αντ’ αυτού  καταργούνται οι μηνιαίες εκθέσεις – εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ελλείμματος το οποίο αναθεωρήθηκε τρεις φορές εντός του έτους. Τον Ιούνιο του 2009 ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδος ανακοινώνει Έλλειμμα 6% με ανοδικές τάσεις και ενημερώνει γι αυτό τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης . Τον Αύγουστο της ίδιας  χρονιάς πάντα σύμφωνα με τον κύριο Προβόπουλο, το έλλειμμα καλπάζει ήδη στο 8% ενώ τον Σεπτέμβριο ανακοινώνει ότι το έλλειμμα θα είναι  διψήφιο με ανοδικές τάσεις.
Το δίδυμο των κυρίων Καραμανλή – Παπαθανασίου παρακολουθεί την ραγδαία επιδείνωση  των δημοσιονομικών της χώρας και αντί να πάρει μέτρα έκτακτης ανάγκης που επιβάλλουν οι συνθήκες υπερβολικού ελλείμματος, ομιλούν για μέτρα  που θα ήταν αναγκαία μετά τις εκλογές, δηλαδή στο τελευταίο δίμηνο του έτους.
Η κατάσταση εξελίσσεται σε βαριά κρίση ελλειμμάτων, με την τελευταία πράξη του δράματος να γράφεται με την εκτίμηση – πρόβλεψη που αποστέλλεται προς την EUROSTAT στις 2-10-2009, δύο ημέρες πριν τις εκλογές ότι το έλλειμμα του 2009 θα κλείσει τελικά στο 6 %.
Τα ελλείμματα που αποκρύπτονταν ήταν κυρίως αυτά της Γενικής κυβέρνησης , όπου η επιβάρυνση του ελλείμματος μόνο εξαιτίας της σκανδαλώδους αύξησης των δαπανών στην υγεία ξεπερνά τα 3 δις ευρώ.
Η κυβέρνηση Καραμανλή  με υπουργό Οικονομικών τον κύριο Παπαθανασίου  ευθύνεται για βαριά αμέλεια και κακοδιαχείριση της δημοσιονομικής πολιτικής της  χώρας . Έχουν βαρύτατες ευθύνες για την κρίση ελλειμμάτων που πολύ σύντομα θα μετεξελισσόταν σε οξύτατη κρίση δανεισμού της χώρας . Ευθύνονται  σε ότι αφορά στην σκανδαλώδη  διαχείριση και κατασπατάληση πόρων στην υγεία και την εκτίναξη των ελλειμμάτων των κλάδων υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.
Η νέα στατιστική εκτίμηση του ελλείμματος που αποστέλλεται προς την EUROSTAT αμέσως μετά τις εκλογές από την νέα κυβέρνηση ανεβάζει το έλλειμμα του 2009 στο 12,5% του ΑΕΠ . Στην συνέχεια γνωρίζουμε ότι τι έλλειμμα του 2009 ανήλθε τελικά στο ύψος 15,8% του ΑΕΠ. Οι ευθύνες που βαρύνουν  την κυβέρνηση Παπανδρέου δεν αφορούν στο ζήτημα της καταγραφής των ελλειμμάτων, άλλωστε ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες μπορεί να αφορούν σ’ αυτούς που τα δημιούργησαν και όχι σε αυτούς που τα κατέγραψαν .
Οι ευθύνες της κυβέρνησης Παπανδρέου –Παπακωνσταντίνου αφορούν στο γεγονός ότι καθυστέρησε να αντιληφθεί τις δραματικές συνθήκες στις οποίες είχε περιέλθει η χώρα εξαιτίας ενός μη βιώσιμου οικονομικού μοντέλου. Αφορούν επίσης στο χειρισμό της κρίσης δανεισμού της χώρας και στη συνέχεια τη διαχείριση  του υπέρογκου χρέους   που είχε συσσωρευτή.

 ΗΛΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ                                                                        ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗΣ
 ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ                                                                        ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου