Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Κύπρος: Πετρέλαιο €60 δισ. στο «οικόπεδο 12»



Πετρέλαιο σε ποσότητες από 1,2 – 1,4 δισ. βαρέλια αξίας €60 δισ. φαίνεται να έχει εντοπιστεί στο οικόπεδο 12 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), με βάση δισδιάστατες και τρισδιάστατες σεισμογραφικές έρευνες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο εν λόγω τεμάχιο.Ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας ενέργειας του υπουργείο εμπορίου Σόλων Κασίνης που μιλούσε το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο επιβεβαίωσε την ύπαρξη ποσοτήτων πετρελαίου στο οικόπεδο 12. Πάντα υπήρχαν δείκτες υψηλής ποσότητας πετρελαίου στην
κυπριακή ΑΟΖ» σημείωσε ο κ. Κασίνης, όπως μεταδίδει το Stockwatch.
Τόνισε ότι οι ποσότητες πετρελαίου στο οικόπεδο 12 είναι ουσιαστικές και με βάση τα νέα αυτά δεδομένα αλλάζουν το σκηνικό, καθώς το πετρέλαιο είναι πολύ πιο εύκολο για εξόρυξη και να διατεθεί για πώληση.
«Επομένως αλλάζουν και τα χρονοδιαγράμματα και το σκηνικό. Αυτά τα έλεγα πάντοτε μέσα από τις δεκάδες παρουσιάσεις που έκανα», παρατήρησε, σχολιάζοντας δημοσίευμα του Φιλελευθέρου, που φέρνει στο φως το θέμα.
Ο κ. Κασίνης επεσήμανε ότι οι πληροφορίες για ύπαρξη ποσοτήτων πετρελαίου στο οικόπεδο 12 δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά αναφέρθηκε επίσημα, όπως είπε, από τους αρμοδίους της Noble κατά την πρόσφατη γενικής της συνέλευσης.
Σύμφωνα με τη Noble, κατά τον κ. Κασίνη, αυτά τα δεδομένα θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν ενδεχομένως και από άλλες μεγάλες εταιρείες που ενδιαφέρονται για να αγοράσουν μερίδιο από αυτό που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία.
Ο κ. Κασίνης τόνισε ότι η διαδικασία εξόρυξης πετρελαίου και διάθεσης του στην αγορά μπορεί να γίνει μέσα σε δύο χρόνια, δεδομένου, όπως σημείωσε, ότι θα ληφθούν γρήγορες αποφάσεις.
Ο πρώην διευθυντής ενέργειας του υπουργείου εμπορίου υπέδειξε προς τις αρμόδιες αρχές ότι η Κύπρος ως βασικός συνέταιρος σε αυτά τα κοιτάσματα θα πρέπει να έχουμε τους δικούς μας εμπειρογνώμονες να παρακολουθούν τις εξελίξεις των γεωτρήσεων και μετρήσεων για να γνωρίζουν οι αρχές από πρώτο χέρι για τα τεκταινόμενα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου