Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Εγκαινιάστηκε η έκθεση των καλλιτεχνικών εργαστηρίων


Με την παρουσίαση ενός έργου μεγάλων διαστάσεων που πλέον θα διακοσμεί έναν από τους τοίχους του Πνευματικού Κέντρου των Γιαννιτσών, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης των Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων της ΔΗΚΕΠΑΠ το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουνίου, παρουσία του Δημάρχου Πέλλας κ. Γρηγόρη Στάμκου και της Προέδρου της δημοτικής επιχείρησης κ. Ερασμίας Λούσπα.
Για ακόμη μια φορά η φετινή έκθεση περιλάμβανε κατασκευές μικρών παιδιών και ενηλίκων που όλο τον χρόνο παρακολουθούν τα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια της ΔΗΚΕΠΑΠ και εντυπωσίασε το κοινό με τα εξαιρετικά έργα από πηλό, χαλκό, τέμπερες και λάδια, βιτρώ και ψηφίδα...

... Ιδιαίτερης σημασίας και κατασκευής το έργο μεγάλων διαστάσεων των τμημάτων Κεραμικής και Ψηφιδωτού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig 2010-2012. Ένα έργο που αποτελείτε από 100+ζεύγη επιφανειών και εντάχθηκε στον εορτασμό της πόλης για τα 100 χρόνια από τη Μάχη των Γιαννιτσών.
Την έναρξη των εγκαινίων πραγματοποίησε ο δήμαρχος Πέλλας, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του μίλησε για την άριστη δουλειά που γίνεται από όλα τα τμήματα των Καλλιτεχνικών Εργαστηρίων, την σημαντική συνεργασία που προέκυψε μέσα από το πρόγραμμα με άλλες χώρες και την εξαιρετική φιλοσοφία του συλλογικού αυτού έργου. Επισήμανε ότι ο δήμος Πέλλας θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια αυτή που προβάλει την τέχνη και δημιουργεί ταλέντα.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑΠ κ. Λούσπα επεσήμανε ότι «τα Καλλιτεχνικά Εργαστήρια που δημιουργήθηκαν το 1997 και λειτουργούν με επιτυχία μέχρι σήμερα, αποτελούν θεσμό για την πόλη και ολόκληρο τον δήμο και δίνουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να μυηθούν στους τομείς της Τέχνης, της Κεραμικής, του Ψηφιδωτού, της Ζωγραφικής, της Χαλκογραφίας και της Τέχνης του Βιτρώ». Τόνισε επίσης πως «άλλη μια χρονιά ολοκληρώνετε με επιτυχία και αυτό το βλέπουμε στην ποιότητα των έργων όλων των τμημάτων. Εμείς από την πλευρά μας, στηρίζουμε τον θεσμό αυτό και η επιθυμία μας είναι να συνεχιστεί να λειτουργεί για πολλά χρόνια ακόμη. Το αποτέλεσμα είναι και φέτος εξαιρετικό. Συγχαίρω γι’ αυτό εκπαιδευτικούς και εκπαιδευόμενους για την προσπάθειά τους».
…ΠΑΡΟΙΜΙΕΣ ΚΑΙ ΓΝΩΜΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Εξέχουσα θέση στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών αποτελεί η μεγάλη εικαστική κατασκευή. Η περιοχή της Πέλλας λόγω της σπουδαίας ιστορικής κληρονομιάς και την παράδοση αιώνων στις Τέχνες της Κεραμικής και του Ψηφιδωτού αποτέλεσε ερέθισμα για την οργάνωση και την συμμετοχή των αντίστοιχων καλλιτεχνικών εργαστηρίων της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Grundtvig 2010-2012 με θέμα την Ευρωπαϊκή Κεραμική και Ψηφιδωτό, στο οποίο συμμετέχουν οι παρτενέρς από την Διεθνή Σχολή Κεραμικής Λα Μεριντιάνα από την Ιταλία και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Κίκε από την Ουγγαρία.
Η κατασκευή που τοποθετήθηκε στην είσοδο του Πνευματικού Κέντρου είναι ένα διαδραστικό έργο, που αφορά τις γλώσσες μέσα από παροιμίες και γνωμικά, για να φέρει σε επαφή το κοινό της πόλης με τον γλωσσικό πλούτο των ανθρώπων που συνυπάρχουν στην περιοχή. Αναρτημένο στον τοίχο με περιστρεφόμενα στοιχεία  σε μεταλλικούς άξονες, για να δίνουν την δυνατότητα  σε μικρούς και μεγάλους να το ανακαλύπτουν και από τις δύο πλευρές, σαν ένα παιχνίδι εκπλήξεων. Το έργο δημιουργήθηκε με την σκέψη στα παιδιά, για την αξία της σχέσης με τον συνάνθρωπο.
Για την δημιουργία του μίλησε η εκπαιδεύτρια κεραμικής κ. Αγγέλα Παπαδοπούλου τονίζοντας ότι «η περιοχή της Πέλλας ιστορικά ταυτίζετε με την μορφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και την εκστρατεία του στην Ασία. Στα σύγχρονα χρόνια από το 1912 και μετά, στην περιοχή εγκαταστάθηκε μεγάλος αριθμός προσφύγων από τις ακριτικές πατρίδες οι οποίοι έφεραν μαζί τους, τις δικές τους διαλέκτους  συχνά με στοιχεία της αρχαίας Ελληνικής γλώσσας. Σήμερα στην περιοχή ζουν και εργάζονται αρκετοί ξένοι αλλά και  μετανάστες από διάφορες χώρες του κόσμου, όπως μετανάστες υπήρξαν οι Έλληνες  στους προηγούμενους αιώνες, αλλά και στις μέρες μας. Ας δώσουμε μια ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα και να αντιληφθούμε πως αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».
Για την συνεργασία αυτή μίλησαν και εκπρόσωποι των δυο χωρών που μαζί με τον δήμαρχο υπέγραψαν την παράδοση του έργου και στη συνέχεια ακολούθησε ανταλλαγή αναμνηστικών.
Η διάρκεια της έκθεσης είναι μέχρι την Τετάρτη 13 Ιουνίου και λειτουργεί από τις 7μ.μ. ως τις 10μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου