Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Η Δημοκρατική Αριστερά στην Κυβέρνηση


12 άμεσα μέτρα για να ανοίξει ο δρόμος εξόδου από την κρίση


I. Κοινωνία

1.      Δίκτυο κοινωνικής προστασίας με καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο πρέπει να κοστολογήσουμε (σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το ετήσιο κόστος μπορεί να είναι της τάξης των 2 ως 4 δισ. €) και να ορίσουμε τον τρόπο χρηματοδότησης.

2.      Κατάργηση της νομοθετικής μείωσης του κατώτερου μισθού και της απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα, βασιζόμενοι στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο (Συνθήκη της Λισαβόνας, Δημοσιονομική Συνθήκη που επικυρώθηκε τον Μάρτιο)...


ΙΙ. Οικονομία

3.      Πάγωμα των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις. Κάλυψη των πρόσθετων μέτρων 11,5 δισ. € για τη δημοσιονομική προσαρμογή 2012-14, χωρίς  περικοπές μισθών και συντάξεων, με εξοικονόμηση 4 δισ. € από μείωση αμυντικών δαπανών, 2 δισ. € από μείωση φαρμακευτικών δαπανών και 5,5 δισ. € από ισοδύναμα μέτρα περιορισμού κρατικών σπαταλών και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, της παραοικονομίας, της γραφειοκρατίας και της  διαφθοράς.

4.      Φορολογικές ρυθμίσεις. Μείωση του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων στα βασικά αγαθά με παράλληλη αύξηση της φορολογίας στα είδη πολυτελείας. Καθιέρωση ετήσιου αφορολόγητου ποσού 10.000 € και μείωση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα μέχρι 20.000 € με παράλληλη αύξηση της φορολόγησης για υψηλά εισοδήματα. Έκτακτη φορολόγηση επί των παραγώγων προϊόντων του ΧΑΑ  με κλιμακούμενο συντελεστή 10-20% και αφορολόγητο στα κέρδη επιχειρήσεων που αποδεδειγμένα επανεπενδύονται. Επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες και η στροφή στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής με παροχή γης σε άνεργους νέους.

5.      Αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού με θεσμοθέτηση της πλήρους και καθολικής "ηλεκτρονικής εφορίας". Θέσπιση θέσης "Ειδικού Γραμματέα", υπεύθυνου αποκλειστικά για την οργάνωση και την εύρυθμη λειτουργία των φοροελεγκτικών υπηρεσιών.

6.      Άμεση κατάρτιση πενταετούς αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο θα στηρίζεται στη δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και στις επιχορηγήσεις του ΕΣΠΑ, που μένουν αδιάθετες. Στο πρόγραμμα ενσωματώνεται η εξαίρεση των Δημοσίων Επενδύσεων από τον συνυπολογισμό του πρωτογενούς ελλείμματος. Κατάργηση του "Ειδικού ταμείου" έτσι ώστε να διατίθενται τα πλεονάσματα σε αναπτυξιακές επενδύσεις.

7.      Επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής από το 2014 στο 2018.

III. Πολιτικό σύστημα

8.      Αναδρομικός έλεγχος των περιουσιακών στοιχείων όσων διετέλεσαν πρωθυπουργοί, υπουργοί, βουλευτές, αιρετοί ή διορισμένοι κρατικοί λειτουργοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, που διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα από το 1974 μέχρι σήμερα.
Γενική εφαρμογή του "πόθεν έσχες" για τους Έλληνες πολίτες.

9.      Άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφενός για την αναλογικότερη αντιπροσώπευση αλλά και για την καταπολέμηση του πελατειακού συστήματος (κατάργηση του σταυρού και ανοικτή δημοκρατική διαδικασία ανάδειξης υποψηφίων).

10. Κατάργηση προνομίων: κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, της βουλευτικής ασυλίας και της βουλευτικής σύνταξης. Ασυμβίβαστο βουλευτή-υπουργού, περιορισμός στις συνεχιζόμενες βουλευτικές θητείες σε 2 ή στον αντίστοιχο χρόνο σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

IV. Ασφάλεια και μετανάστευση

11. Ριζική αναδιοργάνωση της Ελληνικής Αστυνομίας με αποκλειστική προτεραιότητα την καθημερινή προστασία του πολίτη και απαλλαγή του αστυνομικού από κάθε πρόσθετο γραφειοκρατικό βάρος. Εφαρμογή ενιαίων   πληροφοριακών συστημάτων σύνδεσης των Αστυνομικών Τμημάτων. Έναρξη εθνικού εκπαιδευτικού προγράμματος όλων των αστυνομικών δυνάμεων  για αύξηση της επιχειρησιακής ικανότητας και σεβασμό των δικαιωμάτων του πολίτη.

12. Άμεση αναθεώρηση του "Δουβλίνου ΙΙ", που μετατρέπει την Ελλάδα σε ευρωπαϊκό "απομονωτήριο" μεταναστών. Προώθηση συνολικού σχεδίου για τη μετανάστευση, βασισμένου πρώτον σε μέτρα που αφορούν την εισροή παράνομων μεταναστών, δεύτερον στην κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών με καθεστώς νομιμότητας και τρίτον στην συλλογική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανάθεση της εκτέλεσης αυτού του συνολικού σχεδίου σε ειδικό ενιαίο κυβερνητικό κλιμάκιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου