Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Συσπήρωσης» για τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου Έδεσσας


Στο Δημ.Συμβούλιο της 31ης Μάη , έπειτα και από παρέμβαση των εργαζομένων του Δήμου Έδεσσας , συζητήθηκε πριν από την ημερήσια διάταξη το πρόβλημα , που δημιουργήθηκε με το μπλοκάρισμα των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου από τη Δ.Ο.Υ. Έδεσσας . Τοποθετήσεις έγιναν από το Δήμαρχο & τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων .
    Με την ανακοίνωσή μας αυτή θέλουμε να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας για τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης Έδεσσας-Βεγορίτιδας» , που διαμορφώθηκαν κατά πάγια τακτική της Δημ.Κίνησης σε προηγηθείσα του Δ.Σ. Συνέλευσης και διατυπώθηκαν στη συνέχεια στο Δ.Σ. από τον εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο της Φουνταλή Μιχάλη . Στην αρχή της συζήτησης καταγρά-φηκαν τα παρακάτω ...

1.      Οι εργαζόμενοι του Δήμου ζήτησαν να υπάρξει ομόφωνη Απόφαση του Δ.Σ. για απαίτηση από το Υπουργείο Οικονομικών & τον αρμόδιο Εισαγγελέα ξεμπλοκαρίσματος των τραπεζι-κών λογαριασμών του Δήμου για να μη προκύψουν προβλήματα με τη μισθοδοσία τους .
2.      Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στη κακοδιαχείριση της προηγούμενης Δημ.Αρχής , τα χρέη που αυτή της κληροδότησε και το ταμείο του Δήμου , που ακόμη δεν παρέλαβε απ’αυτή . Μίλησε για το σχετικό έλεγχο που διενεργείται και το πόρισμά του θα βγεί μέχρι το τέλος Ιούνη . Έκανε αναφορά στους μειωμένους κατά 60% πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό και πρότεινε το σταμάτημα της συζήτησης με άμεση παρέμβαση στον Υπουργό Οικονομικών .
3.      Ο προηγούμενος Δήμαρχος απέδωσε το πρόβλημα της οικονομικής ασφυξίας στη μείωση κατά 60% των πόρων από τη κρατική επιχορήγηση και με επιλογή της προηγούμενης δημο-τικής αρχής τη μεταφορά κονδυλίων άλλων σκοπών στη μισθοδοσία των Σχολικών Φυλάκων & των Δημ.Αστυνομικών . Κατηγόρησε τη σημερινή δημ.αρχή για την επιλογή της να πληρώ-νει πρώτα το Δημόσιο και μετά τους εργαζόμενους . Κατέληξε ο κ.Σόντρας προτείνοντας κατάθεση αγωγής εναντίων του Δημοσίου για τις οφειλές 7,5 εκατ. Ευρώ και ασφαλιστικά μέτρα για ακύρωση της δέσμευσης των λογαριασμών .
 Στη τοποθέτησή του ο εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Έδεσσας-Βεγορίτιδας» Δημοτικός Σύμβουλος Φουνταλής Μιχάλης επισήμανε :  
    «Δικαιωθήκαμε για μια ακόμη φορά σαν παράταξη για την καταψήφιση στο παρελθόν της μεταφοράς στο Δήμο αρμοδιοτήτων χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων ( Δημ.Αστυνομία , Σχολικοί Φύλακες , Παιδικοί Σταθμοί , Αθλητικά Κέντρα , κλπ ) , που έγινε στα πλαίσια των σχεδίων «Καποδίστριας» & «Καλλικράτης» . Να θυμίσουμε ότι οι τότε δημοτικές παρατάξεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισαν αυτή τη μεταφορά .
      Δικαιωθήκαμε γιατί στα πλαίσια της Κεντρικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων ( ΚΕΔΚΕ ) όλες οι άλλες παρατάξεις – πλην της παράταξης του ΚΚΕ – συμφώνησαν στη μη διεκδίκηση των οφειλόμενων και παρακρατημένων από κράτος 12,5 δις Ευρώ στους Δήμους και αντί γι’αυτό να «παζαρέψουν»  1,7 δις Ευρώ και αυτό σε δόσεις  8 ετών !!!
      Δικαιωθήκαμε γιατί οι παρατάξεις Γιάννου & Σόντρα με τα δάνεια και την ανοχή-αποδοχή των ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών ( ΧΥΤΑ , Βιολογικός ) επωμίστηκαν ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ & ΝΔ σε βάρος όλων των συνδημοτών μας και συνέβαλαν στη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε μια «τοπική διοίκηση-μακρύ χέρι» για την επιβολή των αντιλαϊκών & φοροεισπρακτικών πολιτικών και τη λειτουργία του Δήμου σαν Ανώνυμης Εταιρείας .
   Ζητάμε σαν «Λαϊκή Συσπείρωση Έδεσσας-Βεγορίτιδας» , αντί για τη συνέχιση της  ανούσιας αντιπαράθεσης των παρατάξεων των κ.Γιάννου-Σόντρα , να αντιπαρατεθούμε συνολικά σαν Δήμος στις κυβερνητικές αποφάσεις και ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ τους πόρους που μας αναλογούν , την αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών με κλείσιμο για μια βδομάδα του Δημαρχείου και καθημερινές διαδηλώσεις μπροστά στο Δημαρχείο μαζί με τους εργαζόμενους & τους συνδημότες μας» .
     Οι παραπάνω προτάσεις μας καταψηφίστηκαν από τις άλλες δύο παρατάξεις και αποφάσισαν να σταλεί τη Τετάρτη 6 Ιούνη διαπαραταξιακή Επιτροπή με τους επικεφαλής των δημοτικών πα-ρατάξεων & εκπρόσωπο των εργαζομένων στην Αθήνα για παράσταση στο Υπουργείο Οικονο-μικών. Καταψηφίσαμε αυτή τη πρόταση γιατί οι όποιες Επιτροπές χωρίς την αγωνιστική κινητο-ποίηση του λαού δεν φέρνουν κανένα αποτέλεσμα ( Σημ. Ήδη αναβλήθηκε και αυτή η κάθοδος )
     Με την ευκαιρία αυτής της Ανακοίνωσης , θέλουμε σαν «Λαϊκή Συσπείρωση» να επισημά-νουμε ότι , περιμένουμε τα πορίσματα των ελέγχων του ελεγκτικού μηχανισμού & της Δικαιο-σύνης σε σχέση με την οικονομική διαχείριση της προηγούμενης Δημ.Αρχής , με την ελπίδα να υπάρχουν μόνο τυπικές& λογιστικές παραβάσεις και όχι «δάκτυλο στο μέλι» .


                                                                                  «Λαϊκή Συσπείρωση Έδεσσας-Βεγορίτιδας»
                                                                                         Δημ.Σύμβουλος  Φουνταλής Μιχάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου